Vanliga frågor

Var finns VNF?

VNF finns i Karis, Raseborg, ett välfungerande kommunikationssamhälle i Helsingforsregionen invid Helsingfors–Åbo banan. Från Karis är det ca 75 km till Helsingfors och ca 120 km till Åbo, en timme med tåg i vardera riktningen.

Hur söker man till VNF?

Ansökan görs direkt till skolan. Till vissa linjer krävs betygskopior. Läropliktiga ansöker i gemensamma ansökan.

Läs mer om ansökan

Hur anhåller man om internatsplats?

Du anhåller om internatplats med samma blankett som du ansöker om studieplats. (Läropliktiga anhåller i samband med mottagande av studieplats.)

Hur bor man på VNF?

VNF har ett eget kampusområde precis intill skolan. Studiebostäderna består av möblerade två- och trerumslägenheter med dubbelrum. I mån av möjlighet kan också enkelrum reserveras mot extra avgift. Varje lägenhet har ett gemensamt kök samt dusch/wc. Boende

Vad ska man ta med sig när man flyttar in?

Tag med dig egen köksutrustning, täcke, dyna och lakan samt handdukar. Boende

Finns det Wifi i studiebostäderna?

Ja.

När och var serveras måltiderna?

Måltiderna serveras i skolans matsal. Den som bor på skolans internat har under skoldagarna tillgång till frukost, lunch och lätt middag (ingen middag på fredagar). Den som inte bor på skolans internat har tillgång till lunch under skoldagar men kan också köpa andra måltider vid behov. Specialdieter meddelas till husmor: nina.nordstrom@vnf.fi

Vad kostar det att studera vid VNF?

105 €/vecka inkluderar studier och lunch under skoldagar.

Studier, boende i skolans internat samt måltider:
150 €/vecka i dubbelrum
175 €/vecka i enkelrum (delas ut i mån av möjlighet)

Kostnader och studiestöd

Kan man få studiestöd?

Du kan ansöka om studiestöd för studier på andra stadiet om du studerar vid en folkhögskola. Det statliga studiestödet (studiepenning + bostadstillägg) utbetalas för 9 månader. I vissa fall inverkar föräldrarnas inkomster på studiestödets storlek. Kostnader och studiestöd

Kan man få bostadstillägg?

Om du studerar på en avgiftsbelagd linje vid en folkhögskola och bor på läroanstaltens internat har du rätt till bostadstillägg (88,87 euro i månaden). Kostnader och studiestöd

Kan man få rabatt?

Nedsatt studieavgift kan enligt prövning erbjudas särskilda målgrupper, bl.a. arbetslösa, invandrare och personer med låg grundutbildning. Mera info och blankett för ansökan om nedsatt studieavgift kan man beställa på info@vnf.fi.

När börjar och slutar läsåret?

Kolla här: viktiga datum

Vilka språk används i skolan?

Skolans huvudspråk är svenska. I undervisningen används svenska, engelska (och finska) beroende på studieprogram. Gemensamma föreläsningar för alla skolans studerande är i huvudsak på svenska. I skolan hör man dagligen utöver svenska både finska och engelska. I praktiken studerar vi i en mångspråkig miljö.

Har VNF ålderskrav?

Gällande lagstiftning innehåller ej åldersbestämmelser för folkhögskolestuderande. Eftersom de flesta studerande vid VNF är årets studenter är medelåldern ca 20 år. Vi välkomnar också vuxenstuderande.

Vilka krav på grundutbildning ställer VNF?

Linjen Natur & medicin är i första hand avsedda för studenter eller personer med examen från annan andra/tredje stadiets utbildning. Läropliktiga kan söka till Slussen och Create.

Vad är Folkhögskoleåret?

Folkhögskoleåret riktar sig till dig som nyligen gått ut grundskolan och omfattas av den utvidgade läroplikten. Läs mer här.