Teater

SEDAN HÖSTEN 2020 ingår teaterlinjen i studiehelheten PERFORM där du bygger din egen studiehelhet utifrån en modulbaserad undervisning. Du kan kombinera kurser i både teater och dans eller välja att fokusera mer på det ena. Läs mer…

–  –  –
Vill du utveckla dig inom skådespeleri och få insikt i teaterarbete? Är du intresserad av att arbeta som regissör, scenograf eller något annat inom teater?

Studierna på teaterlinjen ger dig nyttiga färdigheter – självförtroende, initiativ-förmåga, arbetsdisciplin och förmåga att arbeta i grupp. Har du ett brinnande intresse för teater, grip chansen på heltid – du kommer inte att ångra dig!

Egen scen

Du får studera teaterkonstens teori och praktik under ledning av professionella scenkonstnärer. Vår specialitet är prisbelönta produktioner inför en bred publik. På TryckeriTeatern i centrum av Karis repeterar vi och framför vår årliga produktion – ofta i samarbete med våra andra konstlinjer.

Studiebesök

Under året gör vi många studiebesök och strävar också till att göra en längre studieresa. De senaste åren har vi rest till Berlin, Aten, Barcelona, Rom, Leros och New York.

I framtiden

Ett stort antal av våra studerande fortsätter sina studier på scenskolor i Finland eller utomlands. Efter året på Teaterlinjen är det många som också genast sökt sig till olika meningsfulla uppgifter inom teatersfären.

@teaterlinjen2019 på Instagram

 

”Ett år här öppnar nya dörrar till framtiden.”

Om man tycker om teater och vill utforska teaterns alla sidor skall man komma till VNF. På ett år får man växa och utveckla sig själv både inom det kreativa och som människa. Här får man lära sig att bli självständig och pussla ihop alla bitar som behövs. Det är mycket jobb men man belönas i slutet. Här träffar man andra med samma intresse och får dela sin kunskap med dem. Teater är inte enbart skådespeleri utan också annat som du har nytta av. Ett år här öppnar nya dörrar till framtiden.

– Hermína Fjola Ingólfsdóttir, Laugar, Island

 

Scenframställning I, II, III

Del I:
Målet är att utveckla studerandenas kreativa och uttrycksmässiga förmåga via improvisation, sinnes-, kontakt- och koncentrationsövningar. Grundkursen betonar det nonverbala uttrycket och vikten av att släppa loss den egna fantasin och lekfullheten. Grunderna för gruppsamarbete läggs.

Del II:
Studerandena arbetar utgående från den fysiska handlingens metod, där analys av pjäsen, scenerna och rollen ingår.

Del III:
Studerandena fördjupar sig i ett mindre rollarbete och arbetar individuellt med text under lärarnas handledning.

Rörelse

Målet är att uppnå större kroppsmedvetenhet, styrka, mod och uthållighet genom regelbunden träning varje vecka under hela läsåret. Arbetet innefattar bl.a. dans, yoga och akrobatik.

Röst/tal

Rörelsearbetet kombineras med rösten Den studerande utforskar rösten och arbetar med andning, klang, kraft och kroppsstöd via fysiska övningar. Vidare behandlas artikulation, resonans och rytm.

Improvisation

Studerandena fördjupar sig i improvisation. Som grund använder vi tekniker som baserar sig på Keith Johnstones improvisationsmetod.

Musikimprovisation

Under kursen bekantar sig studerandena med sång och rytmövningar och hämtar inspiration från olika musiktraditioner runt om världen. Fokus ligger på att hitta den egna individuella sångrösten och musikaliteten.

Arbete med masker

Målet är att tänja på sina gränser och gå mot det extrema uttrycket. Studeranden jobbar både med transmasker och clowneri och får en förståelse för fysiskt rollarbete och scennärvaro.

Scenografi

En scenografi-workshop genomförs i samband med vårens huvudproduktion. Studerandena jobbar under ledning av en scenograf och får en uppfattning om scenografiskt tänkande genom planering och konkret arbete då de förverkligar huvudproduktionens scenografi.

Clown

Målet är att träna improvisationsförmågan, hitta den egna lekfullheten och utforska vad kontakt till publik innebär.

Produktionsarbete

På vårterminen görs linjens huvudproduktion, där den studerande under en längre period får arbeta med en eller flere roller under ledning av en regissör. De studerande delas också in i arbetsgrupper med ansvar för följande områden: scenografi, dräkter, smink, ljus – och ljud, marknadsföring och producentskap. Kursen förutsätter ett stort engagemang på alla områden och ger en realistisk och värdefull inblick i vad det är att vara scenkonstnär och teaterarbetare.

Midsommarkval 2019

Lagen bekräftad 2018

Värdshusvärdinnan 2017

Sju bröder 2016

Peer Gynt 2015

WOYZECK avec la musique de l'opéra Carmen 2014

I väntan på Godot 2013

" Men framför allt har jag har fått många bra minnen och goda skratt varje dag, och fått jobba ihop med underbara människor." Mikael Södergrann, Kaskö

När jag sökte till Teaterlinjen helt utan tidigare erfarenhet av teater, visste jag inte vad jag skulle vänta mig. Men jag visste att jag ville ha roligt, och lära mig nya uttryckssätt. Dessutom ville jag utmana mig själv, och bli mer säker på att uppträda. Jag hade hållit på med musik förut, men att göra teater var definitivt annorlunda. Vi har haft ett otroligt mångsidigt år, var vi fått prova på bland annat improvisation, röstarbete, modern dans, musikal, teatersmink och till och med stagefighting. Ett av mina favoritprojekt var barnteatern, som vi producerade själv och turnerade med. Vi har haft flera olika Tryckisaftnar, var vi har fått visa våra förmågor inför en vänlig publik och prova på att stå på scen i en trygg miljö. Jag kan rekommendera linjen för alla! Men framför allt har jag har fått många bra minnen och goda skratt varje dag, och fått jobba ihop med underbara människor. Att jobba intimt i en liten grupp kan vara tungt ibland men en otroligt lärorik upplevelse. Det här är ett år jag kommer att minnas. Länge leve Folkis!

"Underbara människor som man gråter, skrattar och kämpar med tillsammans ger dig erfarenhet och en massa fina minnen för livet." Anna-Kajsa Edström, Jakobstad

Jag valde teater linjen vid VNF för att jag ville utmana mig själv. Det är tungt men väldigt roligt. Under året hinner man prova på olika saker och lära sig lite av allting. Vi får lära oss om bl.a. marknadsföring, scenteknik och får ett eget teaterhus att ta hand om. Linjen är perfekt för dig som är intresserad av teatervärlden och vill lära dig mer och kanske funderar på att söka vidare till högre utbildningar inom ämnet. Att under ett år få arbeta i en grupp med underbara människor som man gråter, skrattar och kämpar med tillsammans ger dig erfarenhet och en massa fina minnen för livet.

"Man får lära sig mycket om hur teater blir till, både på och utanför scenen." Emilia Gustafsson, Raseborg

Ett år på teaterlinjen är perfekt för dig som vill bli utmanad. Man får lära sig mycket om hur teater blir till, både på och utanför scenen, tillsammans med en rolig och spännande grupp. Vi skrattar massor, gråter lite och jobbar stenhårt. Ärligt talat, kan det också kännas tungt ibland och då uttalas nog ordet "trött" rätt så ofta. Trots det tror jag vi alla är överens om att det är värt det! Det är fantastiskt att få spendera ett helt år på skådespeleri, för att inte tala om alla snygga dräkter.

"Det är en arena för att pröva sig fram till sina gränser och få hitta nya förmågor som man aldrig trott sig besitta." Matilda Anttila, Sibbo

"En upplevelse man inte kommer att glömma.” Så kunde man beskriva hur det är att gå på teaterlinjen. Det är en arena för att pröva sig fram till sina gränser och få hitta nya förmågor som man aldrig trott sig besitta. Teatergruppen, alla med sina fantastiskt galna och underbara personligheter, har blivit som en andra familj för en. Vi stöder alla varandra, så vi kan nå våra potential, såväl på scenen som privat. Man växer helt enkelt som person och gör stora framsteg på vägen att finna sig själv.