CREATE – konst & design

På CREATE bygger du din egen studiehelhet utifrån en modulbaserad undervisning.

Du kan välja olika moduler inom visuell kommunikation där bild, konst och design står i centrum. Därtill erbjuds några moduler inom verbal kommunikation som gör dig bättre på att skriva och tala.

Hur?

Du kan pröva på allt möjligt eller koncentrera dig på något mera specifikt. Under året jobbar du för hand, på dator eller både och.

Du kan lära dig olika tecknings- och målningstekniker, jobba med konstgrafik och också studera hantverk – prova t.ex. på keramik och silversmide.

Du kan välja att jobba digitalt och lära dig de olika Adobe programmen, Photoshop, Indesign, Illustrator och många fler. Du kan lära dig om bl.a. grafisk design, typografi och animation.

För dig som också är intresserad av att skapa med ord erbjuds moduler i t.ex. kreativt skrivande.

Exempel på moduler:

 • Grafisk design
 • Olika målnings- och teckningstekniker
 • Foto och film
 • Animation
 • Seriekonst
 • Illustration
 • Konstgrafik
 • Keramik
 • Silversmide
 • Anatomi
 • Performancekonst
 • Kreativt skrivande
 • Pop culture in Amsterdam

Proffs som lärare

Som lärare och föreläsare fungerar konstnärer, fotografer, designers, journalister, bloggare, författare och artister.

Under hösten 2023 hade Create ett unikt samarbete med Pro Artibus i Ekenäs. Studerandena har möjligheten att ställa ut på Galleri Elverket och få handledning av bildkonstnären Joel Slotte.

För vem?

För dig som vill skapa, tänka och jobba intuitivt. För dig som vill jobba som konstnär, designer, kulturproducent, konstkurator eller med något annat kreativt i framtiden.

Även för läropliktiga

Studierna på CREATE passar också för dig som just gått ut grundskolan och omfattas av läroplikt. Läs mer under fliken FÖR LÄROPLIKTIGA (ovan).

Studera i Karis och Berlin

Vi jobbar i skolans ändamålsenliga ateljéer och utrymmen och gör under året många studiebesök till design- och reklambyråer och gallerier.

Berlin. Bilder: Tommi Aittala

I huvudsak studerar vi i Karis men en del av studierna är förlagda till Berlin (läs mer under rubriken Berlin) och Amsterdam. Modulerna utomlands är valbara.

De nyaste programmen

I studiepriset ingår Adobes Creative Cloud Student & Teacher programpaket för ett år. Programpaketet innehåller de nyaste versionerna av Photoshop, InDesign och Illustrator  + mycket mer. I början av läsåret får du handledning i installeringen till din egna bärbara dator. Microsoft Office 365 ingår också. Läs mer om priser

Satsa på ettåriga konststudier! Prova något du varit nyfiken på. Förbered dig för inträde och vidare studier vid konstskola på andra eller tredje stadiet.

@create_vnf på Instagram

”The earth without art is just eh.” – Demetri Martin

Modulerna

Studiehelheten är uppbyggd av olika  2–4 veckor långa kurser/moduler som går samtidigt. Du väljer dem du är mest intresserad av.

Du kan alltså välja moduler som stöder ditt kunnande inom t.ex. grafisk design (Adobe programmen, typografi, fanzine workshop, layout…) eller satsa på bildkonst (oljemålning, konstgrafik, anatomi…) eller välja att plocka lite av allt och få en bredare grund. Med hjälp av modulsystemet kan du skräddarsy ett studieprogram som passar just dig.

Bilder: Tommi Aittala

Studierna inleds med en fyra veckor lång grundmodul som är gemensam för alla. Under denna period får du välja höstterminens fortsatta moduler.

Vårterminens moduler väljer du i november. Då har du hunnit prova dig fram och vet vad du vill satsa på under våren. Under våren har du också möjlighet att jobba med eventuella inträdesuppgifter och flytta till Berlin för en moduls tid.

Vid slutet av läsåret ordnar vi en slututställning där de bästa arbetena från året på CREATE visas.

Vid VNF studerar du på heltid. Det betyder att du har lärarledda närstudier, minst 25 h/vecka.

För vem?

För dig som vill skapa, tänka och jobba intuitivt. För dig som vill jobba som konstnär, designer, kulturproducent, konstkurator eller med något annat kreativt i framtiden.

Video: Emma Törnebladh & Manta Rejström

 

”Jag har tagit chansen att bättra på min portfolio för att öka min chans att komma in på vidare kreativa studier.”

Här finns det något för alla! Jag har fått chansen att prova på silversmide, abstrakt konst och studiofotografering. Jag har också fått nya insikter och fördjupningar i serieteckning och konst. Stämningen är skön och avkopplande i skolan. Väldigt delikat mat! Man får träffa många nya personer med egna idéer och drömmar. Lärare och personal finns alltid där för en, då man behöver hjälp. Personligen har jag tagit chansen att bättra på min portfolio för att öka min chans att komma in på vidare kreativa studier.

– Leo Ekström, Kornäs

 

”Under året har jag lärt mig många olika konsttekniker och uttryckssätt.”

Efter gymnasiet kändes det skönt att ta ett år för mig själv och fokusera på nåt helt annat. Under året har jag lärt mig många olika konsttekniker och uttryckssätt. Det har varit spännande att flytta bort hemifrån och lära känna en massa nya människor.

– Jenny Holma, Helsingfors

 

”I have studied design before and this year I expanded my skill set.”

During this pandemic I had a lot of time to think. I found VNF online and took a chance and moved to Finland. I have studied design before and this year I expanded my skill set. I also got to know a whole new country and culture. I am happy that I decided to study here.

– Tom Maierle, Skofja Loka, Slovenia

 

”Jag är glad för de möjligheter jag fått under min tid på Create.”

Valfrihet, tillgång till material och mångsidiga utrymmen. Pop Culture modulen i Amsterdam med Tzvika Gutter var intressant. Dessutom var det häftigt att besöka Gerrit Rietvelt Akademin och alla muséer.”

– Rasmus Lindberg, Raseborg

Folkhögskolår för läropliktiga

Studierna på CREATE passar också för dig som omfattas av läroplikt. Utöver konstämnen studerar du också en del allmänbildande ämnen som fyller kraven för läroplikten. Läs mer under fliken FÖR LÄROPLIKTIGA (ovan).

”Den här är den första skolan jag har trivts i och känt att jag hör hemma i. Vi har bra stämning i klassen och det är roligt på internatet.” – Erica

Läs mer om Folkhögskoleåret för läropliktiga här.

Berlin

Under vårterminen flyttar en av Create-modulerna till Berlin. Häng med till en av Europas mest dynamiska och kreativa städer!

Foto: Inkeri Karhunen

I Berlin tas du om hand av finländaren Freja Bäckman. Hon är pedagog, doktorand och specialiserad på att kombinera bild och ord på nya sätt. Du kommer att få träffa intressanta människor som arbetar med bland annat konst, design, skrivande och teater.

Freja Bäckman handleder i Berlin. 

Tillsammans besöker vi gallerier, museer, teatrar, kaféer… mitt i händelsernas centrum.

Mer än en vanlig studieresa

Det här är mycket mera än en vanlig studieresa. Vi bor, studerar, jobbar och lever i Berlin. Alla studerande får tillgång till ett gemensamt arbetsrum.

Modulen är valbar och en tilläggskostnad tillkommer.

Illustration: Luka Appelberg

Anna Härmälä

linjeledare för Create

”Jag känner att jag lyckats med mitt jobb då studeranden hittar sin egen röst och sitt eget visuella språk.”

Utbildning och studier:

2018- Aalto Universitetet (MA) Bildkonstfostran
2009 Kunsthøgskolen i Bergen (MA), Visuell kommunikation
2007 Lahden Muotoiluinstituutti (AMK), Grafisk design

Jag har jobbat vid VNF sedan 2011. Jag skriver och illustrerar bilderböcker och tecknar serier då jag inte är på skolan. Jag pendlar till VNF från Helsingfors. Jag tycker om att resa, träffa människor, lyssna på ljudböcker, se på bra filmer och TV-serier.

Jag känner att jag lyckats med mitt jobb då studeranden hittar sin egen röst och sitt eget visuella språk. Det är intressant att följa med och diskutera skapande processerna som äger rum i klassen.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?

Efter ett år på VNF kan studeranden använda Adobe programmen och göra mindre jobb som grafisk designer. Man lär sig tänka mera visuellt och narrativt. Året kan hjälpa studeranden att komma in på vidare studier eller så fungerar det som ett mellanår med nya vänner och tankar.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

”It’s made me want to find a hole in the world, in the shape of me, and just fill it up.” – Hannah Horvath, GIRLS (om att följa sina drömmar)

Föreläsare vid Create

Förutom VNF:s egna lärare undervisar och föreläser erfarna konstpedagoger, hantverkare, framgångsrika designers och konstnärer.

Här en del av dem:

 

Karstein Volle är en Norsk seriekonstnär, illustratör och bildkonstnär. Han har studerat vid Oslo Kunstakademi.  vollewelt.com

 

Eva Lang är konstpedagog och keramikartesan. När hon inte undervisar tillverkar hon brukskeramik i sin verkstad i Pojo. Instagram: @kerafreak

 

Adam Detre is an entrepreneur and sculptor. He is inspired by nature and usually works with natural materials. He is passionate about all forms of creativity and is proud to mentor others in their development. AdamDetreDesigns.com

 

Anna Kantanen-Bouazza är formgivare och undervisar bl.a. silversmide och smyckesformgivning. Hon är linjeledare för VNF:s linje Naturnära och jobbar också som freelancer inom diverse kreativa projekt – allt från handgjord keramik till inredningsstyling och inredning – och driver sitt företag All Things.

 

Pekka Nikrus är doktorand i fotografi vid Aalto-universitetet. Han har också magistergrad i bildkonstfostran och fotografi från Aalto-universitetet. Pekka har undervisat i fotografi och bildbehandling i många år. Pekka har arbetat som Art Director och har erfarenhet av projekt för stora och små, kommersiella och ideella kunder allt från privata sektorn till statliga instanser. Pekka är konstnärligt aktiv med utställningar i Finland och utomlands både privat och i grupp. FlickrPekkaNikrus

 

Nina Nordström är manusskribent, regissör, vildmarksguide och kock. Hon har producerat, skrivit, regisserat, filmat och editerat TV-program, dokumentärer och kortfilmer samt dragit kurser för barn, unga och vuxna inom ämnet. Nina är också huvudlärare för VNF:s nya linje UT. ninanordstrom.fi

 

Johanna Bruun är en grafisk designer och illustratör som också jobbar med text. Hon har en magistergrad i konsthistoria och har studerat grafisk design vid Lahden muotoiluinstituutti. Johanna jobbar med olika design- och kulturprojekt. johannabruun.com

CREATE för läropliktiga

Create LP riktar sig till dig som är intresserad av konstämnen och vill ha ett kreativt år. Under studieåret får du prova på många olika konstformer, t. ex. grafisk design, foto, film, serieteckning, klassisk bildkonst och hantverk. Du kan välja om du vill jobba mera för hand eller på dator.

En del av kurserna ordnas tillsammans med de äldre studerandena på CREATE. Utöver konstämnen studerar man också en del allmänbildande ämnen som fyller kraven för läroplikten.

Folkhögskoleåret är ett bra alternativ för den som vill få ett nyttigt mellanår innan fortsatta studier vid gymnasium eller yrkesutbildning. Kunskaperna du får under VNF-året är även till stor nytta för dig som har planer på att i framtiden studera vidare inom konstbranschen.

Läs mer om Folkhögskoleåret för läropliktiga

Sagt om studierna

”Den här är den första skolan jag har trivts i och känt att jag hör hemma i. Vi har bra stämning i klassen och det är roligt på internatet.” – Erica

”Det är trevligt att få jobba med sånt man tycker om och med människor som har samma intressen som en själv. Det här året ger oss tid att tänka på vad vi vill göra till näst.” – Ben & Jennifer

”Lärarna arbetar själv med konst och man kan vara väldigt öppen om allt med dom. Vi trivs!” – Sam & Sam

Ansökan

Läropliktiga ansöker i gemensamma ansökan.

Under sommaren kan du ännu söka till Create LP i kontinuerliga ansökan via skolans hemsida. Läs mer här