Teknologi & robotik

– digitala och tekniska färdigheter

Är du intresserad av teknik och mjukvara? Vill du veta hur tekniken fungerar, förbättra den och göra dina egna designs till verklighet? Då har du hittat studielinjen för dig.

Makers, framtida ingenjörer och programmerare, det här är för er!

Hur?

Under studieåret lär du dig förstå teknik som: kodning, modellering, digital formgivning, produktutveckling, elektronik, robotik och teknisk läskunnighet. Du får lära dig att förverkliga idéer från skiss till färdig produkt. Läs mer om innehållet under fliken KURSER (ovan).

Studierna är till största delen praktiska. Som arbetsspråk används mycket engelska, precis som i branschen. Vi studerar i vår egen Makerspace på VNF men också delvis på Teijo Makerspace (Salo).

Lär dig förverkliga idéer från skiss till färdig produkt.

I studierna ingår också studiebesök. Vi bekantar oss med utbildningsprogram och karriärmöjligheter inom teknologibranschen både i Finland och utomlands.

För vem?

Studierna riktar sig till alla som har ett intresse för ämnet och vill lära sig mer.

För dig som siktar på högskolestudier inom IT/teknik fungerar VNF-året perfekt som förberedande studier.

Läropliktig?

Studieprogrammet är uppbyggt så att även läropliktiga kan studera på linjen. En del ämnen undervisas skilt. Läs mer under fliken FÖR LÄROPLIKTIGA (ovan).

Kom med, bli inspirerad och få nyttiga färdigheter under ett år med likasinnade!

Kurser

Studierna är i huvudsak praktiska och i undervisningen använd mycket engelska som är arbetsspråket inom branschen.

Programmering

 • visuell (t.ex. MicroBit)
 • textbaserad (t.ex. C++)

Digital modellering

 • 2D vektorgrafik
 • 3D-modellering
 • Simuleringar och renderingar

Digital tillverkning

 • Laserskärning
 • 3D-print

Robotik och elektronik

 • Mikrokontroller (t.ex. Micro:Bit, Arduino)
 • Elektronisk kabeldragning
 • Maskinbyggnad

Produktutveckling

 • Prototypframställning
 • Designprocess
 • Materialexperiment
 • Teamwork

Mekanik

 • Kinetisk rörelse
 • Överföringar
 • Praktisk fysik

Studiebesök

 • Utbildningar inom IT/Teknologi
 • Teknologiföretag
 • Programvaruföretag

Teknologi & robotik för läropliktiga

Robotik LP riktar sig till dig som precis gått ut grundskolan och är intresserad av programmering och nyfiken på hur teknik fungerar och kan utvecklas.

Under studieåret får du möjlighet att på heltid prova på och fördjupa dig i ämnet. Kanske det redan är din hobby? Eller så är det inte det. Det spelar ingen roll! Du behöver inte ha sysslat med robotik tidigare för att ansöka till studierna.

Tillsammans med likasinnade övar du upp samarbetsförmåga och kommunikationsfärdigheter genom bl.a. teamwork och problemlösning.

Hur och vad?

På robotiklinjen får du bl.a. lära dig om kodning, digital modellering, produktutveckling, mekanik och elektronik. Du får bekanta dig med utbildnings- och arbets­möjligheter inom IT och teknikbranschen. Se mer under fliken KURSER (ovan).

Du studerar tillsammans med de äldre studerandena på linjen men i en del ämnen har grupperna undervisning skilt. För läropliktiga ingår även allmänbildande ämnen som fyller kraven för läroplikten.

Vi studerar i vår egen Makerspace på VNF men också delvis på Teijo Makerspace (Salo). Eftersom arbetsspråket i branschen i huvudsak är engelska är studiespråket också till stor del det.

Ett nyttigt studieår

Folkhögskoleåret är ett bra alternativ för den som vill få ett nyttigt mellanår innan fortsatta studier vid gymnasium eller yrkesutbildning. Under året får du mogna och tänka över dina framtida val samtidigt som du i en ny miljö träffar andra som har samma intresse. Kunskaperna du får på Robotiklinjen är även till stor nytta för dig som har planer på att i framtiden studera vidare inom IT/teknologi.

Läs mer om Folkhögskoleåret för läropliktiga här.

Ansökan

Läropliktiga ansöker i vårens gemensamma ansökan via studieinfo.fi.

Heikki Pullo

linjeledare för Teknologi & robotik

”Jag letar ständigt efter möjligheter där man kan föra samman teknik, kreativa idéer och personer.”

Utbildning, studier och tidigare erfarenheter

2010–2015 Turun yliopisto, Pedagogie magister, huvudämne slöjdpedagogik
2013–2014 Aalto yliopisto, biämnesstudier i teaterscenografi

Ämneslärare i teknisk slöjd, Helsingfors stad
STEAM-sakkunnig lärare, Helsingfors stad
Käsityökoulu Robotti, lärare och utbildare
Makerspaceman Oy, grundare

Bakgrund

Under sina ämneslärarstudier i teknisk slöjd vaknade Heikkis intresse för maker-kulturen. Hans avhandling från 2015 var den första studien någonsin om finsk maker-kultur. Sedan dess har han i sitt arbete som lärare i teknisk slöjd kombinerat element från internationell maker-kultur i den finska teknologiundervisningen.

Heikki letar ständigt efter möjligheter där han kan föra samman teknik, kreativa idéer och personer. 2018 grundade han Makerspaceman Oy. Hans företag erbjuder fortbildning, produktutveckling och utrymmesplanering för teknikutbildning.

Från och med 2022 har Heikki också drivit teknikverkstaden och utbildningscentret Teijo Makerspace. Där ordnas verksamhet för hobbygrupper och olika fortbildningar. Utrymmet fungerar också som en testmiljö för teknisk undervisningsutrustning.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

Jag inspireras av att se hur kreativt människor kan använda teknologi till att förbättra världen.