Slussen

(Tidigare Tian)

Har du gått ut grundskolan men är ännu inte riktigt säker på vad du vill göra i framtiden? Finns det vitsord på ditt avgångsbetyg som du vill höja?

Då är ett folkhögskoleår för läropliktiga på SLUSSEN något för dig. Här studerar du i helt ny miljö och får en ny chans att höja dina vitsord. Ett år att fundera vem DU är, att utveckla dig själv i teoretiskt och självständigt tänkande. Vad vill just du satsa mera på och höja?

På studerandes begäran har vi bestämt att satsa mycket på matlagning och bakning på SLUSSEN. Inga förhandskunskaper behövs! Här bakas det kanelbullar till hela skolan.

Slussen bakar

Under året satsar vi mycket på bakning och matlagning. Du lär dig både planera och verkställa. Du får prova på att baka allt från småsött och -salt till lite mer avancerat och att kocka ordentlig husmanskost. Vi bekantar oss med bl.a. näringslära och företagsamhet och gör studiebesök till restaurangkök och bagerier. Inga förhandskunskaper behövs!

”Jag tycker Slussen är en bra linje för såna såna som vill höja betyg eller bara som ett mellanår. Om jag skulle beskriva Slussen med tre ord skulle de vara: vilsam, trivsam och hänsynsfull.” 

Vårt mål är att ge dig ett rikt läsår med tanke på din framtid och din personliga utveckling. Självkänsla, initiativförmåga och motivation står i centrum. Därför är Slussen ett bra alternativ även för dig som ännu inte har framtids-planerna klara. Vi vill ge dig en trivsam och bra lärande miljö: undervisning i klass, personlig handledning, prao och studiebesök.

Året har gett mig möjlighet att kombinera skola med min hobby och samtidigt höja vitsord. – Sebbe

Ansökan

Ansökan görs i GEA 20.2–19.3.2024 på studieinfo.fi.

Under sommaren kan du ännu ansöka i kontinuerliga ansökan. Ansökan sker via skolans webbsida och blanketten publiceras på denna sida.

Bra att veta

Studierna är avgiftsfria för dig som omfattas av läroplikt. Du har också möjlighet att bo på skolans internat utan kostnad. Måltider ingår. Läs mer om Folkhögskoleåret förläropliktiga här.

Slussen – som en ny chans!

@vnfslussen på Facebook
@vnfslussen på Instagram

 

Anna Jakobsson

linjeledare för Slussen

”Som pedagog inspireras jag av blicken i elevens ögon när den känner att den kan och av att få glädjas med eleven när den lyckas”

Utbildning/studier:

Teologie magister. Studier vid ÅA. Huvudämne: Teologisk etik med religionsfilosofi, biämnen: pedagogik och filosofi

Tidigare har jag jobbat som timlärare i Ekenäs högstadium och gymnasium i många år. Som linjeledare för Tian/Slussen har jag jobbat sedan 2014.

Som pedagog inspireras jag av blicken i elevens ögon när den känner att den kan och av att få glädjas med eleven när den lyckas. Det är också inpirerande att få hjälpa eleven på vägen att hitta sin plats i livet just nu.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?

En studerande på Slussen får med sig ett stärkt självförtroende, en god känsla, nya kamrater och ett höjt betyd efter läsårets slut.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

Allt är möjligt!

Tankar om året

Här har vi samlat kommentarer av tidigare studeranden på Slussen/Tian.

”Jag var först lite osäker på om jag skulle trivas, men inte mera, jag är glad att jag valde året på VNF! Många härliga elever och lärare.”

”Jag rekommenderar Tian till andra som inte kommit in dit de ville.”

Jag sökte till VNF för att…

..få tänka ett extra år på vart jag vill söka nästa år.”

..jag märkte att skolan jag började inte var min grej. Jag funderade av och an på vad jag skulle börja studera och tänkte att VNF kunde vara ett alternativ. Till slut såg jag många fördelar i det och bestämde mig för att ringa och höra ifall de tog emot mig.”

..jag var barnslig och inte brydde mig i högstadiet, vilket gjorde att jag inte kom in till gymnasiet. Utan Tian vet jag inte vart jag skulle ha fortsatt.”

..jag inte trivdes i den skolan jag först gick i. Det här var ett bra alternativ eftersom jag fick ett år till att fundera ännu och samtidigt höja i olika ämnen.”

..jag inte kom in till skolan jag ville till. Jag tänkte att jag söker till Tian eftersom det bara är ett år och jag kan höja mina vitsord och kan söka pånytt sen.”

..höja vitsorden och ha tid att fundera vad jag vill studera till.”

Bra med VNF-året:

”Man lär sig bättre än i högstadiet.”

”Alla är så motiverade att gå här så därför är det roligt. Alla är trevliga och man får jobba ganska fritt.”

”Ämnen man förut hade svårt i känns lättare tack vare bra lärare och bättre miljö att arbeta i.”

”Man får ett extra år att fundera på framtiden men missar inte några poäng inför nästa års GEA-ansökan.”

”Det är lugnt på lektionerna och alla får arbeta på sitt eget sätt vilket gör det friare och lättare.”

”Lärarna är trevliga och undervisningen är något helt annat än i högstadiet, här är målet att lyckas och höja – inte bara att komma vidare.”

”Klassen är liten så det är bra arbetsro.”

Sagt av föräldrar

Alla namn i texterna är ändrade.

 

”Jag tycker tian-året ändrade Staffan från att ha varit en svag, osäker pojke till en ung man med hopp inför framtiden.”

 

”Jag kände mig lite misslyckad över att min dotter behövde ett extra år. Jag ansåg ganska snabbt att jag hade fel.”

 

”Låt ungdomarna växa och mogna i egen takt, vissa klarar det på nio år, för andra behövs det tio.”

 

”Vuosi antoi mahdollisuuden miettiä tulevaa puhtaalta pöydältä ja auttoi kasvamaan entisistä vanhoista rooleista pois.”

 

”Det är ingen skam att ”måsta” gå Tian, utan verkligt smart ifall man behöver mera tid!”

 

”Han fick möjlighet att förstå och komplettera vissa delar som gått honom förbi i grundskolan.”

LÄS MER

 

"Ett år att andas." Erik, Kökar
"Jag ville ta ett ”pausår” för att fundera lite." Robin, Raseborg

Jag sökte till Tian för att jag inte visste vart jag skulle söka och för att jag ville ta ett ”pausår” för att fundera lite. Bra med Tian är att vi har positiv stämning på timmarna, lärarna är roliga och så är det inte så stressigt.

"Bra med Tian är att man får repetera saker man kanske glömt från högstadiet." Kia, Raseborg

Jag sökte till Tian för att höja mitt betyg och för att få ett "mellanår". Bra med Tian är att man får repetera saker man kanske glömt från högstadiet och så får man längre tid att fundera på vilken skola man vill till.

"Tian har fått mig att uppnå nya nivåer." Leila, Lumparland

Tian har fått mig att uppnå nivåer som man själv inte trodde sig klara av.