PERFORM – teater & dans

Kombinera studier i dans och teater, eller fokusera mera på det ena.

Siktar du på att bli skådespelare, regissör, dansare, koreograf, danslärare eller något annat inom scenkonst? Vill du få kunskaper och färdigheter för att ha scenkonsten som en viktig hobby? I båda fallen är PERFORM ditt val!

Studera scenkonst

På PERFORM får du studera scenkonst ur många infallsvinklar under ledning av professionella dans- och teaterkonstnärer. Du bygger din egen studiehelhet utifrån en modulbaserad undervisning. Du kan kombinera kurser i både dans och teater eller välja att fokusera mer på det ena.

Exempel på moduler:

 • Scenframställning
 • Rörelse
 • Improvisation
 • Nutida dans
 • Balett
 • Jazz
 • Fysisk teater
 • Akrobatik

Egen scen

En stor del av undervisningen är produktionsinriktad. Vi lär oss bygga upp föreställningar genom hela processen, från att kläcka idéer till färdiga föreställningar. Vi gör flera större och mindre uppträdanden under året. Både repetitioner och föreställningar äger rum på TryckeriTeatern ett stenkast från skolan.

Under läsåret får du också se intressanta föreställningar och träffa konstnärerna bakom dem.

Studiebesök och -resor ingår också i studierna.

I framtiden

Ett stort antal av våra scenkonststuderande har genom åren fortsatt sina studier på olika scenskolor i Finland och utomlands.

Även om du inte har planer på att jobba inom scenkonstens värld i framtiden, har du garanterat nytta av färdigheterna du får under året på PERFORM, i både framtida studier och arbetsliv:

– mod att uppträda, initiativförmåga, arbetsdisciplin och förmåga att arbeta i grupp.

Så tveka inte – satsa på ettåriga teaterstudier eller dansstudier på PERFORM. Lev och andas scenkonst på heltid!

Se bilder från tidigare produktioner:
Dans
Teater

Instagram: @vnfperform     Facebook: @vnfperform

Folkhögskolår för läropliktiga 21–22

Studierna på PERFORM passar också för dig som omfattas av den utvidgade läroplikten. Utöver scenkonst studerar du också en del allmänbildande ämnen som fyller kraven för läroplikten.

Innehåll

Dans-, teater- och rörelseimprovisation

 • De genomgående kurserna i improvisation ger kännedom om olika uttrycksmedel samt verktyg att utveckla det personliga uttrycket. Arbete enskilt, parvis samt i grupp.
 • Lekar och improvisation kring koncentration, pålitlighet, sinnesupplevelser och gruppdynamik.
 • Introduktion i rum, tid, form, flöde, impuls och sinnen. Kompositionsinriktad bearbetning av rörelsematerial.
 • Pedalabb fokuserar på sinnen, observation, kommunikation. Vi kartlägger vår sinnesmiljö och provar på olika sätt att arbeta i grupp och att delvis leda en del av övningarna.

Danstekniska grunder, nutida dans

 • Praktiska övningar av grundtekniska principer som kan hittas så i balett som i nutida och jazzdans som har en scenisk koppling och hjälper att gestalta egen och gruppens rörelse i rum.
 • Danstekniska färdigheter samt förståelsen för teknikens betydelse i konstnärligt uttryck står i fokus i nutida dans.

Scenframställningar

 • Föreställningsverksamheten är en viktig del av studieåret. Årets huvudproduktion framställs på TryckeriTeatern under våren 2021 där studeranden har möjlighet att möta publik.
 • Hösten 2020 sätts det upp mindre och större turnéföreställningar tex. för skolor.
 • Tryckisafton och Dansafton ger en möjlighet för de studerande att sätta upp sina egna arbeten och framföra dem inför en trogen publik. Dessa kvällar planeras och genomförs av studerande självständigt, med lärarnas hjälp.
 • Förutom en skådespelarroll / dansarroll / annan scenisk roll får studeranden även ett huvudansvarsområde inom ljus- och ljudplanering, scenografi, rekvisita, marknadsföring, producentskap osv.

Teaterarbete

 • Det viktiga under året är att den enskilda studeranden ska få en så heltäckande grund i teater som möjligt.
 • Teaterundervisningen består av daglig fysisk uppvärmning samt övningar i hela kroppens uttryckssätt.
 • Den studerande får utbildning i den fysiska handlingens metod som ligger till grund för förståelsen av vad teater är.
 • Övningar i koncentration, gruppdynamik, sinnesträning, känslouttryck, talteknik, berättarteknik, minne och fantasi kommer att stärka den enskilda studerandes kännedom om sin kropp och sina uttryckssätt.
 • Som fördjupade teaterkurser hålls bland annat en kurs i crossdressing där man skapar en karaktär av det motsatta könet samt en kurs i objekt-och dockteater.
 • Dessa övningar kommer att ligga som grund för de olika produktionerna.

Teater- och danskunskap, studiebesök

 • Introduktion till studierna samt utvärderingsdiskussioner.
 • Studiebesök och studieresor varierande årligen.
 • Föreläsning och praktiska övningar i producentskap. Studiebesök för att se på olika föreställningar och träffa konstnärer i branschen och samtala med dem om hur de jobbar och hur de ser på sitt yrke.

Tytti Kronqvist

dans

”Jag är lyckligt lottad, då jag får arbeta med unga ivriga studerande som passionerat vill utveckla sin begåvning.”

Foto: Uwe Nimmrichter

Utbildning/studier:

MA TeaK, dansare, koreograf, danslärare

Jag har jobbat som danslinjens huvudlärare sedan 1991. Utöver det har jag har grundat och lett verksamheten för Dansteater Dis Tanz 1995–2010 och varit danslärare vid Raatikkos dansskola/Vantaan Tanssiopisto 1981–1994. Jag fungerar även som freelance danskonstnär och producent inom scenkonst.

Jag är lyckligt lottad, då jag får arbeta med unga ivriga studerande som passionerat vill utveckla sin begåvning. Danslinjens unika atmosfär med uppfinningsrikedom, försök, nyfikenhet, idéer och frimodighet är min outtömliga inspirationskälla.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?

Efter ett år på Danslinjen har du självsäkerhet, mod, medvetenhet om dig själv som dansare och dina möjligheter. Glädje över många lyckanden och många nya vänner för livet!

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

”Ge dig ditt livs chans, ta del av VNF:s Danslinjes inspirerande och trygga miljö som stöder din utveckling som dansare och människa!”

 

Sofia Törnqvist

teater

“Den studerande kommer att ha nytta av det mod och den kunskap som den har fått under året till vad den än börjar med i framtiden!”

Foto: Pette Rissanen

Utbildning/Studier

Utbildad magister i teaterkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors. Freelance skådespelare, bosatt i Åbo. Sågs senast i rollen som Ilmarinen i Kalevala på Åbo Svenska Teater. Grundare av den nordiska teatergruppen Subfrau samt medlem i teaterföreningen KolmasTila-Tredje Rummet. Har också regisserat och undervisat ungdomar i norra Norge och på bla. Kulturkarnevalen i Dragkinglabbet.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på den här linjen?

En större medvetenhet om sin potential som människa och skådespelare. Den studerande kommer att ha nytta av det mod och den kunskap som den har fått under året till vad den än börjar med i framtiden! Men det viktiga är också vad den enskilda studeranden själv vill få ut av året på skolan. Nyfikenhet, samarbetsvilja och mod är en förutsättning för att året ska bli så roligt och enastående som möjligt.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan

Go big or go home!

Fragments of Hope

Perform / Dans 20–21

Koreografi & regi: Tytti Kronqvist
Solo- & duettkoreografier, texter: dansarna
Dans: Hanna Aadusoo, Lotta Ekqvist, Akseli Enne, Sara Korhonen, Mirna Koski, Aylin Yildirim
Ljussättning: Robban Sederholm
Kostym och dekor: arbetsgruppen
Foto: Chris Senn

I början av föreställningen projicerades den här videon i bakgrunden.

 

Se bilder från tidigare produktioner:
Dans
Teater

Instagram: @vnfperform     Facebook: @vnfperform