CREATE – taide & muotoilu

CREATE on kokonaisuus jossa visuaalinen viestintä ja kuvataide ovat keskiössä. Saat rakentaa oman opintokokonaisuutesi moduulipohjaisen opetuksen pohjalta.

Jos suunnittelet arkkitehtuuri opintoja tulevaisuudessa voit yhdistää taideopintoja esim. matematiikan ja fysiikan opintoihin. Lue lisää välilehdellä Arkkitehtuuri.

Mitä?

Vuoden aikana voit kokeilla kaikenlaista tai keskittyä johonkin tiettyyn aineeseen. Työskentelet käsin, koneella tai näitä yhdistäen.

Saat oppia esim. taidegrafiikkaa, keramiikkaa sekä erilaisia piirustus- ja maalaustekniikoita.

Voit myös työskennellä digitaalisin menetelmin ja oppia Adoben ohjelmat. Voit opiskella graafista suunnittelua, typografiaa sekä animaatiota.

Esimerkkejä moduuleista:

 • Graafinen suunnittelu
 • Maalaustekniikoita
 • Piirustustekniikoita
 • Liikkuva kuva
 • Animaatio
 • Sarjakuvataide
 • Kuvitus
 • Taidegrafiikka
 • Keramiikka
 • Hopeasepäntyöt
 • Anatomia
 • Valokuvaus ja video
 • Pop culture in Amsterdam

Ammattitaitoiset opettajat

Opettajina ja luennoitsijoina toimivat taiteilijat, valokuvaajat, suunnittelijat, toimittajat, kirjailijat sekä artistit.

Kenelle?

Sinulle joka haluat työskennellä intuitiivisesti. Sinulle joka haluat taiteilijaksi, muotoilijaksi, kulttuurituottajaksi, kuraattoriksi tai johonkin muuhun luovan alan ammattiin.

Opinnot Karjaalla ja Berliinissä

Työskentelemme opiston hyvin varustetuissa tiloissa. Teemme vierailuja mainostoimistoihin, gallerioihin ja muihin kulttuurialan työpaikkoihin vuoden aikana.

Osan opinnoista voit suorittaa Berliinissä (lue lisää välilehdellä Berliini) ja Amsterdamissa.

Berliinissä 2019

Uusimmat ohjelmat

Opetuksen hintaan sisältyy Adoben Creative Cloud Student & Teacher ohjelmapaketti käyttöösi vuoden ajaksi. Adobe-paketti sisältää Photoshopin, InDesignin ja Illustratorin uusimmat versiot + paljon muuta. Opintovuoden alussa ohjeistamme sinua ohjelmistojen asennuksessa omalle kannettavalle tietokoneellesi. Myös Microsoft Office 365 sisältyy.  Lisää hinnoista

Opiskelijavaihto

VNF tekee yhteistyötä pohjoismaisten kansanopistojen kanssa. CREATE:n opiskelijana sinulla on mahdollisuus päästä opiskelijavaihtoon Norjassa sijaitsevaan Ringsaker folkhögskolaan.

Kuva: Luka Appelberg

Jos unelmanasi on ylemmän asteen taidekoulu opinnot, CREATE on valintasi – saat hyvän pohjan jatko-opinnoille. Nämä taide ja muotoilu opinnot sopivat tietenkin myös sinulle, joka haluat viettää luovan välivuoden taiteen parissa, ilman sen kummempia jatko-opinto suunnitelmia.

Opiskele taidetta yhden vuoden ajan! Kokeile eri taide muotoja ja kehitä lahjakkuuttasi.

”The earth without art is just eh.” – Demetri Martin

@create_vnf Instagramissa

Arkkitehtuuri

Haluatko arkkitehdiksi? Etkö päässyt sisään ensimmäisellä yrityksellä? Tarvitsetko apua valmistautumisessa pääsykoetehtäviin?

Vuodesta 2020 lähtien sinulla on suuri hyöty hyvästä yo-todistuksesta hakiessasi. Etenkin pitkän matematiikan arvosana on tärkeä, se täydentää hyviä visuaalisia taitojasi. Create linjalla voit yhdistää taideopintoja esim. matematiikan ja fysiikan opintoihin. Opintovuoden aikana saat valmentautua valintakokeisiin ja nostaa tärkeimpiä yo-arvosanoja.

Moduulit

Arkkitehtuuri opintokokonaisuudessa voit valita taidepuolelta esimerkiksi värioppi ja perspektiivi -moduuleja. Tämän lisäksi taideopettajamme ohjaavat sinua portfolion laatimisessa tulevaa hakua ajatellen.

Luonnontieteet ja lääketiede linjan kursseista voit valita esim. pitkän matematiikan, fysiikan, kemian tai biologian. Näistä kursseista on hyötyä jos haluat nostaa ylioppilaskokeiden arvosanoja kyseisissä aineissa.*

Teemme opintokäyntejä eri oppilaitoksiin sekä arkkitehtitoimistoihin. Keväällä voit osallistua kuukauden kurssikokonaisuuteen Berliinissä, muiden taideopiskelijoiden kanssa. Lue lisää välilehdellä Berliini.

Tämä ainutlaatuinen opintokokonaisuus antaa sinulle hyvän mahdollisuuden opiskella arkkitehtuuria yliopistotasolla ensi syksynä!

Haku

Hae linjalle Create. Kirjoita hakulomakkeen lisäkommenttikenttään ”Arkkitehtuuri”.

 

* Arvosanat nostetaan aikaisemman lukion kautta.

Moduulit

Opintokokonaisuus koostuu 2–4 viikon pituisista samanaikaisista kursseista/moduuleista. Valitset sen joka kiinnostaa eniten tai joka sopii parhaiten opintokokonaisuuteesi.

Voit keskittyä johonkin tiettyyn osa-alueeseen esim. graafiseen suunnitteluun (typografia, Adobe ohjelmat, taitto, fanzine työpaja …) tai kuvataiteeseen (anatomia, öljyvärimaalaus, taidegrafiikka, videotaide…) tai valita vähän kaikkea ja saada siten kattavamman pohjan. Moduulipohjan ansiosta voit rakentaa juuri sinulle sopivan opintovuoden.

Syksy alkaa neljän viikon pituisella moduulilla joka on kaikille yhteinen ja antaa pohjan vuoden opinnoille. Tämän aikana saat myös valita syyslukukauden muut moduulit.

Kevätlukukauden moduulit valitset marraskuussa. Silloin tiedät paremmin mitkä aineet kiinnostavat eniten. Kevään aikana voit myös keskittyä ennakkotehtävien tekoon ja muuttaa kuukaudeksi Berliiniin.

Lukuvuoden päätteeksi järjestämme näyttelyn jossa vuoden parhaat työt nostetaan esiin.

Opinnot ovat täysipäiväisiä, saat siis lähiopetusta vähintään 25 t/viikko.

Kenelle?

Sinulle joka haluat työskennellä intuitiivisesti. Sinulle joka haluat taiteilijaksi, muotoilijaksi, kulttuurituottajaksi, kuraattoriksi tai johonkin muuhun luovan alan ammattiin.

”Olen oppinut kuinka voi tehdä, turhautua, nähdä, oivaltaa, kysyä, motivoitua – ja haluan oppia lisää!”

Tarvitsin taukoa Helsingin hulinasta ja härdellistä, joten tulin tänne hengähtämään. Pikkupaikkakunnan tyyneys kuitenkin ruokkii luovuutta ja antaa tarmoa tekemiseen, joten olenkin nyt onnellisesti syli täynnä töitä sekä tekemistä! Suhtaudun opiskeluun uudenlaisella motivaatiolla – haluan panostaa ja ottaa opetuksesta kaiken irti, sillä olen täällä tekemisen ilosta ja täysin omasta tahdosta.

Olen jo syksyn aikana ottanut haltuun digitaalisia ilmaisukeinoja ja saanut uudelleen otteen rapistuneesta ruotsin kielen taidosta. Suurin ja kaikkein tärkein oivallus on kuitenkin ollut se, että todella haluan tehdä töitä taiteen parissa ja hakea keväällä graafisen alan koulutukseen. Olen oppinut (opettajilta, kanssaopiskelijoilta, opintomatkoilta) kuinka voi tehdä, turhautua, nähdä, oivaltaa, kysyä, motivoitua – ja haluan oppia lisää!

– Milla Juslin, Porvoo

Opetuskieli

VNF:ssa opetuksen pääkieli on ruotsi, mutta henkilökohtaista opastusta saa suomenkielellä. Opetuksessa käytetään myös englantia. Käytännössä toimimme monikielisessä ympäristössä, jossa jokainen saa henkilökohtaista ohjausta omalla kielellään.

Berliini

Keväällä yksi Create-moduuli muuttaa Berliiniin.

Kuva: Inkeri Karhunen

Saat mahdollisuuden opiskella ja asua yhdessä Euroopan dynaamisimmista ja luovimmista kaupungeista. Ohjaajana toimii Freja Bäckman.

Berliinissä saat tavata mielenkiintoisia ihmisiä, jotka työskentelevät taiteen, suunnittelun, kirjoittamisen ja teatterin parissa.

Paikallisena ohjaajana toimii Freja Bäckman.

Vierailemme gallerioissa, museoissa, teattereissa, kahviloissa… tapahtumien keskipisteessä.

Enemmän kuin tavallinen opintomatka

Tämä on paljon enemmän kuin tavallinen opintomatka. Asumme, opiskelemme ja työskentelemme Berliinissä. Opiskelijoilla on käytössään yhteinen työhuone.

Moduuli on valinnainen ja pieni lisämaksu lisätään hintaan. Berliinissä on alempi hintataso kuin Suomessa.

Kuva: Luka Appelberg

Opettajat

VNF: n omien opettajien lisäksi menestyneet suunnittelijat ja taiteilijat sekä kokeneet taidekasvattajat toimivat opettajina ja luennoitsijoina.

Tässä osa heistä:

Guido van der Werve on palkittu hollantilainen taiteilija joka tunnetaan töistä jotka venyttävät kestokykyä äärimmilleen. Hänen töistään on kirjoitettu mm. Art Forumissa, Flash Artissa, New York Timesissa, Los Angeles Timesissa ja Die Weltissä. Van den Werven töitä on ollut esillä mm. Kunsthalle Baselissa, MoMA/PS1 ja Venetsian Biennalessa. www.roofvogel.org

 

Veronica Lassenius työskentelee animaation ja kuvituksen parissa. Hän on luova tuottaja ja perustajajäsen Pikkukalassa. Veronican kynänjälkeä ovat mm. Saari, Fungi ja Little Sisters. Veronica on opiskellut graafista suunnittelua ENSBA de Nancyssä ja pukusuunnittelua ENSAD:ssa Pariisissa.

 

Kasper Strömman on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka tunnetaan sarjakuvistaan ja blogeistaan. Kasper toimii myös juontajana. Hän on opiskellut Camberwell College of Artsissa Lontoossa. www.kasperstromman.com

 

Johannes Ekholm on Helsinkiläinen kulttuurin moniosaaja. Johannes on mm. kirjoittanut näytelmät Kasper Hauser ja Wunderkinder sekä kirjat Rakkaus niinkun ja Graafinen suunnittelu: Käytännöt, tekniikat, strategiat. Johannes on valmistunut Aalto yliopistosta graafiseksi suunnittelijaksi ja on yksi TSTO:n perustajajäsenistä. www.johannesekholm.com

 

Johanna Bruun on graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Johanna on taidehistorian maisteri ja työskentelee mm. taidekriittikkona. www.johannabruun.com

 

Karstein Volle on Norjalainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataiteilija. Hän valmistui taidemaalariksi Oslon kuvataideakatemiasta vuonna 1999. www.vollewelt.com

 

Terhi Pölkki on Helsinkiläinen kenkäsuunnittelija ja yrittäjä. Hän on opsikellut London College of Fashionissa. Terhi on luonut brändin joka kantaa hänen nimeään. www.shop.terhipolkki.com

 

TSTO on graafisen suunnittelun toimisto joka on erikoistunut konseptisuunnitteluun. TSTO:n asikkaita ovat mm. Flow festivaali, Artek, Kiasma, Design museo ja Amos Anderson taidemuseo. www.tsto.org

 

Blank blank + Vilunki 3000

Blank blankon luova studio Berliinissä jonka jäsenet työskentelevät graafisen suunnittelun ja liikkuvan kuvan parissa. Heidän asiakkaita ovat mm. Bergen Kunsthall, Ars Viva Prize ja Oslo Art weekend. He ovat työskennelleet mm. Jaakko Eino Kalevin ja Kim Gordon + Nacen kanssa. www.blankblank.org

Vilunki 3000 on vuoden graafikko 2017. Hän on muusikko, graafinen suunnittelija ja radiojuontaja Radio Helsingissä.