CREATE – taide & muotoilu

CREATE on kokonaisuus jossa visuaalinen viestintä ja kuvataide ovat keskiössä. Saat rakentaa oman opintokokonaisuutesi moduulipohjaisen opetuksen pohjalta.

Vuoden aikana voit kokeilla kaikenlaista tai keskittyä johonkin tiettyyn aineeseen. Työskentelet käsin, koneella tai näitä yhdistäen. Saat oppia esim. taidegrafiikkaa, keramiikkaa sekä erilaisia piirustus- ja maalaustekniikoita.

Voit myös työskennellä digitaalisin menetelmin ja oppia Adoben ohjelmat. Voit opiskella graafista suunnittelua, typografiaa sekä animaatiota.

Esimerkkejä moduuleista:

 • Graafinen suunnittelu
 • Maalaustekniikoita
 • Piirustustekniikoita
 • Liikkuva kuva
 • Animaatio
 • Sarjakuvataide
 • Kuvitus
 • Taidegrafiikka
 • Keramiikka
 • Hopeasepäntyöt
 • Anatomia
 • Valokuvaus ja video
 • Pop culture in Amsterdam

Ammattitaitoiset opettajat

Opettajina ja luennoitsijoina toimivat taiteilijat, valokuvaajat, suunnittelijat, toimittajat, kirjailijat sekä artistit.

Syksyn 2023 aikana Create tekee ainutlaatuisen yhteistyön Pro Artibusin kanssa Tammisaaressa. Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua näyttelyyn Galleri Elverketissä kuvataiteilija Joel Slotten ohjaukessa.

Kenelle?

Sinulle joka haluat työskennellä intuitiivisesti. Sinulle joka haluat taiteilijaksi, muotoilijaksi, kulttuurituottajaksi, kuraattoriksi tai johonkin muuhun luovan alan ammattiin.

Myös oppivelvollisille

Opinnot soveltuvat myös peruskoulun päättäneille oppivelvollisuuden piiriin kuuluville. Lue lisää välilehdeltö OPPIVELVOLLISILLE (yllä).

Opinnot Karjaalla ja Berliinissä

Työskentelemme opiston hyvin varustetuissa tiloissa. Teemme vierailuja mainostoimistoihin, gallerioihin ja muihin kulttuurialan työpaikkoihin vuoden aikana.

Osan opinnoista voit suorittaa Berliinissä (lue lisää välilehdellä Berliini) ja Amsterdamissa. Moduulit ovat valinnaisia.

Berliinissä

Uusimmat ohjelmat

Opetuksen hintaan sisältyy Adoben Creative Cloud Student & Teacher ohjelmapaketti käyttöösi vuoden ajaksi. Adobe-paketti sisältää Photoshopin, InDesignin ja Illustratorin uusimmat versiot + paljon muuta. Opintovuoden alussa ohjeistamme sinua ohjelmistojen asennuksessa omalle kannettavalle tietokoneellesi. Myös Microsoft Office 365 sisältyy.  Lisää hinnoista

Jos unelmanasi on ylemmän asteen taidekoulu opinnot, CREATE on valintasi. Opintovuoden aikana saat hyvän pohjan jatko-opinnoille. Nämä taide ja muotoilu opinnot sopivat tietenkin myös sinulle, joka haluat viettää luovan välivuoden taiteen parissa, ilman sen kummempia jatko-opinto suunnitelmia.

Opetuskieli

VNF:ssa opetuksen pääkieli on ruotsi, mutta henkilökohtaista opastusta saa suomenkielellä. Opetuksessa käytetään myös englantia. Käytännössä toimimme monikielisessä ympäristössä, jossa jokainen saa henkilökohtaista ohjausta omalla kielellään.

Opiskele taidetta yhden vuoden ajan! Kokeile eri taide muotoja ja kehitä lahjakkuuttasi.

@create_vnf Instagramissa

”The earth without art is just eh.” – Demetri Martin

Moduulit

Opintokokonaisuus koostuu 2–4 viikon pituisista samanaikaisista kursseista/moduuleista. Valitset sen joka kiinnostaa eniten tai joka sopii parhaiten opintokokonaisuuteesi.

Voit keskittyä johonkin tiettyyn osa-alueeseen esim. graafiseen suunnitteluun (typografia, Adobe ohjelmat, taitto, fanzine työpaja …) tai kuvataiteeseen (anatomia, öljyvärimaalaus, taidegrafiikka, videotaide…) tai valita vähän kaikkea ja saada siten kattavamman pohjan. Moduulipohjan ansiosta voit rakentaa juuri sinulle sopivan opintovuoden.

Syksy alkaa neljän viikon pituisella moduulilla joka on kaikille yhteinen ja antaa pohjan vuoden opinnoille. Tämän aikana saat myös valita syyslukukauden muut moduulit.

Kevätlukukauden moduulit valitset marraskuussa. Silloin tiedät paremmin mitkä aineet kiinnostavat eniten. Kevään aikana voit myös keskittyä ennakkotehtävien tekoon ja muuttaa kuukaudeksi Berliiniin.

Lukuvuoden päätteeksi järjestämme näyttelyn jossa vuoden parhaat työt nostetaan esiin.

Opinnot ovat täysipäiväisiä, saat siis lähiopetusta vähintään 25 t/viikko.

Kenelle?

Sinulle joka haluat työskennellä intuitiivisesti. Sinulle joka haluat taiteilijaksi, muotoilijaksi, kulttuurituottajaksi, kuraattoriksi tai johonkin muuhun luovan alan ammattiin. Oppivelvollinen, katso alempaa.

 

”Olen saanut vapauden luoda ja toteuttaa omia ideoita, sekä saanut laajan työkalupakin tekniikoita.”

Joel Hietanen, Tampere
– Ruotsinkieli kuumotti ennen tänne tuloa, mutta huomasin nopeasti ettei se ollut mikään este. Omaan alaansa erikoistuneet ja aktiivisesti omaa taidettaan harjoittavat opettajat pitävät opetuksen ajan tasalla. Brittiläisen kuvanveistäjän Adam Detreen kurssi syksyllä avasi silmäni. Oivalsin että aina ei ole pakko piirtää, voin vaikka käyttää kangasta kun lähden työstämään ideaa. Täällä on paljon hyviä tyyppejä.

Olli Salmi, Raasepori
– Uskomatonta miten paljon mahdollisuuksia ja hyvät tilat täällä on, mutta oppimisesta tulee myös ottaa itse vastuu. Olen saanut vapauden luoda ja toteuttaa omia ideoita, sekä saanut laajan työkalupakin tekniikoita. 

 

”Olen oppinut kuinka voi tehdä, turhautua, nähdä, oivaltaa, kysyä, motivoitua – ja haluan oppia lisää!”

Tarvitsin taukoa Helsingin hulinasta ja härdellistä, joten tulin tänne hengähtämään. Pikkupaikkakunnan tyyneys kuitenkin ruokkii luovuutta ja antaa tarmoa tekemiseen, joten olenkin nyt onnellisesti syli täynnä töitä sekä tekemistä! Suhtaudun opiskeluun uudenlaisella motivaatiolla – haluan panostaa ja ottaa opetuksesta kaiken irti, sillä olen täällä tekemisen ilosta ja täysin omasta tahdosta.

Olen jo syksyn aikana ottanut haltuun digitaalisia ilmaisukeinoja ja saanut uudelleen otteen rapistuneesta ruotsin kielen taidosta. Suurin ja kaikkein tärkein oivallus on kuitenkin ollut se, että todella haluan tehdä töitä taiteen parissa ja hakea keväällä graafisen alan koulutukseen. Olen oppinut (opettajilta, kanssaopiskelijoilta, opintomatkoilta) kuinka voi tehdä, turhautua, nähdä, oivaltaa, kysyä, motivoitua – ja haluan oppia lisää!

– Milla Juslin, Porvoo

 

”I have studied design before and this year I expanded my skill set.”

During this pandemic I had a lot of time to think. I found VNF online and took a chance and moved to Finland. I have studied design before and this year I expanded my skill set. I also got to know a whole new country and culture. I am happy that I decided to study here.

– Tom Maierle, Skofja Loka, Slovenia

 

”Under året har jag lärt mig många olika konsttekniker och uttryckssätt.”

Efter gymnasiet kändes det skönt att ta ett år för mig själv och fokusera på nåt helt annat. Under året har jag lärt mig många olika konsttekniker och uttryckssätt. Det har varit spännande att flytta bort hemmifrån och lära känna en massa nya människor.

– Jenny Holma, Helsingfors

Opistovuosi oppivelvollisille

Opinnot soveltuvat myös peruskoulun päättäneille oppivelvollisille. Taideaineiden lisäksi opiskelet yleissivistäviä aineita, jotka täyttävät oppivelvollisuuden vaatimukset. Voit hyvin hakea, vaikka äidinkielesi ei ole ruotsi. Pärjäät keskitason kouluruotsilla. Henkilökohtaista ohjausta saa jonkin verran suomeksi. Lue lisää välilehdeltä OPPIVELVOLLISILLE (yllä).

Haku tehdään yhteishaun kautta. Lue lisää Opistovuodesta oppivelvollisille

Opetuskieli

VNF:ssa opetuksen pääkieli on ruotsi, mutta henkilökohtaista opastusta saa suomenkielellä. Opetuksessa käytetään myös englantia. Käytännössä toimimme monikielisessä ympäristössä, jossa jokainen saa henkilökohtaista ohjausta omalla kielellään.

Berliini

Keväällä yksi Create-moduuli muuttaa Berliiniin.

Kuva: Inkeri Karhunen

Saat mahdollisuuden opiskella ja asua yhdessä Euroopan dynaamisimmista ja luovimmista kaupungeista. Ohjaajana toimii Freja Bäckman.

Berliinissä saat tavata mielenkiintoisia ihmisiä, jotka työskentelevät taiteen, suunnittelun, kirjoittamisen ja teatterin parissa.

Paikallisena ohjaajana toimii Freja Bäckman.

Vierailemme gallerioissa, museoissa, teattereissa, kahviloissa… tapahtumien keskipisteessä.

Enemmän kuin tavallinen opintomatka

Tämä on paljon enemmän kuin tavallinen opintomatka. Asumme, opiskelemme ja työskentelemme Berliinissä. Opiskelijoilla on käytössään yhteinen työhuone.

Moduuli on valinnainen ja lisämaksu lisätään opintohintaan.

Kuva: Luka Appelberg

Anna Härmälä

Create – taide & muotoilu

”Koen onnistuneeni työssäni kun opiskelijat löytävät oman tapansa ilmaista itseään taiteen kautta.”

Opinnot ja koulutus

2018- Aalto Yliopisto (MA) Taidekasvatus
2009 Kunsthøgskolen i Bergen (MA), Visuaalinen viestintä
2007 Lahden Muotoiluinstituutti (AMK), Graafinen suunnittelu

Olen työskennellyt VNF-opistolla vuodesta 2011 lähtien. Kun en opeta kirjoitan ja kuvitan kirjoja ja teen sarjakuvaa. Asun Helsingissä ja pidän matkustamisesta, ihmisistä ja koirista. Kuuntelen äänikirjoja ja katson hyviä sarjoja ja elokuvia.

Koen onnistuneeni työssäni kun opiskelijat löytävät oman tapansa ilmaista itseään taiteen kautta. Pidän luovien prosessejen seuraamisesta ja luokkahuoneessa käydyistä keskusteluista. Opin opettajan työssäni joka vuosi paljon uutta.

Mitä opiskelija ottaa mukaansa opintovuoden jälkeen?

VNF-vuoden jälkeen opiskelijat ovat saaneet kokeilla monia eri tekniikoita, tavanneet useita ammattitaiteiljoita ja pedagogia. Ymmärrys taiteen kentästä on laajentunut ja taidot kehittyneet. Vuosi voi toimia ponnahduslautana jatko-opintoihin tai stimuloivana välivuotena.

Minun terveiseni/filosofiani/slogani:

”It’s made me want to find a hole in the world, in the shape of me, and just fill it up.” – Hannah Horvath, GIRLS (om att följa sina drömmar)

Opettajat

VNF: n omien opettajien lisäksi menestyneet suunnittelijat ja taiteilijat sekä kokeneet taidekasvattajat toimivat opettajina ja luennoitsijoina.

Tässä osa heistä:

Karstein Volle on Norjalainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataiteilija. Hän valmistui taidemaalariksi Oslon kuvataideakatemiasta vuonna 1999. www.vollewelt.com

 

Eva Lang on taidekasvattaja ja keramiikka-artesaani. Opetustyön lisäksi hän työskentelee omassa keramiikka verstaassaan, Pohjassa, jossa hän valmistaa keraamisia käyttöesineitä. Instagram: @kerafreak

 

Adam Detre is an entrepreneur and sculptor. He is inspired by nature and usually works with natural materials. He is passionate about all forms of creativity and is proud to mentor others in their development. AdamDetreDesigns.com

 

Anna Kantanen-Bouazza on muotoilija. Hän opettaa mm. hopeatyöyä ja korumuotoilua. Anna on pääopettaja VNF linjalla Luonnon lähellä, ja työskentelee myös freelancerina erilaisilla luovan työn aloilla. Hän tekee mm. keramiikkaa ja sisustussuunnittelua omalla yrityksellään All Things.

 

Pekka Nikrus tekee tohtorintutkintoa valokuvauksessa Aalto-yliopistossa. Aiemmasta hänellä on maisterin tutkinto taidekasvatuksesta ja valokuvauksesta samasta yliopistosta. Pekka on opettanut valokuvausta usean vuoden ajan. Hän on myös työskennellyt AD:na. Hänen asiakkainaan ovat olleet niin pienet kuin suuret, aatteelliset ja kaupalliset tahot. Pekka on taiteellisesti aktiivinen ja osallistuu yksityis- ja ryhmänäyttelyihin suomessa ja ulkomailla. FlickrPekkaNikrus

 

Nina Nordström on käsikirjoittaja, ohjaaja, eräopas ja kokki. Hän on tuottanut, kirjoittanut, ohjannut, kuvannut ja editoinut tv-ohjelmia, dokumentteja ja lyhytelokuvia sekä opettanut aiheeseen liittyviä kursseja jo monen vuoden ajan sekä lapsille, nuorille että aikuisille. Tänä vuonna Nina on myös VNF:n uuden ULOS -linjan pääopettaja. ninanordstrom.fi

 

Johanna Bruun on graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Johanna on taidehistorian maisteri ja työskentelee mm. taidekriittikkona. www.johannabruun.com

Create oppivelvollisille

Create LP on suunnattu sinulle, joka olet taiteesta kiinnostunut ja haluat viettää luovan välivuoden.

Opintovuoden aikana pääset kokeilemaan monia eri taideaineita. Työskentelet käsin, koneella tai näitä yhdistäen. Saat oppia esim. valokuvausta, graafista suunnittelua, sarjakuvataidetta, taidegrafiikkaa, keramiikkaa sekä erilaisia piirustus- ja maalaustekniikoita.

Taideaineiden lisäksi opiskelet yleissivistäviä aineita, jotka täyttävät oppivelvollisuuden vaatimukset. Oppivelvolliset opiskelevat pääsääntöisesti omassa ryhmässä, mutta osa moduuleista ovat yhteisiä muiden Create- opiskelijoiden kanssa.

Kielikylpy

Pääopetuskieli on ruotsi, mutta pärjäät hyvin keskitason kouluruotsin taidoilla. Käytännössä opiskelemme monikielisessä ympäristössa. Opistolla kuulee ruotsin lisäksi päivittäin myös suomea ja englantia.

Hyödyllinen opintovuosi

Opistovuosi on hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat viettää fiksun välivuoden taiteen parissa. Saat lisäaikaa miettiä tulevia toisen asteen opintoja. Jos suunnittelet ammattia taidealalla, vuosi on hyvä perusta alan jatko-opinnoille.

Lue lisää Opistovuodesta oppivelvollisille

Haku

Oppivelvolliset hakevat kevään yhteishaussa. Kesän aikana voit vielä hakea jatkuvassa haussa opiston sivun kautta. Lue lisää hausta.