EYE – konst & design

EYE är den ena inriktningen i studiehelheten VNF Create.

Vad?

På EYE kan du pröva på allt möjligt eller koncentrera dig på något mera specifikt. Under året jobbar du för hand, på dator eller både och.

Du kan lära dig olika tecknings-och målningstekniker, jobba med konstgrafik eller framkalla bilder i mörkrummet.

Du kan välja att jobba digitalt och lära dig de olika Adobe programmen, Photoshop, Indesign, Illustrator och många fler. Du kan lära dig om grafisk design och typografi eller jobba med digital fotografering och bildbehandling.

Exempel på moduler:

 • Grafisk design
 • Olika målnings- och teckningstekniker
 • Digital och analog fotografering
 • Rörlig bild
 • Animation
 • Seriekonst
 • Illustration
 • Konstgrafik
 • Keramik
 • Performancekonst
 • Silversmide
 • Anatomi
 • Webbdesign
 • Pop culture in Amsterdam

Du kan också välja att studera moduler ur WORD.

Som lärare och föreläsare jobbar erfarna konstpedagoger, framgångsrika designers och konstnärer.

För vem?

För dig som vill skapa, tänka och jobba intuitivt. För dig som vill jobba som konstnär, designer, kulturproducent, fotograf, konstkurator eller med något annat kreativt i framtiden.

Varför?

Som kommunikationsmedel blir bilden allt viktigare. Genom konst kan du uttrycka sådant som inte går att uttrycka på andra sätt. Konsten förenar kulturer och överskrider språkgränser. Gränsen mellan de olika konstformerna försvinner. Hos oss kan du utveckla din förmåga att tänka mera visuellt och konceptuellt.

Karis–Berlin

Vi jobbar i skolans ändamålsenliga ateljéer och utrymmen och gör under året många studiebesök till design- och reklambyråer och gallerier.

En del av studierna är förlagda till Berlin (läs mer under rubriken Berlin) och Amsterdam.

De nyaste programmen

I studiepriset ingår Adobes Creative Cloud Student & Teacher programpaket för ett år. Programpaketet innehåller de nyaste versionerna av Photoshop, InDesign och Illustrator  + mycket mer. I början av läsåret får du handledning i installeringen till din egna bärbara dator. Läs mer om priser

Studerandeutbyte

VNF samarbetar med folkhögskolor i Norden. Som studerande på EYE har du möjlighet att åka på utbyte till Ringsaker folkhögskola i Norge.

UCA

Efter ett år vid EYE kan du fortsätta studierna vid University for the Creative Arts i England, utan separat inträdesförhör. Läs mer!

 

 

Illustration: Luka Appelberg

@create_eye_vnf på Instagram

Modulerna

Studiehelheten är uppbyggd av olika  2–4 veckor långa kurser/moduler som går samtidigt. Du väljer dem du är mest intresserad av.

Du kan alltså välja moduler som stöder ditt kunnande inom t.ex. grafisk design (Adobe programmen, typografi, fanzine workshop, layout…) eller satsa på bildkonst (oljemålning, konstgrafik, anatomi…). Du kan också fokusera på kurser inom fotografering eller välja att plocka lite av allt och få en bredare grund. Med hjälp av modulsystemet kan du skräddarsy ett studieprogram som passar just dig.

Studierna inleds med en fyra veckor lång grundmodul som är gemensam för alla. Under denna period får du välja höstterminens fortsatta moduler.

Vårterminens moduler väljer du i november. Då har du hunnit prova dig fram och vet vad du vill satsa på under våren. Under våren har du också möjlighet att jobba med eventuella inträdesuppgifter och flytta till Berlin för en månad.

Vid slutet av läsåret ordnar vi en slututställning där de bästa arbetena från året på EYE visas.

Vid VNF studerar du på heltid. Det betyder att du har lärarledda närstudier, minst 25 h/vecka.

För vem?

För dig som vill skapa, tänka och jobba intuitivt. För dig som vill jobba som konstnär, designer, kulturproducent, fotograf, konstkurator eller med något annat kreativt i framtiden.

”Jag är glad för de möjligheter jag fått under min tid på EYE.”

Valfrihet, tillgång till material och mångsidiga utrymmen. Pop Culture modulen i Amsterdam med Tzvika Gutter var intressant. Dessutom var det häftigt att besöka Gerrit Rietvelt Akademin och alla muséer.”

– Rasmus Lindberg, Raseborg

 

”Olen oppinut kuinka voi tehdä, turhautua, nähdä, oivaltaa, kysyä, motivoitua – ja haluan oppia lisää!”

Tarvitsin taukoa Helsingin hulinasta ja härdellistä, joten tulin tänne hengähtämään. Pikkupaikkakunnan tyyneys kuitenkin ruokkii luovuutta ja antaa tarmoa tekemiseen, joten olenkin nyt onnellisesti syli täynnä töitä sekä tekemistä! Suhtaudun opiskeluun uudenlaisella motivaatiolla – haluan panostaa ja ottaa opetuksesta kaiken irti, sillä olen täällä tekemisen ilosta ja täysin omasta tahdosta.

Olen jo syksyn aikana ottanut haltuun digitaalisia ilmaisukeinoja ja saanut uudelleen otteen rapistuneesta ruotsin kielen taidosta. Suurin ja kaikkein tärkein oivallus on kuitenkin ollut se, että todella haluan tehdä töitä taiteen parissa ja hakea keväällä graafisen alan koulutukseen. Olen oppinut (opettajilta, kanssaopiskelijoilta, opintomatkoilta) kuinka voi tehdä, turhautua, nähdä, oivaltaa, kysyä, motivoitua – ja haluan oppia lisää!

– Milla Juslin, Porvoo

Berlin

Under vårterminen flyttar VNF Create till Berlin för en månad. Häng med till en av Europas mest dynamiska och kreativa städer!

Photo by Ingo Joseph from Pexels

I Berlin tas du om hand av finländaren Freja Bäckman. Hon är pedagog, doktorand och specialiserad på att kombinera bild och ord på nya sätt. Du kommer att få träffa intressanta människor som arbetar med bland annat konst, fotografering, design, skrivande och teater.

Tillsammans besöker vi gallerier, museer, teatrar, kaféer… mitt i händelsernas centrum.

Läs Frejas blogginlägg om Berlin.

Mer än en vanlig studieresa

Det här är mycket mera än en vanlig studieresa. Vi bor, studerar, jobbar och lever i Berlin. Alla studerande får tillgång till ett gemensamt arbetsrum.

Modulen är valbar och en liten tilläggskostnad tillkommer. Berlin har en lägre prisnivå än Finland.

Illustration: Luka Appelberg

Föreläsare vid EYE

Förutom VNF:s egna lärare Anna Härmälä, Markku Nyytäjä och Auni Pelho, undervisar och föreläser erfarna konstpedagoger, framgångsrika designers och konstnärer på EYE.

Här en del av dem:

Guido van der Werve är en Holländsk konstnär känd för sina arbeten som behadlar uthållighet. Han har blivit tilldelad flera pris och hans arbeten har blivit recenserade i bl.a. Art Forum, Flash Art, New York Times, Los Angeles Times och Die Welt. Hans arbeten har ställts ut på ställen som Kunsthalle Basel, MoMA/PS1 och Venedig Biennalen. www.roofvogel.org

 

Veronica Lassenius jobbar med animation och illustration. Hon är kreativ producent och medgrundare i Pikkukala. Veronica har skapat Saari, Fungi och Little Sisters. Hon har studerat grafisk design vid ENSBA de Nancy och kostymdesign vid ENSAD (Paris).

 

Kasper Strömman är en grafisk designer och illustratör som är känd för sina serier och sina bloggar. Kasper jobbar också som programledare. Kasper har studerat vid Camberwell College of Arts i London. www.kasperstromman.com

 

Johannes Ekholm är en tvåspråkig manusförfattare och konstnär från Helsingfors som också arbetar som grafisk designer. Han har studerat grafisk design vid Aalto universitetet och är medgrundare i TSTO. Han står bakom pjäserna Wunderkinder och Kaspar Hauser. Johannes har skrivit böckerna Rakkaus niinkun och Graafinen suunnittelu: Käytännöt, tekniikat, strategiat. www.johannesekholm.com

 

Johanna Bruun är en grafisk designer och illustratör som också jobbar med text. Hon har en magistergrad i konsthistoria och har studerat grafisk design vid Lahden muotoiluinstituutti. Johanna jobbar med olika design- och kulturprojekt. www.johannabruun.com

 

Karstein Volle är en Norsk seriekonstnär, illustratör och bildkonstnär. Han har studerat vid Oslo Kunstakademi.  www.vollewelt.com

 

Pekka Nikrus är doktorand i fotografi vid Aalto-universitetet. Han har också magistergrad i bildkonstfostran och fotografi från Aalto-universitetet. Pekka har undervisat i fotografi och bildbehandling i många år. Pekka har arbetat som Art Director och har erfarenhet av projekt för stora och små, kommersiella och ideella kunder allt från privata sektorn till statliga instanser. Pekka är konstnärligt aktiv med utställningar i Finland och utomlands både privat och i grupp. www. skrubu.net

 

Terhi Pölkki är en designer och företagare från Helsingfors. Hon har studerat vid London College of Fashion. Hon står bakom skomärket som bär hennes namn. www.shop.terhipolkki.com

 

TSTO är en grafisk design byrå med fokus på visuella koncept och art direction. Till deras kunder hör: Flow Festivalen, Artek, Kiasma, Design Museet, Amos Andersons konstmuseum mm. www.tsto.org

 

Blank blank + Vilunki 3000

Blank blank är en creativ studio i Berlin. De jobbar med grafisk design, visuell identiet och rörlig bild för kunder inom konst- och kulturfältet. Till deras kunder hör bl.a. Bergen Kunsthall, Ars Viva Prize, Oslo Art weekend. De har gjort grafik för artister som, Jaakko Eino Kalevi och Kim Gordon + Nace.

Vilunki 3000 är årets grafiker 2017. Han är musiker, grafisk designer och radioreporter. Vilunki och Blank blank kommer att dra en workshop tillsammans. www.blankblank.org

 

Anna Härmälä

huvudlärare för Create EYE

”Jag känner att jag lyckats med mitt jobb då studeranden hittar sin egen röst och sitt eget visuella språk”

Utbildning och studier:

2009 Kunsthøgskolen i Bergen (MA), Visuell kommunikation
2007 Lahden Muotoiluinstituutti (AMK), Grafisk design

Jag har jobbat vid VNF sedan 2011. Jag skriver och illustrerar bilderböcker och tecknar serier då jag inte är på skolan. Jag pendlar till VNF från Helsingfors. Jag tycker om att resa, träffa människor och se på bra filmer och TV-serier.

Vad ska en studerande ta med sig efter året på Create EYE?

På EYE träffar du många intressanta människor och får en inblick i konst- och designvärlden och utvecklar ditt eget bildspråk. Du får prova på olika tekniker och material och lära dig genom att experimentera och analysera. Jag hoppas att studerandena vid EYE både utvecklar en förmåga i att tänka konceptuellt och kan skapa tekniskt starka arbeten när året är slut.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

”It’s made me want to find a hole in the world, in the shape of me, and just fill it up.” – Hannah Horvath, GIRLS (om att följa sina drömmar)

 

Auni Pelho

lärare i bildkonst

”Som pedagog inspireras jag av att kunna se hur studerandenas konstnärlighet växer fram”

Utbildning/studier:

MFA konstfack, Stockholm samt privata studier i klassisk teckning och målning
Jag har jobbat som konstlärare vid VNF i många år. Längs med åren har jag haft egna utsällningar i både Finland och utomlands och så har jag varit aktiv inom konstorganisationer.

Vad ska en studerande ta med sig efter året på Create EYE?

Jag undervisar i moduler inom klassisk bildkonst, anatomi, teckning och målning. Dessa ämnen ger dig en stark och mångsidig grund vilket du har mycket nytta av när och om du arbetar också med andra metoder. Efter året på EYE har du bättre utgångsläge då du söker till yrkeshögskola eller konstuniversitet.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

Kom med öppet sinne och jobba hårt!

 

Markku Nyytäjä

lärare i fotokonst

”Som pedagog inspireras jag av att se studerande utvecklas både tekniskt och konstnärligt”

Utbildning/studier

Jag fick min första kamera och första handledning i labbteknik som skolpojke av pappa, deltog i kurser & workshops i fotografering fr.o.m 1983, studerade visuell kommunikation vid folkhögskolan Laajasalon opisto 1984–85, utexaminerades som Konstens magister i fotokonst från Konstindustriella högskolan 1993. Under åren 2006–2008 tog jag pedagogiska studier vid Konstindustriella högskolan på sidan av arbetet och fick behörighet som lärare i visuella konster.

Jag har jobbat som lärare i fotokonst vid VNF sedan augusti 1994. På 1980-talet gjorde jag frilansjobb som pressfotograf och jobbade också med reklam- och produktfotografering. I början av 1990-talet jobbade jag några somrar som bildredaktör och fotograf på Helsingin sanomat. Utöver det har jag bl.a. gjort broschyrfotografering, modefotografering, fotat bröllop och andra familjetillställningar.

Som pedagog inspireras jag av att se studerande utvecklas tekniskt och konstnärligt, att se dem börja lita på sig själva stort – utan att sluta tvivla en smula, att se dem hitta sina stilar och sig själva som fotograf och konstnär och att se dem komma vidare och ha framgång i sina studier och yrkeslivet.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på Create EYE?

Från fotostudierna på Create EYE får en studerande ta med sig allt hon eller han har samlat, upplevt, lärt sig och skapat under ett år fyllt med utmaningar inom konst, teknik, kommunikation och livet i allmänhet – i en uppmuntrande atmosfär. Och en massa nya vänner varav några förblir vänner för livet!

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

”Om du når en enda människa med din bild och rör hennes innersta med den har du lyckats.”