VÄNSKAP, glädje och lugnt (och lite skola däremellan)

Om man ber Tiorna att beskriva sitt år här på Tian, så är det just nya kompisar, glädje, lugnt och skönt, ingen stress, få vara sig själv, trevligt, roligt och lära sig nya saker som kommer upp.

Att vara lärare på Tian är ett spännande och utmanande jobb, ingen dag är den andra lik. Men ändå så roligt! Och så roligt att få följa dessa ungdomar när de hittar sin plats i livet just nu.

Tian är så mycket av allt. Allt från skola till internatsboende och att klara sig själv, att ta ansvar och mogna och VÄNSKAP. Listan kunde göras lång på allt vad vi sysslar med under ett år och allt som händer runtomkring.

Jag bad eleverna skriva ner några rader som beskriver höstterminen såhär långt och såhär skriver de:

”Tian är superlugn och tyst och man får snabbt vänner.”

Tian är en bra plats efter nian, du kan höja dina vitsord eller bara hålla ett mellanår för att fundera vart du vill söka sen. Jag är här för att få en bättre idé om vad jag skall fortsätta med. Tian är superlugn och tyst och man får snabbt vänner. Vi har också många roliga stunder; tittar på film, gör presentationer där man själv får välja på vilket sätt. Tian är en rolig plats, man lär sig mycket och man ser fram emot veckan.

 

Alla bilder är tagna under en kreativitetslektion en solig dag i oktober. Inget foto är kopplat till något visst citat.

 

”Stress förekommer inte på Tian.”

Jag tycker att Tian är full med glädje och talang. Att få vara i en liten grupp gör att alla klasskompisar känner sig närmare varandra och tryggare. Vi kommer alla från olika delar av världen, men vi kommer ändå alla överens. Stress förekommer inte på Tian. Man behöver inte känna sig stressad, för lärare och klasskompisar hjälper oss och det är bara positiv stämning.

 

”Jag kände mig jätteglad att vara där i klassen och jag trivs väldigt bra.”

Min termin i Tionde klassen har varit ett äventyr. När jag kom till Tian var jag väldigt osäker på vad jag kunde förvänta mig. Jag kände att jag var mycket nervös för att jag själv känner att jag inte duger in i en klass/grupp. Men den känslan försvann redan första veckan. Jag kände mig jätteglad att vara där i klassen och jag trivs väldigt bra.

Vi är en liten grupp, vilket gör att jag kan koncentrera mig när jag gör uppgifter. Tionde klassen är ett år där man inte ska stressa, man gör saker i egen takt och oftast kan man välja hur man gör sina uppgifter. Vi gör också så mycket annat än studerar; vi bakar, promenerar, ser på film, diskuterar och mycket annat roligt. På Tian hittar man sig själv och kan bygga upp sitt självförtroende. Så om du ens är lite osäker på vad du vill göra efter nian, tycker jag att Tionde klassen borde vara ditt val.

 

 

”..en säker och trygg plats för alla, oberoende av sexualitet, ras eller religion.”

Jag skulle säga att Tionde klassen är en säker och trygg plats för alla, oberoende av sexualitet, ras eller religion. Skolan är fin och har en trevlig miljö för att studera. Tid att fundera vad man vill göra, samtidigt som man kan arbeta på sitt välmående och självkänsla.

 

 

”Man får vara sig själv och ingen dömer dig för den du är.”

Jag valde Tian eftersom jag vill försöka höja vissa av mina vitsord och jobba med de ämnen som jag har lite kämpigt med, men också för att jag behöver lite mera tid att fokusera på mig själv. Jag trivs väldigt bra i klassen. Man får vara sig själv och ingen dömer dig för den du är. Vi kommer alla väldigt bra överens och man lär känna varandra snabbt när vi är så liten grupp. Alla får jobba i sin egen takt. Jag rekommenderar Tian till just till dig som behöver jobba mera med dig själv eller bara behöver lite extra tid.”

(Inget foto är kopplat till något visst citat.)

Med detta sagt vill vi önska ER alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!