Naturnära

Är du intresserad av välmående, hantverk, djur och natur? Tänker du dig en framtid inom hälso- eller naturbranschen? Vill du sadla om eller ta ett mellanår för att ”starta på nytt”?

På den här linjen får du fördjupa dig i naturnära ämnen med ett holistiskt tankesätt.

Hur?

Du får arbeta med olika formers hantverk bl.a. keramik, silversmide och blomsterbindning. Du får bekanta dig med hälsokost, samla vild föda och nyttoväxter, reflektera över livet med hjälp av djurterapi, yoga och friluftsliv.

Vi gör utflykter till närliggande friluftsområden, fotograferar, lär oss känna igen växt-, svamp- och djurarter, tillreder mat över öppen eld och provar olika stormkök.

Du får arbeta på en lantgård och ta hand om djuren där. Du får göra utflykter till närliggande friluftsområden och lära dig trivsel i naturen. Du får träffa, och jobba med lokala hantverkare och företagare samt ta del av föreläsningar och studiebesök.

Du studerar på heltid, dvs. 25 h/vecka.

Exempel på kurser:

  • Växtfärgning
  • Silversmide
  • Yoga och mindfulness
  • Fermentring
  • Vänlig biodling
  • Trivsel i naturen
  • Ekologisk odling

Läs mer under fliken KURSBESKRIVNING (ovan).

Under året får du prova på många olika hantverksmetoder.

För vem?

Studierna är perfekta för dig som vill ta ett mellanår – tid och utrymme att förverkliga dig själv. Och för dig som siktar på att vidareutbilda dig inom ergoterapi, djurverksamhet, naturbranchen eller hantverk.

Studierna avslutas med ett slutarbete där du får handledning t. ex. i att starta eget företag baserat på naturnära kunskaper.

Ut på landet

Under året får du också bekanta dig med ekologisk odling och bl.a. vänlig biodling. Vi provar på att sköta vardassysslor på en lantgård och tar också hand om djuren på gården. De senaste åren har vi haft hand om hästar, får, getter, höns och gäss.

Kursen i vänlig biodling ordnas sent på våren då bikupan är i full gång.

Kursbeskrivningar

Under studieåret får du möjlighet att fördjupa dig i många olika naturnära ämnen med ett holistiskt tankesätt. De flesta kurserna ordnas i skolans ändamålsenliga konstverkstäder men studierna tar dig också ut i naturen och t.ex. till lokala hantverkares ateljéer. 

Balansera kropp och sinne

Yoga och mindfulness för oss på en resa mot inre frid, kroppsmedvetenhet och harmoni. Kursen kombinerar de fysiska och mentala aspekterna av yoga med principerna om mindfulness. Det här skapar en holistisk upplevelse som främjar välbefinnande och balans. Kursen består av praktiska övningar, teoretiska insikter och ger verktyg till att hantera dagliga utmaningar med större sinnesro och klarhet. Deltagarna kommer att lära sig att använda yoga och mindfulness som redskap för personlig tillväxt och välmående.

Trivsel i naturen

Under flera kurser tar vi oss ut i skog och mark. Vi gör utflykter till närliggande friluftsområden där vi vandrar, samlar material och inspiration, fotograferar, lär oss känna igen växt-, svamp- och djurarter, tillreder mat över öppen eld och provar olika stormkök.

Silversmide

En kurs på nybörjarnivå där du lär dig hantera silver och forma det till t.ex. ringar och armband med hjälp av enkla metoder. Kursen är en mjuklandning i smyckestillverkning med vilken du kan skapa minimalistiska och stiliga smycken. Under kursen lär du dig bastekniker, användning av maskiner och verktyg i verkstaden.

Keramik

Kursen introducerar de grundläggande teknikerna, materialen och kreativa processerna som krävs för att skapa keramiska föremål. Vi går igenom metoder, tekniker, glasyrer, ugnar och utrustning. Om du är intresserad av att skapa funktionella föremål eller t.ex. skulpturer av olika slag, kommer kursen att ge dig den kunskap och färdighet du behöver för att börja skapa med lera.

Fermentering

Under den här kursen får du stiga in i den spännande världen av mjölksyrabakteriefermentering, en beprövad teknik för att bevara grönsaker samtidigt som de berikas med probiotiska kulturer. Du får lära dig grunderna i fermentering – allt från att välja rätt grönsaker till att skapa en mängd olika smakrika och hälsosamma fermenterade produkter. Kursen är idealisk för dig som är ”naturnära” och vill främja hälsosamma och hållbara matvanor. Som lärare fungerar den lokala gurun Chia från Raseborgs fermenteri.

Genom fermentering får man färggrann, god och hälsosam mat.

Vänlig biodling

Kursen ger dig en grundläggande förståelse för biodling och principerna för att starta och sköta en bikupa. Kursen fokuserar på både filosofiska, historiska samt praktiska aspekter av biodling. Du lär dig om binas roll och vikten av biodling för miljön och jordbruket. Kursen ordnas sent på våren då bikupan är i full gång.

Växtfärgning

Under kursen fördjupar vi oss i färgernas värld och en tusentals år gammal tradition av naturfärgning. Du lär dig tillverka färger av växter, hur man skapar pigment och färgar garn, textil och ull som sedan kan tovas eller stickas i fantastiska kulörer. Under kursen används ull som kommer från små får gårdar i Finland. Du lär dig traditionella metoder som upprätthåller textilbranschens kunnande i Finland.

Med olika slag av svampar, bark och växter kan man få fram de mest fantasiska färger. Bild: Anna Vasko

Ekologisk odling

Hållbara metoder för framtidens jordbruk

En introduktion till principerna och teknikerna som ligger bakom ekologiskt jordbruk. Kursen fokuserar på hållbara och miljövänliga metoder för odling och markanvändning. Under kursen lär du dig metoder för att odla mat och andra grödor på ett sätt som respekterar naturen. Du lär dig att integrera ekologiska principer och tekniker med egen odling, vilket kan bidra till att bevara miljön och skapa en mer hållbar framtid för jordbruket och planeten.

Djuren på lantgården

I samband med bl.a. kursen i ekologisk odling hör skötsel av djuren till lantgårdens dagliga sysslor. De senaste åren har vi fått ta hand om hästar, får, getter, höns och gäss.

Vi har fått prova på att mjölka getter för hand.

Permakultur

Hållbart designade ekosystem

På den här kursen får du inblick i konceptet permakultur, en designfilosofi som är inriktad på att skapa hållbara och harmoniska ekosystem. Under kursen fokuserar vi på att integrera mänsklig verksamhet med naturen för att uppnå långsiktigt välmående, både för människan och planeten. Kursen betonar en helhetssyn på hållbarhet och inspirerar deltagarna att tillämpa permakulturens principer i sina egna trädgårdar, gemenskaper och livsstilar.

Naturfotografering

Kursen tar ett steg in i vad det innebär att vara naturfotograf. Du lär dig att hantera kameran i utomhusmiljö, dokumentera vilda djur och landskap, och lär dig att hitta ditt personliga uttryck som fotograf.

Traditionell konstgrafik

Vad betyder monotypi? Vad innebär triptyk? Denna kurs i konstgrafik ger deltagarna möjlighet att utforska och utveckla sina kreativa färdigheter som bildskapare via handtryckt grafik. Vi bekantar oss med konstgrafikens traditioner, funderar på symbolik och bildberättande. Kursen innehåller både teori och praktik och förbereder deltagarna att uttrycka sig visuellt och skapa imponerande grafik.

Forest Crafts

Under den här hantverkskursen får du möjlighet att skapa vackra och funktionella föremål av trä och utforska olika tekniker och stilar inom trähantverk. Vi bekantar vi oss med olika träslag i våra skogar och samlar material från naturen. Vi lär oss hantera och upprätthålla våra verktyg och även att i någon mån tillverka dem. Kursen fokuserar på att utveckla hantverksfärdigheter och kreativitet genom att arbeta med trä som huvudmaterial.

Blomkransar och julpyssel

Kursen i december ger tillfälle till att skapa julstämning. Du får lära dig att med olika hantverksmetoder göra dekorationer/gåvor för jul eller annan högtid. Vi gör bl.a. blomkransar av både torkade och färska blommor.

Studiebesök

I studierna ingår studiebesök. Vi besöker bl.a. lokala livsmedelsproducenter och olika hantverkares arbetsrum och verkstäder.

Anna Kantanen-Bouazza

linjeledare för Naturnära

”Jag inspireras av att se utvecklingen studerandena genomgår under året. Både den psykiska och kunskapsmässiga utvecklingen. Det är väldigt medryckande.”

Utbildning och studier:

2015– Aalto Universitet, Magister i Konstindustriell formgivning
2010 Lahden Muotoiluinstituutti (AMK), smyckesformgivning

Jag har arbetat som freelancer sedan 2016 och driver mitt eget företag All Things. Jag jobbar med diverse kreativa projekt – allt från handgjord keramik till inredningsstyling och inredning.

Jag har undervisat silversmide och smyckesformgivning några terminer på VNF. Det är inspirerande att handleda unga studeranden som ännu har hela livet framför sig.

Min anknytning till VNF började redan 2004 då jag själv studerade ett år på konstlinjen. Året var en stimulerande tid att lära känna mitt eget uttryckssätt och en kickstart inför mina högskolestudier. Det vill jag även erbjuda mina studeranden – inspirerande verktyg för framtida utmaningar.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?

Linjen erbjuder ett mellanår med fokus på välmående och självreflektion, men även goda möjligheter för vidareutbildning. Att få utvidga sin kreativitet och sitt tänkande utan större social press kan ge en insikt i vad man egentligen vill och stöder en att ta “rätta” beslut. Därtill vågar jag påstå att året vid VNF ger dig vänner för livet.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

”The creative adult is the child who has survived.” Allvaret är lite lättare att acceptera om vi tillåter oss vara kreativa livet ut.