Naturnära

Är du intresserad av välmående, hantverk, djur och natur? Tänker du dig en framtid inom hälso- eller naturbranschen? Vill du sadla om eller ta ett mellanår för att ”starta på nytt”?

På den här linjen får du fördjupa dig i naturnära ämnen med ett holistiskt tankesätt.

Hur?

Du får arbeta med olika formers hantverk bl.a. keramik, silversmide och blomsterbindning. Du får bekanta dig med hälsokost, naturkosmetika, samla vild föda och nyttoväxter, reflektera över livet med hjälp av djurterapi, yoga och friluftsliv.

Du får ta hand om rescue-djur och arbeta på en lantgård. Du får göra utflykter till närliggande friluftsområden och lära dig trivsel i naturen. Du får träffa, och jobba med lokala hantverkare och företagare samt ta del av föreläsningar och studiebesök.

Du studerar på heltid, dvs. 25 h/vecka.

Yoga och djurmeditation är en del av studierna på lantgården. Foto: Hali Hideaway

Exempel på kurser:

  • Mindfulness med djur
  • Tillverka naturkosmetik
  • Kost för välmående
  • Växtfärgning
  • Silversmide
  • Ikebana – Japansk blomarrangering
  • Trivsel i naturen

Läs mer under fliken KURSBESKRIVNING (ovan).

Under året får du prova på många olika hantverksmetoder.

För vem?

Studierna är perfekta för dig som vill ta ett mellanår – tid och utrymme att förverkliga dig själv. Och för dig som siktar på att vidareutbilda dig inom ergoterapi, djurverksamhet, naturbranchen eller hantverk.

Studierna avslutas med ett slutarbete där du får handledning t. ex. i att starta eget företag baserat på naturnära kunskaper.

Ut på landet

VNF samarbetar med Hali Hideaway, en liten traditionell lantgård som ligger mindre än 10 km från skolan. På gården finns bl.a. getter, hästar och får. Under studiedagarna på gården får du sköta djuren och andra dagliga sysslor. I studieinnehållet ingår också bl.a. yoga och djurmeditation.

@halihideaway på Instagram

Kursbeskrivningar

Mindfulness med djur

I samarbete med djur-rescue gården Hali Hideaway har du möjligheten att lära dig hur man arbetar på en lantgård, vårdar djuren och varvar ner med djuren. Du får sköta hästar, getter och får. Till kursdagarna på gården hör också yogapass i idyllisk bondgårds miljö.

Foto: Hali Hideaway

Lär dig tillverka naturkosmetika

Vi tillverkar ekologiska hudvårdsprodukter. Under kursen får du en översikt i grunderna, bekantar dig med alkemin och ingredienser av naturkosmetika. Du får göra en egen produktserie till vilken du designar etiketter och funderar på målgrupp.

Kost för välmående

Under kursen bekantar vi oss med kost som gynnar kropp och själ. Bl.a. begrundar vi kopplingen mellan depression och vitaminbrister, och lär oss om ätbara växtarter som finns i våra finska skogar. Vi lär oss om fermentering (d.v.s. hur man lagar kombucha, surkål och kimchi) och på vilket vis det är nyttigt för hälsan. Under kursen gör vi ett antal studiebesök och bekantar oss med lokal livsmedelsindustri.

Skaparglädje och intuition

Hur skapar man egentligen? Vad krävs för att nå skaparglädje och intuitivt agerande? Lär dig att njuta av skaparprocessen med hjälp av improvisationsövningar och diskussioner.

Växtfärgning

Under kursen fördjupar vi oss i färgernas fantastiska värld och en tusentals år gammal tradition av naturfärgning. Du lär dig tillverka färger av växter, hur man skapar pigment och färgar garn, textil och ull som sedan kan tovas eller stickas i fantastiska kulörer. Under kursen används ull som kommer från små fårgårdar i Finland. Du lär dig traditionella metoder som upprätthåller textilbranschens kunnande i Finland.

Abstrakt lera

Lera är ett mångsidigt material som häpnar och väcker intresse. Under kursen funderar vi på formgivnings estetik och skapar abstrakta former i lera. Abstrakt form beskrivs som diffus, svårförståelig, overklig, nonfigurativ. Vi lär oss att skapa med händerna genom att släppa loss förväntningar, planer och klara visioner.

Silversmide

En kurs på nybörjarnivå där du lär dig hantera silver och forma det till t.ex. ringar och armband med hjälp av enkla metoder. Kursen är en mjuklandning i smyckestillverkning med vilken du kan skapa minimalistiska och stiliga smycken. Under kursen lär du dig bastekniker, användning av maskiner och verktyg i verkstaden.

Ikebana – Japansk blomarrangering

Ikebana är en japansk konstform i att arrangera blommor. Ordet ikebana betyder blommornas väg eller levande blommor. Tanken är att man ger blommor ett nytt liv i ett arrangemang. I Ikebana uttrycker man ofta de fyra årstiderna via symbolik. Du lär dig att tänka på färg, komposition och textur med att samla torra kvistar, och använda både vilda och köpta blommor och presentera dem i handgjord keramik.

Lär dig tillverka blomkransar

Vi lär oss att göra stora och små blomkransar som lämpar sig för juldekoration, gåva eller annan högtid. Vi använder oss av både torkade och färska blommor och växter. Endast fantasin sätter gränserna.

Tillverka dina egna bestick

Under kursen tillverkar vi unika bestick för hand av olika hårda material som trä, ben, metall, sten eller snäckskal. Under kursen lär du dig bastekniker, användning av maskiner och verktyg i verkstaden.

Natur- och djurfotografering

Kursen tar ett steg in i vad det innebär att vara naturfotograf. Du lär dig att hantera kameran i utomhusmiljö, dokumentera vilda djur och landskap, och lär dig att hitta ditt personliga uttryck som fotograf.

Trivsel i naturen

Vi lär oss nyttiga saker om friluftsliv genom att ta oss ut i skog och mark. Vi vandrar, tältar, gör upp eld och testar matlagning med stormkök. Du får uppleva natursköna platser i Raseborgs trakten och lära dig om trivsel i naturen.

Samla din egen föda

Vi lär oss känna igen ätbara växter och svampar.

Örtterapi

Vi bekantar oss med medicinalväxter, plockar vildörter och tillverkar te, salt mm.

Sokrates dialog

Den sokratiska metoden är en samarbetsvillig form av argumenterande dialog mellan individer. Den handlar om att ställa frågor och söka svar för att stimuleras kritiskt och genomarbeta idéer och bakomliggande föreställningar. Deltagaren lär sig debattera och filosofera kring aktuella teman och ta hänsyn till andras åsikter.

Polishundverksamhet

Vi bekantar oss med hur man tränar och använder hundar för polisverksamhet.

Studiebesök

I studierna ingår studiebesök. Vi besöker bl.a. lokala livsmedelsproducenter och olika hantverkares arbetsrum och verkstäder.

 

Anna Kantanen-Bouazza

linjeledare för Naturnära

”Jag inspireras av att se utvecklingen studerandena genomgår under året. Både den psykiska och kunskapsmässiga utvecklingen. Det är väldigt medryckande.”

Utbildning och studier:

2015– Aalto Universitet, Magister i Konstindustriell formgivning
2010 Lahden Muotoiluinstituutti (AMK), smyckesformgivning

Jag har arbetat som freelancer sedan 2016 och driver mitt eget företag All Things. Jag jobbar med diverse kreativa projekt – allt från handgjord keramik till inredningsstyling och inredning.

Jag har undervisat silversmide och smyckesformgivning några terminer på VNF. Det är inspirerande att handleda unga studeranden som ännu har hela livet framför sig.

Min anknytning till VNF började redan 2004 då jag själv studerade ett år på konstlinjen. Året var en stimulerande tid att lära känna mitt eget uttryckssätt och en kickstart inför mina högskolestudier. Det vill jag även erbjuda mina studeranden – inspirerande verktyg för framtida utmaningar.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?

Linjen erbjuder ett mellanår med fokus på välmående och självreflektion, men även goda möjligheter för vidareutbildning. Att få utvidga sin kreativitet och sitt tänkande utan större social press kan ge en insikt i vad man egentligen vill och stöder en att ta “rätta” beslut. Därtill vågar jag påstå att året vid VNF ger dig vänner för livet.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

”The creative adult is the child who has survived.” Allvaret är lite lättare att acceptera om vi tillåter oss vara kreativa livet ut.