Luonnon lähellä

Kiinnostaako sinua hyvinvointi, käsityöt, eläimet ja luonto? Houkutteleeko tulevaisuus luonto- tai hyvinvointialalla? Ovatko urasuunnitelmasi muuttuneet ja haluat suunnata uutta kohti?

Tämä opintokokonaisuus antaa sinulle mahdollisuuden päästä luonnon lähelle holistisen lähestymistavan kautta.

Miten?

Työskentelet keramiikan, hopeatyön, kukkasidonnan, sekä muun käsityön ja muotoilun parissa. Tutustut terveellisiin ruokavalioihin, keräät ruokaa lähiluonnosta ja tutustut hyötykasveihin. Eläinterapia, jooga ja luontoretket auttavat keskittymään olennaiseen.

Teemme retkiä opiston lähiympäristön luonnonkauniisiin ulkoilualueisiin. Valokuvaamme, opimme tunnistamaan kasvi-, sieni- ja eläinlajeja, valmistamme ruokaa avotulella ja erilaisilla retkikeittimillä.

Maatilalla pääset kokeilemaan eläinten hoitoa, sekä oppimaan muita tilan askareita. Saat tutustua Raaseporin kauniiseen luontoon ja oppia selviytymään erämaassa. Tutustut ja työskentelet paikallisten käsityöläisten kanssa. Alan yritykset kertovat toiminnastaan vierailuilla ja luentojen muodossa.

Esimerkkejä kursseista:

  • Kasvivärjäys
  • Hopeatyö
  • Jooga ja Mindfulness
  • Fermentointi
  • Ystävällinen mehiläishoito
  • Viihdy luonnossa
  • Luonnonmukainen viljely

Opiskelet täysipäiväisesti, 25 tuntia viikossa. Lisätietoja kursseista välilehdellä KURSSIKUVAUKSET (yllä).

Opintovuoden aikana pääset kokeilemaan monia käsityö tekniikoita.

Kenelle?

Opinnot sopivat hyvin sinulle jos haluat pitää välivuoden ja tarvitset aikaa ja tilaa itsesi toteuttamiseen. Tämä kokonaisuus sopii myös sinulle joka suunnittelet jatko-opintoja ergoterapian, käsityön, eläinten tai luonnon parissa.

Opinnot päättyvät opinnäytetyöhön. Voit tällöin saada opastusta oman luonto- tai hyvinvointiaiheisen yrityksen perustamiseen.

Maalle

Opintovuoden aikana pääset tutustumaan mm. luomuviljelyyn ja  ystävälliseen mehiläishoitoon. Saat myös kokeila maatilan askareita ja huolehtia tilan eläimistä. Viime vuosina olemme hoitaneet hevosia, lampaita, vuohia, kanoja ja hanhia.

Ystävällisen mehiläishoidon kurssi järjestetään keväällä, kun mehiläiset taas ovat täydessä touhussa kylmän talven jälkeen.

Kurssikuvaukset

Lukuvuoden aikana saat mahdollisuuden uppoutua moniin luonnonläheisiin aiheisiin. Opiskelemme pääsääntöisesti opiston upeissa työtiloissa, mutta osa kursseista vievät meidät myös ulos luontoon tai esim. paikallisten käsityöläisten verstaisiin.

Opintolinjan pääopetuskieli on ruotsi mutta suomenkielisenä pärjäät myös hyvin. Opetuksessa käytetään sekä suomea että ruotsia (tai englantia). Opistolla kuulee myös päivittäin ruotsin lisäksi suomea ja englantia.

Kehon ja mielen tasapainottaminen

Jooga ja mindfulness vievät meidät matkalle kohti sisäistä rauhaa, kehotietoisuutta ja harmoniaa. Kurssilla yhdistyvät joogan fyysiset ja henkiset puolet sekä mindfulnessin periaatteet. Näin syntyy kokonaisvaltainen kokemus, joka edistää hyvinvointia ja tasapainoa. Kurssi koostuu käytännön harjoituksista, teoreettisista oivalluksista ja tarjoaa työkaluja, joiden avulla voit selviytyä päivittäisistä haasteista entistä rauhallisemmin ja selkeämmin. Osallistujat oppivat käyttämään joogaa ja mindfulnessia henkilökohtaisen kasvun ja hyvinvoinnin välineinä.

Viihdy luonnossa

Useilla kursseilla suuntaamme ulos luontoon. Teemme retkiä läheisille ulkoilualueille, joissa patikoimme, keräämme materiaaleja ja inspiraatiota. Valokuvaamme, opettelemme tunnistamaan kasvi-, sieni- ja eläinlajeja, valmistamme ruokaa avotulella ja kokeilemme erilaisia retkikeittimillä.

Hopeasepäntyöt

Alkeiskurssi, jossa opit käsittelemään hopeaa ja muokkaamaan siitä sormuksia ja rannekoruja yksinkertaisin menetelmin. Kurssi on pehmeä laskeutuminen koruntekoon, jonka avulla voit luoda minimalistisia ja tyylikkäitä koruja. Kurssin aikana opit perustekniikoita, koneiden ja työkalujen käyttöä työpajassa.

Keramiikka

Kurssilla tutustutaan keraamisten esineiden valmistuksen perustekniikoihin, materiaaleihin ja luoviin prosesseihin.

Fermentointi

Tällä kurssilla pääset maitohappobakteerikäymisen jännittävään maailmaan, joka on todistettu tekniikka vihannesten säilyttämiseen ja niiden rikastamiseen probioottisilla viljelmillä. Opit käymisen perusteet – oikeiden vihannesten valinnasta erilaisten maukkaiden ja terveellisten käymistuotteiden valmistamiseen. Kurssi on ihanteellinen niille, jotka ovat ”lähellä luontoa” ja haluavat edistää terveellisiä ja kestäviä ruokailutottumuksia. Opettajana toimii paikallinen guru Chia, Raaseporin Hapattamosta.

Fermentoinnilla saa aikaan värikästä, maukasta ja terveellistä ruokaa.

Ystävällinen mehiläishoito

Tällä kurssilla saat perustiedot mehiläishoidosta sekä mehiläispesän perustamisen ja hallinnan periaatteista. Kurssilla keskitytään mehiläishoidon filosofisiin, historiallisiin ja käytännön näkökohtiin. Opit mehiläisten roolista ja mehiläishoidon merkityksestä ympäristölle ja maataloudelle. Kurssi järjestetään loppukeväällä, kun mehiläispesät ovat täydessä vauhdissa.

Kasvivärjäys

Tällä kurssilla tutustutaan värien maailmaan ja tuhansia vuosia vanhaan luonnonvärjäysperinteeseen. Opit valmistamaan väriaineita kasveista, valmistamaan pigmenttejä ja värjäämään lankoja, tekstiilejä ja villaa, jotka voidaan huovuttaa tai neuloa upeissa väreissä. Kurssilla käytetään villaa, joka on peräisin pieniltä lammastiloilta Suomessa. Opit perinteisiä menetelmiä, jotka ylläpitävät suomalaisen tekstiiliteollisuuden taitoja.

Erilaisilla sienillä, kaarnoilla ja kasveilla voidaan luoda mitä upeimpia värejä. Kuva: Anna Vasko

Luonnonmukainen viljely

Kestävät käytännöt maatalouden tulevaisuutta varten

Johdatus luonnonmukaisen maatalouden periaatteisiin ja tekniikoihin. Kurssilla keskitytään kestäviin ja ympäristöystävällisiin viljely- ja maankäyttömenetelmiin. Kurssin aikana opit menetelmiä, joilla voit kasvattaa ruokaa ja muita viljelykasveja luontoa kunnioittavalla tavalla. Opit, miten voit sisällyttää luonnonmukaisen viljelyn periaatteet ja tekniikat omaan viljelyysi, mikä voi auttaa säilyttämään ympäristöä ja luomaan kestävämmän tulevaisuuden maataloudelle ja planeetalle.

Maatilan eläimet

Luonnonmukaisen maatalouden kurssin yhteydessä eläinten hoito on yksi tilan päivittäisistä askareista. Viime vuosina olemme hoitaneet hevosia, lampaita, vuohia, kanoja ja hanhia.

Olemme kokeilleet vuohien lypsämistä käsin.

Permakulttuuri

Kestävästi suunnitellut ekosysteemit

Tällä kurssilla tutustutaan permakulttuurin käsitteeseen, joka on suunnittelufilosofia, jossa keskitytään kestävien ja harmonisten ekosysteemien luomiseen. Kurssilla keskitytään ihmisen toiminnan ja luonnon yhdistämiseen, jotta saavutetaan sekä ihmisten että planeetan pitkän aikavälin hyvinvointi. Kurssilla korostetaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa kestävyyteen ja innostetaan osallistujia soveltamaan permakulttuurin periaatteita omissa puutarhoissaan, yhteisöissään ja elämäntavoissaan.

Valokuvaus luonnossa

Tällä kurssilla tutustutaan siihen, mitä luontokuvaaminen tarkoittaa. Opit käsittelemään kameraa ulkoilmaympäristössä, dokumentoimaan eläimiä ja maisemia sekä löytämään henkilökohtaisen ilmaisun valokuvaajana.

Perinteinen taidegrafiikka

Mitä tarkoittaa monotypia? Mitä tarkoittaa triptyykki? Tämä taidegrafiikan kurssi antaa osallistujille mahdollisuuden tutkia ja kehittää luovia taitojaan kuvantekijöinä käsin painetun grafiikan avulla. Tutustumme taidegrafiikan perinteisiin, pohdimme symboliikkaa ja tarinankerrontaa. Kurssi sisältää sekä teoriaa että käytäntöä ja valmistaa osallistujia ilmaisemaan itseään visuaalisesti ja luomaan vaikuttavia vedoksia.

Forest Crafts

Tämän käsityökurssin aikana sinulla on mahdollisuus luoda kauniita ja toimivia esineitä puusta ja tutustua erilaisiin puukäsityötekniikoihin ja -tyyleihin. Tutustumme metsiemme eri puulajeihin ja keräämme materiaaleja luonnosta. Opettelemme käsittelemään ja huoltamaan työkalujamme ja myös jossain määrin valmistamaan niitä. Kurssilla keskitytään kehittämään käsityötaitoja ja luovuutta työskentelemällä puun ollessa päämateriaalina.

Kranssit ja jouluiset askartelut

Joulukuun kurssilla luomme joulutunnelmaa. Opit tekemään koristeita/lahjoja jouluksi tai muiksi juhlapyhiksi käyttäen erilaisia käsityömenetelmiä. Teemme muun muassa kukkaseppeleitä sekä kuivatuista että tuoreista kukista.

Opintokäynnit

Opintokäynnit ovat osa ohjelmaa. Vierailemme muun muassa paikallisilla ruoantuottajilla ja eri käsityöläisten työhuoneissa ja työpajoissa.

Anna Kantanen-Bouazza

Luonnon lähellä

”Inspiroidun opiskelijoiden taiteellisen, tiedollisen sekä henkisen kehityksen seuraamisesta vuoden aikana. Se on mukaansa tempaisevaa.”

Opinnot ja koulutus

2018– Aalto Yliopisto, Teollisen muotoilun maisteri
2010 Lahden Muotoiluinstituutista (AMK), korumuotoilu

Olen työskennellyt freelancerina vuodesta 2016. Työskentelen erilaisten luovien projektien parissa – käsintehdystä keramiikasta, stailaukseen ja sisustussuunnitteluun. Yritykseni verkkosivut: All Things

Olen opettanut hopeatyötä ja korumuotoilua muutaman lukukauden VNF:ssä. On innostavaa ohjata nuoria opiskelijoita, joilla on vielä koko elämä edessään.

Yhteyteni VNF:ään alkoi jo vuonna 2004, kun itse opiskelin vuoden taidelinjalla. Vuosi oli inspiroiva, sain aikaa tutustua omaan ilmaisutapaani ja potkua korkeakoulu opintoihin. Samaa haluan tarjota myös opiskelijoilleni – inspiroivia työkaluja tulevaisuuden haasteisiin.

Mitä opiskelija ottaa mukaansa opintovuoden jälkeen?

Opintovuosi tarjoaa hyvinvointiin ja itsetutkimiseen keskittyvän välivuoden, mutta myös hyvät eväät jatko-opintoja varten. Mahdollisuus laajentaa luovuuttasi ja ajatteluasi ilman suurempaa sosiaalista painetta voi antaa käsityksen siitä, mitä todella haluat, ja auttaa sinua tekemään ”oikeita” päätöksiä. Lisäksi uskallan väittää, että vuosi VNF:ssä antaa ystäviä loppuelämäksi.

Minun terveiseni/filosofiani/slogani:

”The creative adult is the child who has survived.” Todellisuuden hyväksyminen on helpompaa, kun luovuudelle tekee tilaa läpi elämän.