Natur & medicin
Den här studielinjen är för dig som söker till en medicinsk utbildning, som är intresserad av naturvetenskap eller som vill komma in vid en teknisk högskola.
Studierna ger dig en naturvetenskaplig allmänbildning, ger en inblick i vilka möjligheter naturvetenskapen erbjuder när det gäller sysselsättning och förbereder dig för dina kommande inträdesprov.
I studierna ingår också förberedelser för eventuella höjningar av studentexamensresultat i naturvetenskaper.
Under studieåret hos oss höjer många sina studentresultat i naturvetenskaper och hela 45 % av våra tidigare studerande har kommit in till universitetet via betygsantagningen. Skrivningarna sker vid ditt tidigare gymnasium.
55 % av studerandena har kommmit in till önskad studieplats via urvalsprov efter året på Natur och medicin. Se mer under fliken Efter VNF-året (ovan).
Repetition och fördjupning
Du fördjupar dig i biologi, kemi, fysik och matematik och har möjlighet att förbereda dig för att höja studentvitsord i dessa ämnen. Därtill orienterar du dig i specialområden som anatomi, fysiologi, cellbiologi, genetik, biokemi och miljöbiologi.
Undervisningen kompletteras med praktiska övningar, simulerade laborationer (Labster®) och exkursioner.
Landa på rätt nybörjarplats vid universitetet
Om du sökt till universitet eller högskola och inte direkt kommit in till ditt första alternativ kan du försämra dina framtida chanser genom att tacka ja till ett andrahandsval. Genom att istället vänta till nästa ansökningstillfälle kan du ha större chans att komma in på rätt nybörjarplats. Utnyttja väntetiden till att förbereda dig för ansökan och studera ett år på linjen Natur och medicin vid VNF.
@vnf.natmed på Instagram | Facebook
Hur har ditt år på Natur & medicin varit?
Några av våra tidigare studerande delar med sig av sina tankar om studieåret. Kolla också under fliken ERFARENHETER (ovan).
Video: Emma Törnebladh
Kursbeskrivningar
Vi bekantar oss med naturvetenskapen som arbetsfält och gör studiebesök till utbildningsprogram och arbetsplatser. Vi diskuterar arbetsmarknaden, arbetssituationen och lönenivån för olika yrken inom naturvetenskap och medicin och bekantar oss med olika studiemöjligheter.
Exempel på kurser:
- Anatomi och Fysiologi – mänskans biologi
- Kemi – gymnasiekursen och förberedelser för urvalsprov
- Fysik- gymnasiekursen och förberedelser för urvalsprov
- Matematik- de viktigaste delarna av gymnasiets långa lärokurs
- Biokemi
- Cellbiologi
- Mikrobiologi
- Genetik
- Bioteknik
- Evolutionslära
- Ekologi och miljövård
- Handledd instudering inför urvalsprov
- Labster® simulerade laborationer
Läs läroplanen här
ABI-prepkurser
Under vintern ordnas prepkurser inför studentskrivningar i lång och kort matematik, fysik och kemi. Kurserna ordnas som veckoslutskurser och är valbara. Då kurserna är aktuella finns mera information på vnf.fi/kurser (studerande på Natur och medicin har reducerat kurspris).
Sagt av tidigare studerande
Här har vi samlat tidigare studerandes tankar om VNF-året. Kolla också under fliken EFTER VNF-ÅRET.
”Det är både lättare och roligare att skapa en hållbar studierutin när man har motiverade medstuderande omkring sig.”
Jag sökte till VNF för att jag ville få bästa möjliga förberedelse inför att höja studentexamensvitsord i de naturvetenskapliga ämnena. Jag ville också förbättra mina studierutiner och få struktur på mitt läsande. Att veta att det fanns ett toppenalternativ för ett eventuellt mellanår lättade på studentskrivningsstressen under abi-året.
Att studera på VNF är en unik möjlighet. Man jobbar i en mindre klass och har en nära relation till lärarna, som man med låg tröskel kan fråga alla sina frågor av, både skolrelaterade och om livet i allmänhet (big shoutout till Bodil som hjälpt oss med alla slags kriser under året haha). Det är både lättare och roligare att skapa en hållbar studierutin när man har motiverade medstuderande omkring sig!
Att bo på internatet – och få frukost, lunch och middag serverade av det fina köket – är ett perfekt mellansteg till att senare bo ensam i en större stad.
Jag hade stor nytta av VNF-året. Jag uppnådde alla mina mål, både när det kommer till höjningar av studentvitsord och förbättring av studievanor. Det bästa med året var allt man fick med sig – en ny studieplats, ett helt gäng värdefulla vänner (så mysigt att få ha sin VNF-gemenskap nu i den nya storstaden!) och massor av fina minnen.
– Julia Nyholm, medicinestuderande
”Jag hade definitivt nytta av året! Tvivlar på att jag hade nått samma resultat ensam.”
Efter studenten kom jag inte in till skolan jag ville (veterinärmedicinska). Jag funderade på alternativ för ett mellanår och på vad som krävdes för att nå nästa nivå i mitt läsande och konstaterade att jag inte kommer nå dit själv.
Jag hittade VNF på nätet och eftersom min mamma studerat där och ansåg att det varit hennes livs bästa år, kom det sig att även jag sökte. Jag hade definitivt nytta av året! Tvivlar på att jag hade nått samma resultat ensam. Lärarna är väldigt sakkunniga och ger en ett massivt stöd. Mycket av det vi lärde oss har också varit till stor nytta nu på universitetet, eftersom mycket av det ”nya” redan diskuterats i Karis.
Jag älskade VNF. Utöver att jag fick massor ut av lärandet, så älskade jag att bo på internatet och att få öva på att bo själv med lite lägre tröskel. Vår klass hade en suverän gemenskap och stödde varandra i vått och torrt. Ett av det bästa med hela året var att jag skaffade vänner för livet!
– Fanny Jern, veterinästuderande
Fem frågor
Vi ställer fem frågor till medicinestuderande Benjamin Peltonen.
Hur kom du dig för att söka till VNF?
Jag hade som mål att komma in vid Medi efter gymnasiet och ville därmed maximera mina chanser med ett år av intensiva studier. Det fanns många prepkurser och folkhögskolor att välja mellan, men VNF verkade bäst i och med språket och lärarnas kompetens.
Hur var det att studera på VNF?
Jätte trevligt. En kombination av tre saker: platsen, lärarna och gemenskapen.
Fanns det något som var bäst med året?
När man märkte hur mycket man lärt sig.
Tycker du att du haft nytta av VNF-året?
Absolut.
Vad studerar du nu?
Medicin vid Helsingfors universitet
”Jag fick en bra bild av skolan under abi-prepkursen och då jag senare inte kom in på Medi ville jag komma tillbaka hit och studera.”
Under gymnasietiden gick jag en abi-prepkurs på VNF inför skrivningarna. Jag fick en bra bild av skolan och då jag senare inte kom in på Medi ville jag komma tillbaka hit och studera ett år. Det bästa har nog varit klassens samhörighet, lärarna och skolans andra studerande också. Vi har alltid bra fiilis i klassen! Jag har haft mycket nytta av studierna och har dessutom lyckats höja mina studentexamensvitsord.
– Liv Ojala, medicinestuderande
”Jag kom till VNF för att bli bättre på kemi och för att få en struktur i mitt läsande. Båda har skett.”
Alexander:
– Jag kom till VNF för att bli bättre på kemi och för att få en struktur i mitt läsande. Båda har skett. Omgivningen är sporrande med kompisar som har samma intressen och motivation att lära sig. Nivån på studierna har varit just passligt överkurs jämfört med gymnasiekurserna.
Lucas:
– Jag har aldrig lärt mig så mycket under ett läsår som på VNF! Jag har nytta av kemin, fysiken och matematiken. Biologin har annars bara varit jätteintressant.
”Höjda studentexamensvitsord och ökad självsäkerhet inför urvalsproven.”
På hösten träffade vi en blandad grupp där alla hade olika akademiska bakgrunder men med liknande mål. Under året arbetade vi tillsammans i vått och torrt, repeterade och fördjupade våra kunskaper. Det ledde till höjda studentexamensvitsord och ökad självsäkerhet inför urvalsproven – inte minst tack vare våra hjälpsamma lärare. Trots att vi till en början var skeptiska mot att bo på ett internat på en liten ort, visade sig beslutet vara ett av våra bästa – efter långa läsdagar hann man ännu koppla av med kompisar från alla olika linjer.
– Patricia och Kassandra, medicinestuderande
”Jag lyckades höja mina studentexamensvitsord både under höstens och vårens skrivningar, mycket tack vare skolans undervisning och att jag och mina klasskamrater studerade tillsammans kvällstid.”
Efter gymnasiet och min första ansökan till medicinska märkte jag att det fanns en del luckor i mina kunskaper. Mitt år vid VNF har hjälpt mig mycket i mina studier och vi fick en klar bild av i vilken takt man bör hinna igenom alla aktuella gymnasieböcker redan från läsårets början. Jag lyckades höja mina studentexamensvitsord både under höstens och vårens skrivningar, mycket tack vare skolans undervisning och att jag och mina klasskamrater studerade tillsammans kvällstid. Studiegemenskapen och den familjära stämningen i skolan är ett stort plus och det är motiverande att umgås med likasinnade människor, många med samma eller liknande mål som en själv.
– Amanda Torrkulla, medicinestuderande
Hur gick det sen?
I en enkät frågar vi tidigare studerande på Natur och medicin (2017–2022) vad de nu studerar:
- 46 % av dem studerar medicin (inklusive veterinärmedicin och odontologi)
- 24 % studerar biovetenskap, farmaci eller vårdvetenskaper
- 12 % studerar teknik, matematik, kemi eller fysik
55 % av studerandena kom in till sin önskade studieplats via urvalsprov efter året på Natur och medicin.
45 % av studerandena kom in till universitetet via betygsantagningen efter att ha höjt sina studentresultat i naturvetenskaper under VNF-året.
96 % av dem som studerat på Natur och Medicin anser sig ha haft nytta av året på VNF då de sökte in till universitetet.
– – –
”Tack vare VNF:s linje Natur och Medicin kom jag in på mina drömstudier!”
– – –
”Utan VNF sku jag troligen inte kommit in till medi!! Hjälpte mig enormt!”
– – –
”VNF har varit till stor nytta inom min utbildning (provisor). Särskilt kemin har jag haft väldigt stor nytta av. Jag började från noll vid VNF, men skrev E i studentprov i kemi efter ett år på Natur och medicin.”
– – –
”Ni lärare är guld värda med ert engagemang, ni vill verkligen era studerandes bästa och bryr er på riktigt!”
Bodil Westerlund
linjeledare för Natur och medicin
Jag inspireras av en mångfald av studeranden, av individer, deras olikheter och likheter och deras sökan efter riktlinjer i livet
Utbildning/studier:
Doktor i Biokemi från Åbo Akademi med lärarkompetens. Jag har studerat biokemi med biologi och kemi som biämnen vid Åbo Akademi och Stockholms Universitet.
Jag har varit linjeledare för Natur och medicin sedan januari 2013. Innan dess jobbade jag inom forskning och undervisning vid Åbo Akademi som bl.a. överassistent och doktorsassitent samt som postdoktoral forskare. I dessa tjänster fick jag erfarenhet både som föreläsare och av praktisk handledning av studerande som laboratorieassistent. Detta väckte mitt intresse för pedagogik och fick mig också att se behovet av en förberedande undervisning inför universitetsstudierna. Under läsåret 2018-2019 avlade jag kompetensgivande pedagogiska studier.
Jag inspireras av en mångfald av studeranden, av individer, deras olikheter och likheter och deras sökan efter riktlinjer i livet. Jag njuter av handledningsbiten i min lärarroll och att se resultatet av den.
Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?
Från Natur och medicin-linjen skall man komma med en bred naturvetenskaplig kunskap i bagaget. Därutöver vill vi att varje studerande skall ha funnit sitt eget intresseområde under året och bildat sig en personlig uppfattning om vilket som är hens nästa steg i livet.
Min hälsning/livsfilosofi/slogan:
Den dikt jag delade ut till mina studerande då senaste läsår tog slut bär en hälsning till alla på linjen och slutar såhär: ”… Njut av ert liv, vad än det blir för yrkeskarriär låt ingen hindra er, ni klarar varje barriär!”