Tanssi

Haluatko kehittää taitojasi tanssitaiteessa? Oletko ajatellut tulevaisuutta tanssijana, koreografina tai tanssinopettajana? VNF:n Tanssilinja saattaa olla juuri se ponnahduslauta, jonka avulla pääset eteenpäin tanssin ammatti-opintojen pariin. Voit myös viettää vuoden tanssin parissa, vaikka et jatkaisikaan tanssin ammattiopintoihin.

Tarjoamme erinomaisen mahdollisuuden kehittää itseäsi ja taitojasi tanssijana. Opiskelet kokeneiden ja ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa.

Opetuksessa tärkeällä sijalla ovat tanssitekniset taidot, mutta tilaa annetaan myös omalle tanssinäkemykselle ja luovuudelle. Saat laajan pohjan jatko-opinnoille sekä realistisen kuvan tanssitaiteen maailmasta ja toimintaehdoista. Lisäksi saat monia samanhenkisiä ystäviä!

Esiintymiskokemuksia

Opintovuoden aikana saat osallistua eri projekteihin ja saat mahdollisuuden esiintyä Karjaan TryckeriTeaternissa. Tryckiksen näyttämöllä esitetään paitsi vuoden pääproduktio, myös opiskelijoiden omia koreografioita Dansaftoneissa 2–3 kertaa vuodessa. Tämän lisäksi teemme kiertueita esim. lukioihin sekä eri tapahtumiin.

DROP – pääproduktio 2019. Kuva: Chris Senn

Panostaa tanssiin täydestä sydämestäsi

Tanssitaiteen ohjelmamme on tunnettu ja arvostettu. Linja on myös suomen-kielisten opiskelijoiden suosima. Teemme lujasti töitä – ja saavutamme tuloksia. Sinulla on mahdollisuus käyttää tanssisalia myös oppituntien ulkopuolella. Toisin sanoen voit panostaa tanssiin täydestä sydämestäsi!

Opetuskielinä on ruotsi, suomi ja englanti.

Opiskelijavaihdot ja opintomatkat

Suunnittelemme ja toteutamme vuosittain kansainvälisiä vaihto-ohjelmia ja/tai opintomatkoja. Muun muassa meillä on monen vuoden aikana ollut yhteistyö ruotsalaisen, Linköpingessä sijaitsevan Lunnevads folkhögskolan tanssilinjan kanssa. Ensi lukuvuoden matkakohteena on TanzArt, Kirschau, joka tarkoittaa viikon opintomatkaa Saksaan huhtikuussa 2020.

Aikaisempina vuosina olemme matkustaneet mm. Berliiniin ja Kööpenhaminaan.

Haku

Tanssilinjalle opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeen perusteella. Koetilaisuus järjestetään opistolla 7.8.2019 klo 10.30. Kutsu lisätietoineen lähetetään hakijoille.

HUOM! Voit jo kesäkuussa tulla hyväksytyksi tanssitodistuksien, videon sekä puhelinhaastattelun perusteella. Hakemus ja materiaalit lähetettävä viim. 12.6.2019. Haastattelun aika sovitaan viikolle 24 (10–14.6.)

@danslinjenvnf Facebookissa
@danslinjen2018 Instagramissa

 

”Joka päivä olen saanut irti lisää tanssimaailmasta tai omasta kehosta.”

Hain Tanssilinjalle, sillä halusin tietää paremmin mitä tanssi merkitsee minulle. Täällä tunnen itseni tervetulleeksi. On ihanaa nähdä miten opettajat huomioivat jokaisen yksilönä. Tanssisali on käytössämme myös iltaisin, joten täällä pääsee panostamaan kokopäiväisesti tanssiin. Lyhyessä ajassa ollaan opittu todella paljon, ja ihmetelty miten kaikki pysyy päässä. Vaikka kuinka väsyneenä aamulla tulee kouluun, päivällä on jo uusi ihminen. Kannustavassa ilmapiirissä innokkuus kasvaa helposti. Jokainen päivä on ollut erilainen. Joka päivä olen saanut irti lisää tanssimaailmasta tai omasta kehosta. Tanssitekniikkojen lisäksi olen saanut kehittää omaa luovuutta ja taiteellisuutta. VNF:stä on tullut kuin toinen koti. Jos saisin päättää, viettäisin täällä varmasti enemmän kuin yhden vuoden.

– Oona Toukolehto, Raasepori

Nykytanssi, improvisaatio ja kompositio

Tavoitteena on kehittää tanssiteknisiä taitoja ja lisätä ymmärrystä tekniikan merkitykseen taiteellisessa ilmaisussa. Improvisaatio ja kompositioharjoitukset sisältyvät tärkeänä osana opetukseen. Kurssi antaa työkalut oman tanssikielen kehittämiseen. Johdatus uusiin suuntauksiin.

Baletti

Tavoitteena on parantaa kehon linjausta ja koordinaatiota pyrkien, ylläpitämään kehon oikea asento myös liikkeessä. Perusharjoituksia tangolla sekä keskilattialla.

Jazztanssi

Kurssi tarjoaa jazztanssin energistä ilmaisua, unohtamatta iloa ja spontaanisuutta. Johdatus eri teemoihin ja tyyleihin. Tunneilla harjoitellaan mm. tekniikkaa, ilmaisua, kehon linjausta, rytmiä, dynamiikkaa ja koordinaatiota.

Tanssitekniikan perusteet

Harjoittelemme linjausta, perus elementtejä sekä liikekaavioita, jotka ovat ominaisia ja yhteisiä eri länsimaisissa näyttämötanssitekniikoissa. Harjoittelemme ja nimeämme perusteknisiä periaatteita, joita käytetään niin jazztanssissa kuin baletissa.

Tuotantotyö ja näyttämötyöskentely

Esitystoiminta on tärkeä osa opintoja. Vuoden pääproduktio valmistetaan TryckeriTeatterin näyttämölle. Dansaftoneissa opiskelijoiden omat koreografiat saavat tilaa näyttämöllä vähintään kerran, sekä syys- että kevätlukukauden alla. Vuosittain myös kiertueita esim lukioihin sekä eri tapahtumiin.

Kehonhuolto, somaattinen työ

Kehon fysiologisia mahdollisuuksia ja rajoituksia tutkitaan erilaisilla somaattisilla tekniikoilla, esim. venyttely, hengitys, rentoutuminen, sekä jooga ja pilates. Kurssi tukee ja antaa harjoittelua anatomian kurssin teoreettiselle osalle.

Anatomia ja liikuntaoppi

Tietämys anatomiasta ja fysiologiasta on avuksi tanssiteknisissä pyrkimyksissä. Kurssin aikana hoidetaan kehon rakenteita, liikkumisfunktioita ja energiansaantia. Kehonhuoltokurssi tukee tämän kurssin käytännön harjoituksia.

Pedalabb

Tavoitteena on kiinnostuksen herättäminen opettamiseen ja oppimiseen laajemmassa perspektiivissä. Samalla kynnys ryhmän johtamiseen, opettamiseen, esittelyyn ja väittelyyn alenee.

Tanssitieto, opintokäynnit

Viime vuosina opintomatkoja on tehty Berliiniin ja Kööpenhaminaan. 2019–2020 matkakohteena on TanzArt, Kirschau, joka tarkoittaa viikon opintomatkaa Saksaan huhtikuussa 2020.

Tuntiopettajat

Esittelyssä Tanssilinjan lukuvuoden 2018–2019 tuntiopettajia:

 

Henna Räsänen piti kurssin eri street lajeissa Tanssilinjalla. Henna opiskeli Tukholmassa Dans- och Cirkus högskolanissa tanssipedagogiksi oltuaan vuoden VNF:n Tanssilijalla 2012–2013. Opettajan ja tanssijan matka on jatkunut niin streetlajien kuin nykytanssin parissa. 

 

Janna Westerlund on opettanut balettia Tanssilinjalla. Janna opiskeli tanssinopettajaksi Turun ammattikorkeakoulussa oltuaan vuoden VNF:n Tanssilinjalla 2010–2011. Kevään 2019 harjoituksissa on hiottu tekniikkaa pääsykokeita ajatellen sekä valmistettu osia baletista Prinsessa Ruusunen Dansaftonia varten.
Minulle tärkeää on seurata omia unelmiaan, olla kiinnostunut oppimaan uutta ja lähestyä elämää avoimin mielin. Vuosi Tanssilinjalla antoi hyvät valmiudet jatko-opintoihin ja auttoi kirkastamaan oman paikkani tanssin kentällä. Tanssilinjalla opituista taidoista ja saaduista kontakteista on ollut paljon hyötyä ja iloa myös opiskeluvuoden jälkeen.”  – Janna

 

Minttu Pietilän nykytanssikurssilla työstettiin esitystä Dansaftoniin yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tanssijuudessa Minttu haluaa korostaa kehollista mielikuvitusta ja fyysisyyttä. Hän pyrkii yhdistämään erilaisia taitoja niin akrobatiasta kuin lyyrisestä tanssista sekä löytämään uusia suuntia esiintymiseen. Minttu valmistui tanssijaksi Tukholman Balettakademiesta vuonna 2010. Hän toimii freelance tanssijana ja tanssinopettajana useissa eri tanssikouluissa pääasiassa Helsingissä. VNF:n Tanssilinjan Minttu kävi vuonna 2001–2002 ja on sittemmin törmännyt moniin tanssijoihin, joilla myös on takanaan vuosi Karjaalla. Mintun mielestä on ollut antoisaa palata, nyt opettajana, VNF:lle. www.minttu.dance

 

Janne Aspvik (TaK, TeaK 2010) on työskennellyt tanssijana mm. Helsingin Kaupunginteatterissa sekä useiden koreografien teoksissa. Aspvik on tehnyt myös omaa koreografista tuotantoaan vuodesta 2012 lähtien ja opetuskokemusta hänellä on useista opisto– ja ammattitason tanssikoulutuksista. Katso lisätietoja: www.impetusmotus.com

 

Ulla Koho (TaM, TeaK 2007) on opettanut Tanssilinjalla jazztanssia jo monen monta vuotta. Koho kirjoittaa: ”Tanssi ja liike on minulle luonteva ilmaisumuoto, jonka parissa on loputtoman kiinnostavaa työskennellä. Tanssitunti voi olla tutkimusmatka keholliseen ilmaisuun tai tarkkaa teknistä puurtamista. Tunneillani tanssitekninen treenaaminen, kestävien linjausten etsiminen, tanssin ilo, heittäytyminen ja ilmaisu kulkevat käsi kädessä. Erityisesti jazztanssissa ilahdun liikkeen ja musiikin vuoropuhelusta, sekä innostun liikkeen musikaalisuuden tutkimisesta.”


Leena Gustavson opiskeli Kansallisbaletissa, mutta vaihtoi liikelaatuaan 80-luvun alussa nykytanssiin ja on sittemmin innostunut enenevissä määrin improvisaation laajasta maailmasta. Gustavson on työskennellyt miehensä muusikko, kosketinsoittaja Jukka  Gustavsonin (progekonkari jo 60-luvulta asti) kanssa soolotanssijana valmistaen tanssiteoksia mm. Teatterikorkeakouluun sekä tanssiteattereihin 

 

Yllä mainittujen opettajien lisäksi Annatuuli Saine ja Suvi Pohjonen ovat opettaneet lukuvuonna 2018–2019 Tanssilinjalla. Lisäksi Natalia Oksanen ja Aliisa Peräniitty ovat olleet opetusharjoittelussa 

Drop 2019

Irti 2018

MeWe 2017

Rep. 2016

Zona Temporalis 2015

Es Gibit Da Noch Etwas Anderes 2014

Shelter 2014

Nauhat solmussa 2013

"On ihmeellistä, kuinka paljon inspiraatiota ja voimaa toisilta tanssiin hurahtaneilta voi saada." Iris Niinistö, Tampere

Tanssilinjalle tullessani en oikein tiennyt, mitä tanssi merkitsee minulle ja haluanko siitä esimerkiksi ammatin. Linjalla opiskelu on vastannut näihin kysymyksiin mutta avannut tanssin maailmaa myös aivan uusilla ja odottamattomilla tavoilla. Opetus ohjaa ja valmistaa tanssijantyön fyysisyyteen ja rankkaan treenaukseen mutta valmentaa myös taiteilijuuteen kuuluvaan luovaan pohdintaan. Tanssilinjalaisista on muodostunut kuin toinen perhe, jossa jokainen saa olla oma itsensä niin tanssijana kuin ystävänäkin. On ihmeellistä, kuinka paljon inspiraatiota ja voimaa toisilta tanssiin hurahtaneilta voi saada.Tanssivuosi VNF:llä on monta harmaata ja väsynyttä maanantaiaamua jolloin jokaiseen lihakseen särkee jo valmiiksi. Se on mustelmia, hikeä ja hampaiden kiristystä vihonviimeisessä hyppysarjassa. Mutta ennen kaikkea se on tanssin riemua, uuden oppimista, treenisalissa raikuvaa naurua sekä ystäviä ja opettajia jotka jakavat intohimosi tanssiin.

"Fyysisen työn lisäksi koulutus pistää ajattelemaan, sekä antaa paljon uusia näkökulmia." Eveliina Savolainen, Joensuu

VNF:n tanssitaidelinja antaa kurkistuksen ammattimaisen tanssin opiskelun arkeen sekä luo ainutlaatuisen mahdollisuuden keskittyä täysillä tanssimiseen. Fyysisen työn lisäksi koulutus pistää ajattelemaan, sekä antaa paljon uusia näkökulmia. Itse olen kokenut opiskelun vapauttavaksi, sillä täällä voi turvallisessa ja inspiroivassa ympäristössä kehittää omaa tanssijuuttaan yhdessä muiden tanssia rakastavien kanssa sekä osaavien opettajien ohjauksessa. Joka päivä saa haastaa itsensä ja oman kehonsa uudestaan ja joka päivä myös oppii jotain uutta. Tanssisali, joka joskus tuntuu olevan vain täynnä hikeä ja kipeitä pohkeita, on myös täynnä onnistumisen, inspiraation ja riemun hetkiä. Täällä tanssin kipinä vie eteenpäin ja liike todellakin imaisee mukaansa, oli suunnitelmissa ammattilaisura tai ei.

"Olipa sitten tavoitteena ammattitanssijan ura tai vaikkapa halu nauttia tanssista vuosi täysillä, VNF antaa eväät tähän." Emmi Silventoinen, Tampere

Päätin, että haluan paneutua tanssiin enemmänkin kuin vain harrastelijatasolla, ja VNF:n tanssitaidelinja on osoittautunut juuri oikeaksi vaihtoehdoksi. Ilmapiiri on hyvin kannustava ja inspiroiva niin opettajien kuin muiden opiskelijoiden puolesta, ja on ollut ihanaa tutustua muihinkin tanssin rakastajiin niin erilaisista taustoista, streetistä balettiin. Monipuolisuus lajivalikoimassa ja opetustavoissa sekä se, että jokainen oppilas nähdään yksilönä, ovat auttaneet kehittymään jo hyvin lyhyessä ajassa. Olipa sitten tavoitteena ammattitanssijan ura tai vaikkapa halu nauttia tanssista vuosi täysillä, VNF antaa eväät tähän. Olen oppinut itsestäni paljon tanssijana, esiintyjänä ja ihmisenä sekä ennen kaikkea iloinnut mahdollisuudesta tanssia sydämeni kyllyydestä.

"On ollut ihanaa tehdä jotain, mistä nauttii niin paljon, sellaisten ihmisten kanssa jotka nauttivat siitä yhtä paljon!" Roosa Saloheimo, Espoo

Vuosi VNF:n tanssitaidelinjalla on ollut mielestäni oiva tilaisuus tutustua tanssimisen arkeen. On ollut ihanaa tehdä jotain, mistä nauttii niin paljon, sellaisten ihmisten kanssa jotka nauttivat siitä yhtä paljon! Muiden opiskelijoiden tuki ja ystävyys onkin tehnyt vuodesta ainutlaatuisen. Itse tanssiminen ja treenaaminen on intensiivistä, mutta palkitsevaa. Ainakin itse olen huomannut selvää kehitystä jo lyhyessä ajassa. Tanssilinjalla mielestäni erityisen ihanaa on ollut se, että opettajat ottavat jokaisen tanssijan huomioon yksilönä tavoitteineen ja toiveineen ja se, että vuosi on erittäin monipuolinen. Olemme tutustuneet tanssiin ja omaan kehoon monista eri näkökulmista tunneilla ja päässeet käyttämään oppimaamme lavalla. Samalla olen oppinut itsestäni paljon myös ihmisenä ja oppijana.

"Opettajien ammattitaito ja erilaiset näkemykset tanssiin tuovat uutta näkökulmaa omaan tekemiseen." Meri Mikkonen, Kajaani

Vuoteni VNF:n tanssitaide -linjalla on ollut mahtava kokemus. Jokainen päivä, viikko ja kuukausi on omanlainen. Vuosi ei ollut vain tekemistä, vaan myös oivalluksia ja uuden oppimista. Opettajien ammattitaito ja erilaiset näkemykset tanssiin tuovat uutta näkökulmaa omaan tekemiseen. Tanssin opiskelusta VNF:llä on tehtyä helppoa – jokainen saa panostaa omalla tavallaan eikä kenenkään tarvitse jäädä ilman palautetta tai tekemistä. Ympäristö kannustaa yrittämiseen myös huonoina päivinä. Vaikka tekemistä vuoden aikana on paljon, on tulokset myös sen mukaisia. Olen löytänyt itsestäni paljon asioita, joita voin jatko-opintoja ajatellen lähteä kehittämään. On siis vain itsestäsi kiinnni mitä voit vuoden aikana saada aikaan, sillä koululla on mahtavat puitteet tarjota se, mitä juuri sinä tarvitset.