Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Studielinjer
Natur och medicin

NATUR OCH MEDICIN

Detta utbildningsprogram är för dig som söker till en medicinsk utbildning, som är intresserad av naturvetenskap eller som vill komma in vid en teknisk högskola. Programmet ger dig en naturvetenskaplig allmänbildning, ger en inblick i vilka möjligheter naturvetenskapen erbjuder när det gäller syssel-sättning och förbereder dig för dina kommande inträdesprov.

Du fördjupar dig i kemi, fysik och matematik. Därtill orienterar du dig i specialområden som anatomi, fysiologi, cellbiologi, genetik, biokemi och miljöbiologi. Du är också med om praktiska övningar.

Du kan också välja kurser ur Juridiska programmet eller något språk vid sidan om.

Landa på rätt nybörjarplats vid universitetet

Universiteten införde ett system med kvoter för nybörjare år 2016. Om du inte direkt kommer in till ditt första alternativ och tackar ja till det andra, kan det vara knepigt att senare komma in dit du egentligen ville. Genom att vänta till nästa ansökningstillfälle kan du söka in på nytt och ha större chans att komma in på rätt nybörjarplats. Utnyttja väntetiden till att förbereda dig för ansökan och studera ett år på linjen Natur och medicin vid VNF.

Man kan aldrig sikta för högt, låt oss hjälpa dig nå ditt mål!

Kursbeskrivningar

ANSÖK

Natur och medicin på Facebook.

 

Efter ett år i militären känns Natur och medicin vid VNF som det rätta valet för att hitta tillbaka till studier inom de naturvetenskapliga ämnesområdet. Här har jag den bästa möjligheten att förbereda mig inför ett inträdesprov till ett naturvetenskapligt eller medicinskt fakultet samtidigt som jag verkligen får tid och ro att besluta vartåt framtidens väg skall bära.

Maximilian Björkstam, Raseborg
2016–2017

 

 

Jag valde att komma till VNF och studera ett år, för att förbereda mig för det medicinska inträdesprovet. I gymnasiet läste jag varken fysik eller kemi då jag inte ännu insett att jag ville bli läkare. Här på VNF har jag möjlighet att repetera och förbättra mina kunskaper i alla de ämnen jag behöver för att komma dit jag vill. Nya vänner har jag hittat, både i det egna klassrummet och från skolans andra linjer. Från vår klass på 21 personer siktar 18 på att komma in till något slag av medicinska studier, och det är så otroligt givande att studera tillsammans med andra motiverade, likasinnade vänner, speciellt då våra lärare är så duktiga och inspirerande. Alla här på skolan, studerande och personal, vill att jag ska lyckas. Jag gjorde valet att bo på internat det här läsåret för att ge mig själv möjlighet att fokusera helt på vårens inträdesprov, den tid som annars skulle ha gått till annat kan jag nu ägna åt mina studier.

Helena Rosenlöf, Vasa
2015–2016 

 

När jag inte kom in till medicinska hade jag två alternativ. Att på egen hand försöka hålla motivationen uppe och lära mig allting eller att få en strukturerad och mångsidig undervisning i kombination med stödet av kurskamrater i samma sits. Nu kan jag säga att VNF definitivt var det rätta valet för mig.

Alexandra Kuhlefelt, Helsingfors
2014–2015Jag sökte in till biologiska vid Helsingfors universitet men kom inte in. Istället för att spendera ett oproduktivt mellanår kom jag till VNF för att få undervisning och tips inför nästa inträdesprov. Karis är ett trevligt ställe och undervisningen har varit givande. Om jag kommer in nästa gång är jag evigt tacksam för att VNF hjälpte mig nå mina drömmar.

Ronja Lanndér, Esbo
2013–2014 

Biologi har alltid intresserat mig och då jag inte blev antagen till universitetet, bestämde jag mig för att söka till VNF. Det var ett bra beslut. I stället för att ta ett mellanår och jobba kan jag här repetera gymnasiets biologi, kemi, fysik och matematik för att sedan nästa år ha större möjlighet att komma in till den utbildning jag vill.

Emma Anderssén, Vasa
2012–2013 

 

 

Ansökningstiden pågår!

Ett mellanår som visar vägen
insändare

Alla är inte Alexander Stubb
VN 6.6.2017

 

Media

Modelinjen som få hittar till
ÅU 11.5.2017

VNF täynnä taidetta
EU 7.5.2017

Tuntematonta ja haastavaakin
EU 7.5.2017

..författarskola börjar i Karis
YLE 20.4.2017

Kosketusta valokuvissa, sarjakuvissa ja tanssien
EU 26.3.2017

Tanssia, sarjakuvataidetta ja valokuvia...
LU 23.3.2017

Teaterlinjen spelar Värdshusvärdinnan
YLE 22.3.2017

...Beröring skapar känsla
VN 24.3.2017

En pjäs som gör en glad i magen 
VN 17.3.2017

Dikt i tolkning av fotostuderande
VN 17.3.2017

Runoutta VNF:n valokuvanäyttelyssä
EU 12.3.2017

Studier på folkhögskola
ger bra grund VN 17.2.2017

Recension:
MeWe on 50 minuutin upea
kokonaisuus LU 17.2.2017

 

Söker ni utrymme för möten eller kurser? VNF har utrymmen till uthyrning.