När jag skriver detta är det början av april. Om ett år kan du vara här i Berlin och njuta av vårens ankomst! Senaste vecka gick temperaturen upp, nu är det runt 20 grader i solen och många kryper ut ur ”sitt vinteride”.
”Plötsligt är staden full av liv igen.”
En blir påmind om varför en är här. Parkerna fylls av människor, picnic, grillning och pingis på de offentliga borden. Långa snack med dinglande ben vid kanalkanten. Utomhusklubbarna runt byggnaden där jag har mitt arbetsrum öppnar igen. Detta tycker jag att är den bästa årstiden här.
Foto: Markku Nyytäjä
”Studera en månad i Berlin som en del av studieprogrammet – ”vilken bra idé!” tänkte jag när jag fick förfrågan om att handleda gruppen nästa år.”
Att få möjligheten att studera i ett annat land är ett otroligt bra sätt att få in nya intryck, se olika exempel av konstnärliga praktiker, låta sig inspireras och lära känna nya människor. Att samla på sig den erfarenheten, i praktiken, är enligt min mening ett av de bästa sätten att lära sig på.
”Vem vet vilka idéer som får sin början och vart de senare leder en!”
För att komma till det Berlin som jag gärna vill dela med denna grupp får jag resa tillbaka lite i tiden. En sommar för 15 år sedan var jag i norra Tyskland och deltog i en fyra veckors workshop. Jag blev kompis med konstnären Ulrika Ferm, som ledde den grupp jag var med i. Då kursen var slut och min resa söderut i Europa skulle fortsätta, fick jag skjuts till Berlin och ett golv att sova på. Den enda planen jag hade var, att jag några veckor senare skulle vara i Portugal. Detta blev min första Berlinvistelse, som också ledde till att jag fick en praktikplats där ett år senare, som assistent för Ulrika. Ett år efter praktiken och då mina studier i Finland var avklarade kom jag tillbaka till Berlin och på den vägen är jag.
Foto: Simon Becker
Berlin har förändrats otroligt mycket under åren. Tack vare det stora utbudet av utrymmen med låg hyra har staden lockat till sig konstnärer, musiker och andra kreativa personer, vilket lett till att Berlin blivit känt som ”konstnärernas lovade stad”. Idag säljs ateljéhus till investerare och omvandlas till hotell och loftlägenheter. Konstnärernas villkor i staden har hårdnat.
Jag delar arbetsrum med en annan konstnär i en före detta industribyggnad med utsikt över floden Spree. Det var Östberlins kollektivtrafik som hade sin utbildning och verkstäder i de här byggnaderna före muren föll 1989. Byggnaden stod direkt vid gränsen mellan Öst- och Västberlin, det krävdes specialtillstånd att vistas där. Under 90-talet flyttade en grupp konstnärer in i de då tomma lokalerna. Vi är nu ca 80 konstnärer som jobbar i Flutgraben.
”Idag känns Flutgraben nästan som en liten ö.”
Jag jobbar som konstnär med en socialt engagerad praktik. Jag arbetar främst i olika grupper. Det är inte bara det sätt jag föredrar att arbeta på, utan det har också blivit ett centralt tema. För tillfället gör jag även en konstnärlig forskning kring frågor om kollektiva formationer. Hur vi arbetar tillsammans, vad vi kan göra tillsammans, och hur detta kan ske. Arbetsmetoderna är informerade av queerfeministiska strategier, genom dialog och förhandling, maktanalys och kunskaps delande. Jag arbetar kontext specifikt och performativt. Arbetena kan variera från workshops och diskussioner, till publicerade texter, perfomativa aktioner, installationer och ljudbaserade verk. Jag jobbar i både Berlin och Finland, samt internationellt.
Foto: Linn-Heidi Stokkedal
”Berlin har det mesta en kan tänka sig.”
Ett stort urval av konstutställningar, både kända etablerade internationella namn, samt unga experimentella konstnärer som visar sina arbeten i ett av de många självorganiserade, ickekommersiella projektrummen. Performans, dans och teaterföreställningar, där gränserna mellan genrerna suddas ut.
Att lära känna en del av Berlins konst- och kulturliv och dess aktörer kommer att vara en central del i programmet under din månad här.
”Vi kommer att bekanta oss med konstnärer och designers, ta del av deras vardag och hur de jobbar.”
Du kommer att få pröva på hur det är att jobba och leva i Berlin. Är du den som tar din anteckningsbok eller laptop till caféet eller föredrar du en promenad till arbetsrummet? Kanske du vill göra ett utställningsbesök på eftermiddagen före föreställningen på kvällen?
Välkommen till Berlin!
– Freja Bäckman
PS. Jag har också studerat vid VNF. Efter att jag skrev studenten ville jag inte direkt läsa till stora inträdesprov utan hellre se mig om lite. Jag drömde om att resa men började med att söka in till Fotolinjen. Jag kan väl säga att det som studieåret vid VNF gav mig, satte grund för konstnärsyrket.
Läs mer om studieprogrammet VNF Create