Tankar om VNF-året

Här har vi samlat några studerandes tankar om sitt år på VNF.

 

”Jag fick en bra bild av skolan under abi-prepkursen och då jag senare inte kom in på Medi ville jag komma tillbaka hit och studera.”

Under gymnasietiden gick jag en abi-prepkurs på VNF inför skrivningarna. Jag fick en bra bild av skolan och då jag senare inte kom in på Medi ville jag komma tillbaka hit och studera ett år. Det bästa har nog varit klassens samhörighet, lärarna och skolans andra studerande också. Vi har alltid bra fiilis i klassen! Jag har haft mycket nytta av studierna och har dessutom lyckats höja mina studentexamensvitsord.

– Liv 

 

”Särskilt under tiden vi förberedde oss för inträdesproven hade jag jättemycket nytta av att jobba tillsammans med människor i samma situation.”

Efter VNF-året kom Emilia in på Åbo akademi, rättsnotarie.

Juridiska programmet
Jag har absolut fått ett försprång. Om man söker direkt efter gymnasiet är man nog lite vilsen. Studierna här är breda och mångsidiga. Vi har lärt oss om många olika rättsområden och t. ex. hur man söker i lagboken och hur man hittar förarbeten. Man kan välja själv hur mycket man satsar, det finns extra kurser som t. ex. ÅA:s Öppna universitets kurser man kan gå. Särskilt under tiden vi förberedde oss för inträdesproven hade jag jättemycket nytta av att jobba tillsammans med människor i samma situation. Genom att förhöra varandra och diskutera får man nya perspektiv. Jag rekommenderar studierna för dem som vill ha ett försprång, också då man väl kommit in till vidare studier.

– Emilia

 

”Jag har tagit chansen att bättra på min portfolio för att öka min chans att komma in på vidare kreativa studier.”

CREATE – konst & design
Här finns det något för alla! Jag har fått chansen att prova på silversmide, abstrakt konst och studiofotografering. Jag har också fått nya insikter och fördjupningar i serieteckning och konst. Stämningen är skön och avkopplande i skolan. Väldigt delikat mat! Man får träffa många nya personer med egna idéer och drömmar. Lärare och personal finns alltid där för en, då man behöver hjälp. Personligen har jag tagit chansen att bättra på min portfolio för att öka min chans att komma in på vidare kreativa studier.

– Leo

 

”Jag kom till VNF för att bli bättre på kemi och för att få en struktur i mitt läsande. Båda har skett.”

Natur & medicin

Vi har båda ofta stannat här efter skolan och studerat. Vi har sparat mycket tid för att det bjuds på god mat två gånger om dagen. Det blir mer tid över för studierna men också annat som pingis och träning.

Alexander:
– Jag kom till VNF för att bli bättre på kemi och för att få en struktur i mitt läsande. Båda har skett. Omgivningen är sporrande med kompisar som har samma intressen och motivation att lära sig. Nivån på studierna har varit just passligt överkurs jämfört med gymnasiekurserna.

Lucas:
– Jag har aldrig lärt mig så mycket under ett läsår som på VNF! Jag har nytta av kemin, fysiken och matematiken. Biologin har annars bara varit jätteintressant.

 

”Olen saanut vapauden luoda ja toteuttaa omia ideoita, sekä saanut laajan työkalupakin tekniikoita.”

CREATE – taide & muotoilu

Joel – Ruotsinkieli kuumotti ennen tänne tuloa, mutta huomasin nopeasti ettei se ollut mikään este. Omaan alaansa erikoistuneet ja aktiivisesti omaa taidettaan harjoittavat opettajat pitävät opetuksen ajan tasalla. Brittiläisen kuvanveistäjän Adam Detreen kurssi syksyllä avasi silmäni. Oivalsin että aina ei ole pakko piirtää, voin vaikka käyttää kangasta kun lähden työstämään ideaa. Täällä on paljon hyviä tyyppejä.

Olli – Uskomatonta miten paljon mahdollisuuksia ja hyvät tilat täällä on, mutta oppimisesta tulee myös ottaa itse vastuu. Olen saanut vapauden luoda ja toteuttaa omia ideoita, sekä saanut laajan työkalupakin tekniikoita.