Tankar om VNF-året

Här har vi samlat några studerandes tankar om läsåret som gått.

 

”Särskilt under tiden vi förberedde oss för inträdesproven hade jag jättemycket nytta av att jobba tillsammans med människor i samma situation.”

Efter VNF-året kom Emilia in på Åbo akademi, rättsnotarie.

Juridiska programmet
Jag har absolut fått ett försprång. Om man söker direkt efter gymnasiet är man nog lite vilsen. Studierna här är breda och mångsidiga. Vi har lärt oss om många olika rättsområden och t. ex. hur man söker i lagboken och hur man hittar förarbeten. Man kan välja själv hur mycket man satsar, det finns extra kurser som t. ex. ÅA:s Öppna universitets kurser man kan gå. Särskilt under tiden vi förberedde oss för inträdesproven hade jag jättemycket nytta av att jobba tillsammans med människor i samma situation. Genom att förhöra varandra och diskutera får man nya perspektiv. Jag rekommenderar studierna för dem som vill ha ett försprång, också då man väl kommit in till vidare studier.

– Emilia

 

”Tämä on ollut aika lailla elämäni kohokohta, aivan mieletön vuosi!”

PERFORM – tanssi
Kaverini, joka on suomenkielinen opiskeli täällä, joten tiesin että pärjään suomenkielisenä. Opetus on käytännössä monikielistä, ja aina voi kysyä! Kohokohdat ovet olleet esiintymiset Tryckiksessä ja opintomatka Berliiniin, jossa teimme yhteistyötä saksalaisen tanssikoulun kanssa. Kävimme mm. tanssitunneilla ja myös katsomassa esityksiä. Olen opintojeni aikana saanut itsevarmuutta esiintymiseen ja ylittänyt itseni useasti. Ei uskoisi että minulla oli tosi paha esiintymiskammo nuorempana. Tietenkin olen oppinut myös tanssitekniikkaa ja kehon
tuntemusta. Nina keittiössä tekee ihanaa kasvisruokaa!

– Alli

 

”Jag kom till VNF för att bli bättre på kemi och för att få en struktur i mitt läsande. Båda har skett.”

Natur & medicin

Vi har båda ofta stannat här efter skolan och studerat. Vi har sparat mycket tid för att det bjuds på god mat två gånger om dagen. Det blir mer tid över för studierna men också annat som pingis och träning.

Alexander söker till Medi och till diplomingeniör.
– Jag kom till VNF för att bli bättre på kemi och för att få en struktur i mitt läsande. Båda har skett. Omgivningen är sporrande med kompisar som har samma intressen och motivation att lära sig. Nivån på studierna har varit just passligt överkurs jämfört med gymnasiekurserna.

Lucas ska söka in på datavetenskap.
– Jag har aldrig lärt mig så mycket under ett läsår som på VNF! Jag har nytta av kemin, fysiken och matematiken. Biologin har annars bara varit jätteintressant.

 

”Jag har tagit chansen att bättra på min portfolio för att öka min chans att komma in på vidare kreativa studier.”

CREATE – konst & design
Här finns det något för alla! Jag har fått chansen att prova på silversmide, abstrakt konst och studiofotografering. Jag har också fått nya insikter och fördjupningar i serieteckning och konst. Stämningen är skön och avkopplande i skolan. Väldigt delikat mat! Man får träffa många nya personer med egna idéer och drömmar. Lärare och personal finns alltid där för en, då man behöver hjälp. Personligen har jag tagit chansen att bättra på min portfolio för att öka min chans att komma in på vidare kreativa studier.

– Leo

 

”Olen saanut vapauden luoda ja toteuttaa omia ideoita, sekä saanut laajan työkalupakin tekniikoita.”

CREATE – taide & muotoilu

Joel – Ruotsinkieli kuumotti ennen tänne tuloa, mutta huomasin nopeasti ettei se ollut mikään este. Omaan alaansa erikoistuneet ja aktiivisesti omaa taidettaan harjoittavat opettajat pitävät opetuksen ajan tasalla. Brittiläisen kuvanveistäjän Adam Detreen kurssi syksyllä avasi silmäni. Oivalsin että aina ei ole pakko piirtää, voin vaikka käyttää kangasta kun lähden työstämään ideaa. Täällä on paljon hyviä tyyppejä.

Olli – Uskomatonta miten paljon mahdollisuuksia ja hyvät tilat täällä on, mutta oppimisesta tulee myös ottaa itse vastuu. Olen saanut vapauden luoda ja toteuttaa omia ideoita, sekä saanut laajan työkalupakin tekniikoita. 

 

”Även om jag kanske inte fortsätter med dansen som en karriär är jag väldigt nöjd över att jag valde att ta det här året på VNF.”

PERFORM – dans
Att dansa har alltid varit mig varmt om hjärtat. Jag har egentligen varit en mer aktiv musiker än dansare, men jag har alltid haft en dragning till dansen. Även om jag kanske inte fortsätter med dansen som en karriär är jag väldigt nöjd över att jag valde att ta det här året på VNF. Då jag kommit in på skolorna jag sökt till under våren insåg jag att det inte var vad jag ville göra. Att gå en 3-årig utbildning utan att gilla den kändes inte så lockande. Så när både jag och min sambo hittat studielinjer vi blivit intresserade av på VNF bestämde vi oss för att åka hit istället. Perform känns som rätt val för mig. Jag får gå till skolan och dansa varje dag istället för att sitta på föreläsningar. Det ger mig möjlighet att utveckla mig själv och min dans. Under det här året får jag också tid att fundera på vad jag vill göra i framtiden.

– Anna