Tanzart i Kirschau – ett äventyr i oktober

Fiskfabrik med fiskbutik, skrällande gatuarbete från klockan 6:30, spännande kusliga korridorer som kröker sig oväntat då jag letar efter den osynliga strömknappen i mörkret som lägger sig nästan lika tidigt och tungt som i Finland.

Allt detta gör sig känt för mig under första dygnet i den gamla fabriksbyggnaden som är hemviste för Kunstinitiativ im Friese och Tanzart Atelier i Kirschau, Sachsen.

Tanzarts ljusa, underbara studio bjuder professionella konstnärer och unga dansintresserade möjligheter till dans, rörelse, verkstäder och undervisning. Dansaren Jana och jag träffades i juni 2017 och det ledde till vilda visioner och planer som nu bär frukt.

Foto: Uwe Nimmrichter

Jag tillbringade i oktober två veckor som residenskonstnär i Tanzart och framställde ett konceptuellt dansverk “Without borders” som vi visade för publik med Jana och Anne. Inspirerande att skapa en 10 minuters koreografi på några effektiva övningar med dessa dansare med hög professionalism.

Ett tiotal dansentusiaster deltog i min workshop under två dagar. VI framställde en tio minuter lång koreografi med tematiken ”correct behaviour, desired appearance – fulfilment of requirements” baserat på verket MeWe, som framställdes till Danslinjens huvudproduktion 2017.

Ida C, som var dansare i MeWe, danslinjen 2016–17, var min härliga allt-i-allo-assistent. Ida utexamineras 2020 till dansare i Berlins Balance1. Vi åkte i en buss fylld med kulturvänner till Görlitz för att se på en jättebra dansföreställning av Wee (@weedancecompany). En lång dag avslutades med en ännu längre kväll.

Foto: Uwe Nimmrichter

En storslagen ”Finishage”, avslutning, på en utställning i galleriet Friese blev forumet för uppträdandet av koreografierna. En talrik och tacksam publik gav mycket feedback och stannade länge för diskussioner.

”En man i publiken sade att han blev rörd till tårar.”

Foto: Uwe Nimmrichter

Dansarnas egna texter, som var verklighetsbaserade, var tunga av innehåll. En man i publiken sade att han blev rörd till tårar.

Foto: Uwe Nimmrichter

Jana med bl.a. dessa dansstuderande kommer till Finland och gästar Danslinjen om ett par veckor, 9–13.12.

Onsdag 11.12 kl. 18:00 visar vi upp en samling av deras, våra och gemensamma koreografier på Tryckis.

Eventuellt visar våra gäster också upp resultatet av MeWe-workshopen. Välkommen alla! Fritt inträde.

Sol, värme, utevistelse och vackra vyer. Belönande att gå i skogen och hitta bortglömda järnvägsskenor, häststall och slottsruiner efter en intensiv period i studion och galleriet.

Danslinjen åker på besök till Tanzart 30.3–3.4.2020

Tanzart leds av Jana Schmück och Anne Dietrich
Instagram: @tanzart_kirschau
Facebook: @tanzart.kirschau