Långt ifrån fyrkantiga skrivprocesser – tankar om Författarskolan

Författarskolan med Monika Fagerholm och Mia Franck vid rodret har pågått årligen sedan starten 2017.

Inför årets antagning har vi bett några tidigare kursdeltagare att dela med sig av sina tankar kring Författarskolan. Såhär skriver de:

 

”Året på VNF var fantastiskt och gjorde att jag tog mitt skrivande på allvar. Tack vare inspirerande, generösa och stöttande lärare, som även skapade en fin dynamisk skrivgrupp.”

Charlott Neuhauser
Författarskolan 21–22

 

”Jag anlände till Karis och letade mig ner genom gatorna. Rullväskans hjul frasade genom grus och gräs. Fåglarna svepte genom luften och ledde mig ner till Pumpviken, där träden speglade sig i vattnet. De sträckte på sig, och vred ner sina grenar under ytan, som för att loda djupet. Så som vi skulle komma att göra under året som följde, vi skulle sträcka på oss, och utforska vad som rör sig i djupet, samtidigt. Jag genomfors av den sortens glädje man kan erfara när man tar sin längtan på allvar oavsett det eventuella resultatet. Bara detta, en känsla av att vara på ”rätt plats”.

Mia och Monika lotsade oss deltagare med en tydlig struktur och en väl genomarbetad kurshelhet. Och det kanske viktigaste: att inte stoppa flödet med för mycket analyserande tankeverksamhet utan om och om igen försöka öppna till det mer intuitiva skrivandet och lita på att det så småningom kommer visa sig vart berättelsen är på väg, att det tack vare detta kan bli något mer unikt, en berättelse sann mot sig själv, i en form som just den berättelsen vill anta.”

Irma Schultz
Författarskolan 18-19
Debuterade 2023 med romanen ”Härd” (Polaris)

 

”Det var mycket bra för mig att gå en skrivarkurs med ett tydligt mål: Jag förväntades skapa ett råmanus. De insikter om skrivprocessen och den uppmuntran jag fick hjälpte mig också att jobba vidare med manuset efter att kursen var slut.”

Katarina von Numers-Ekman
Författarskolan 21–22

 

”Kursen fick mig att släppa taget om allt jag nånsin hört om fyrkantiga skrivprocesser. Ge mig hän.”

Frida Mellström
Författarskolan 20–21

 

”Författarskolan gav mitt skrivande ett rum där jag själv fortsatte att ta skrivandet på allvar hela året! Genom kursträffarna och de övningar vi gjorde återvände nyfikenheten på den värld som jag skrev fram, genom handledningen fick jag verktyg för att våga gå i nya riktningar med texten. Det märktes att Monika och Mia arbetat fram ett årshjul för träffarna så att övningarna landade där de skulle i skrivprocessen. Det viktigaste var att få verktyg för att vara i det intuitiva skrivandet och verktyg för att sen hitta riktningen och dramaturgin för just den berättelse som skrivits fram. Skrivandet blev och är efter kursen konkret och jag har nu en tydligare riktning och metod för mitt skrivande!”

Alva Uddenberg
Författarskolan 22–23