Kanske du kommer ihåg tiden då musiken inte kom till våra vardagsrum trådlöst genom rymden som en bitström – utan analogt från fysiska 12 tums vinylskivor som vi köpte från skivaffären? Skivpärmarna var sin egen konstvärld – en kvadrat på 30,5 x 30,5 cm erbjuder en stor duk åt en konstnär att leka på.
Skivomslagen kunde vara hurdana som helst. Som enklast kunde de vara prydda med en bild av artisten, orkestern eller kompositören.
”Som vildast var de enastående konstverk med skickligt tagna fotografier, psykedelisk grafik och teckningar.”
Man lyssnade inte på musiken genom hörlurar på metron bläddrande på sin telefon, utan man satte sig i soffan och spelade musiken på sin skivspelare och läste sångtexterna på skivomslaget medan man lyssnade.
Man kan tycka vad som helst om det trendiga hipstergänget, men vi får tacka hipsters för det att vi fortfarande har kvar både analog fotografering och analog musik.
”MP3-filerna låter helt enkelt inte lika bra som en vinylskiva.”
Nu har vi på fotolinjen gjort skivomslag av alla möjliga sorter – för 12 tums vinylskivor lika väl som för 12 x 12 cm pärmar för CD-skivor. Samt för all slags musik från julsånger via electro till rockabilly.
I boken ”1001 Albums You Must Hear Before You Die” presenteras populärmusik från 1950-talet till detta decennium och en hel del både fina och kanske inte så fina skivomslag.
Studerandena har själva tagit fotografierna för omslagen. Artisterna och grupperna har fått vara både existerande och helt påhittade. Till studion hämtade jag rekvisita för fotograferingar, bland annat två elgitarrer, en elbas och en vokalmikrofon med stativ.
Katarina Mannström förbereder studion för fotografering. Som modeller uppträder hon själv och vår isländska timlärare Magnús.
De digitala originalbilderna har behandlats i Adobe Photoshop för att möta omslagets behov. 1950-talsinspirerad rock’n’roll behöver helst ett svartvitt stiligt belyst foto.
Katarina Mannström, Julia Fredriksson (ovan) och Peik Palmgren (nedan) arbetar med sina skivomslag.
Omslaget är inte färdigt utan grafiska element som logon och texter. Fonterna och grafiken skall passa skivans atmosfär och stöda den. Logotyperna har skapats med Adobe Illustrator och omslagens ombrytning är gjord med Adobe InDesign. De färdiga pärmarna har sedan konverterats till PDF-filer, skrivits ut i rätt storlek med bläcksprutskrivare, vikts och limmats ihop.
Katarina Mannströms färdiga pärm för albumet ”Mean Man” av imaginära rock’n’roll-bandet Magnus Meow & Cat Corny.
”Jag har ofta köpt skivor på grund av en fin pärm”, säger Katarina. ”Den här skivan skulle jag definitivt köpa om jag hittade den på en skivaffär!”
Jag håller med, jag skulle också köpa den.
…och här är baksidan.
De färdiga CD-omslagen placerades i fodral och hängdes på anslagstavlan med fiskelina, tillsammans med vinylomslaget. Där kan de svängas, öppnas och skådas som riktiga skivomslag.
Fotografier: Markku Nyytäjä
När allt var upphängt diskuterade vi omslagen; hur lyckade de var, hurdan musik det var frågan om och allt möjligt annat vi kom på.
Själv var jag mycket imponerad av hur professionellt arbete studerandena hade gjort. I morgon blir det nya utmaningar med antireklam- och propagandaplanscher.
Markku Nyytäjä, linjeledare för VNF Fotokonst