En rik doft av Medelhavet

Den veckolånga matresekursen till den grekiska ön Leros förverkligades i början av oktober. Den ingår som en del av VNF:s kursprogram det här läsåret. Resan som förverkligades i samarbete med Christine och Göran Schildts stiftelse bygger på ett unikt koncept som går långt utanför det man möter som en vanlig turist i den grekiska övärlden.

Under dagarna gjorde vi mängder med olika studiebesök till lokala små familjeföretag på ön. Överallt möttes vi av stor gästfrihet och förärades små presenter under våra besök.

Läckerheter i medelhavsstil

Bland de producenter vi besökte kan nämnas en liten fiskfabrik, ett kooperativ som förmedlar honung, en liten vingård med mycket smakfulla viner och även en ny likörproducent där vi bland andra drycker fick smaka på ”doftpelargonlikör”. Vi fick även möjlighet att baka olika lokala bakverk på ett mysigt familjebageri ovanför en fiskeby. Mycket sött och mycket gott.

Hos den inspirerande slaktaren i Lakki

En förmiddag gick hela gruppen omkring i staden Lakki och handlade ingredienser till kvällens middag. Vi besökte frukt- och grönsaksmarknaden och köpte lokal fiskrom som sedan användes i en delikat pastarätt, smaksatt med citron. Dagens höjdpunkt var besöket hos slaktaren som i äkta tv-kockanda förevisade sina delikatesser och lät oss smaka på olika specialiteter. På kvällen fick vi gå in i ett tavernakök som vikts enkom för vår grupp. En av öns stora matentusiaster assisterade gruppen i köket och maten smakade utsökt gott.

”På kvällen fick vi gå in i ett tavernakök som vikts enkom för vår grupp.”

En annan kväll var det dags för ett besök på en fiskrestaurang som ligger mycket avlägset på ön. Vi lät oss väl smakas av vildostron som ägaren (en bläckfiskare) fångat. Det var en specialitet som inte så många av resenärerna tidigare smakat.

Det här är ett axplock av våra upplevelser från matresan. Historia och kultur i ett nötskal. Det var häpnadsväckande många saker vi fick uppleva på endast en vecka. Efter matresan var det dags att ta farväl av ett gäng och välkomna ett nytt från Finland som kommit till Leros för att delta i vandringskursen.

”Det blir en tidsresa bakåt till det gamla Grekland som man numera får söka efter med ljus och lykta.”

Varma vindar och hisnande landskap

Upplevelserna under vecka två har varit lika många, men totalt annorlunda. Att vandra över stigar och bergstoppar där nästan ingen människa tidigare vandrat, är en upplevelse i sig. Att höra klockklangen och se herdar som vallar getter och får över de fantastiska landskapen bjuder på upplevelser som är få förunnade. Det blir en tidsresa bakåt till det gamla Grekland som man numera får söka efter med ljus och lykta.

Det är extra glädjande att så många äldre hittat till oss här på VNF. Det är en målgrupp som har både tid och kraft och lust att bilda sig på äldre dagar. Vår äldsta och kanske mest effektiva resenär var en 78-årig dam. Ta efter. Bildning håller dig ung till kropp och sinne.