Ät och sov

Hälsningar av rektorn!

Man kunde kanske tänka sig att en rektors hälsningar på skolans blogg handlar om hur bra den egna skolan är. Hur viktigt det är att studera, och i synnerhet då på just vår skola. Ta det lugnt, ett sådan blogginlägg kommer säkert att komma.

Men nu funderar jag på helt andra saker: det viktiga med att äta och sova ordentligt. För att man skall kunna ta till sig av allt det som livet ger. Speciellt då man studerar.

”En kollega sade en gång att kaffepauserna är de mest pedagogiska stunderna”

På en folkhögskola, så också på vår, är köket en viktig del av verksamheten. Man lär sig ingenting på tom mage. Då man äter tillsammans skapas också en känsla av gemenskap. Mat- och kaffepauserna är stunder då man funderar på det man nyss behandlat på lektionen. En kollega sade en gång att kaffepauserna är de mest pedagogiska stunderna; det är då studerandena kommer med de bästa frågorna.

Internatet är en annan viktig del av folkhögskolan. Studerande från olika linjer och med väldigt olika bakgrund bor tillsammans, och blir vänner för livet. Ibland sover de också tillräckligt mycket…

Enligt Finlands lag måste en folkhögskola erbjuda sina studerande minst tre måltider mat per dag, och också ett internat. Staten tänker på studerandenas bästa.

Jag håller med.