Uutta voimaa ja energiaa

Annette, som varit i arbetslivet redan många år, beslöt sig för att utmana sig själv och börja studera på engelska. Studieåret kändes tidvis tungt men hon fokuserade på sitt mål ”parempi englanti” och kämpade vidare. När vårsolen tittar fram och dagarna blir längre kan hon konstatera att hon lyckats. Som bonus har också hennes svenska förbättrats. ”Ett av de bästa åren i mitt liv”, säger hon.

På våravslutningen höll Annette ett tal för hela skolan:

Förra hösten hittade jag mig själv på VNF – igen. Jag har studerat här en gång tidigare för 13 år sedan på linjen Fotodesign.

Jag hade gjort ett snabbt beslut att lämna mitt jobb och börja studera på engelska. Mitt mål var lysande och jag var så motiverad, men det fanns också problem.

Aloittaessani opiskeluni, olivat puiden lehdet tumman vihreät. Oppilaat ympärilläni hyvin nuoria ja opettajat avuliaita sekä kielitaitoisia. Rehtorimme on mukava ja juuri hän opetti meille aluksi kehonkieltä, jonka turvin alussa uskaltauduin jatkaa – aina ei tarvita sanoja, tullakseen ymmärretyksi.

”Aina ei tarvita sanoja, tullakseen ymmärretyksi”

Ensimmäistä kertaa elämässäni tunsin itseni sekä vanhaksi, että ulkopuoliseksi. Mutta koska VNF kuitenkin oli tuttu paikka ja minulla oli edellisestä kerrasta positiivinen kuva, jaksoin vaikeuksien yli.

Aloitin linjalla Diversity Management and Inclusion. Kokonaisuus osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi tulevaisuuden jutuksi, joskin ohjelma tuntui melko vaikealta minulle, koska en ymmärtänyt aluksi mitään opettajani Radun englanninkielisestä puheesta enkä juurikaan äidinkieleltään ruotsia puhuvien luokkatovereideni puheesta. Painetta lisäsi myös ettei perheeni, eikä varsinkaan osa työyhteisöstäni ymmärtänyt ratkaisuani lainkaan. Näistä lähtökohdista aloitin ja jouluun mennessä olin niin väsynyt, että nukuin lähes koko joululoman.

”..nukuin lähes koko joululoman”

Kaikesta huolimatta päätin olla antamatta periksi, tartuin haasteeseen. Pidin tavoitteeni ”parempi englanti” kirkkaana mielessäni samalla kun valo ulkona lisääntyi. Kyllä epätoivo valtasi välillä, etenkin lomilla, mutta muistutin ja kiitin itseäni siitä, että ymmärsin jo paljon paremmin englantia, tehtävien teko oli helpompaa ja ruotsikin alkoi tuntua helpommalta Annan EU-laki tunneilla.

”..ruotsikin alkoi tuntua helpommalta Annan EU-laki tunneilla.”

Ulkomaalaiset opettajat omilla aksenteillaan lisäsivät kielellistä haastetta minulle, mutta heidänkin ymmärtäminen parani kevättä kohden.

I want to give special thanks to my fellow students! In my mind we have a Diversity-team in many ways. In addition, you are all very nice and lovely young people. One can only get along with you.

”Now the school is ending and in my opinion this year was one of the best in my life.”

Nyt koulu on käyty ja koen vuoden olleen yksi elämäni parhaista. Englannin kielen taitoni on kehittynyt asteelle jossa pystyn puhumaan ja lukemaan hyvin. Olen oppinut eri maiden kulttuureista, ymmärrän heidän käytöstä ja toimintaa. Tulen tarvitsemaan juuri näitä taitoja elämässäni ja maailmassa, joka muuttuu hurjaa vauhtia.

Tämän vuoden aikana olen voittanut monta pelkoa ja ylittänyt esteitä. Nyt, kun koulu loppuu ja mielessä on hieman haikeutta, puissa on vaalean vihreät lehdet täynnä uutta voimaa ja energiaa, kuten minussakin. Olen uudistunut!

Kiitos kaikille! Tänne on mukava tulla ja ikävä lähteä.

– Annette Kallio