25 år av längtan

Jag gick på folkhögskola för 25 år sedan. Samma år som jag skrev studenten. Jag kom inte in på universitet, jag hade ett år att fördriva på nåt sätt innan jag skulle till armén.

”Det var roligt hela tiden – jag trivdes, alla trivdes.”

Min kloka mamma, som hade gått i två olika folkhögskolor, fick mig övertalad att söka till journalistlinjen vid Borgå folkakademi. Jag gjorde det, kom in och åkte dit – lite motvilligt till en början. Men redan efter några dagar älskade jag mitt nya liv. I en ny stad, med nya vänner från hela Finland och Norden. Året blev en enda fest. Jo, det hände väl att vi festade ibland… Men jag menar mera bildligt. Det var roligt hela tiden – jag trivdes, alla trivdes.

Vi utvecklades och tog avgörande kliv på vår väg mot att bli dem vi är. Jag lärde mig nya saker varje dag och blev mer och mer övertygad om att jag vill bli journalist. Eller att jag vill gå på folkhögskola hela livet. Det blev bara ett år. Sen väntade armén, journalistikstudier vid universitetet. Och en frilanstillvaro som programledare, redaktör, producent, skådespelare, sångare, låtskrivare och så vidare.

Jag har fått jobba med en massa roliga saker. Men har hela tiden nånstans djupt inom mig känt en längtan tillbaka till folkhögskolan. Den har blivit starkare med åren – i takt med att samhället förändrats.

”..många ungdomar är stressade och känner sig borttappade och trötta.”

Samhällsklimatet har hårdnat, takten är många gånger omänsklig, kraven höga och det känns som att fördumningen breder ut sig. Väldigt många ungdomar är stressade och känner sig borttappade och trötta. De behöver stanna upp och fundera på vem de är och vart de ska. Vad de brinner för. För att utvecklas till starka och trygga vuxna, med förmågan att drömma och förverkliga sina drömmar. För sin egen och speciellt andras glädje.

Där har folkhögskolan en viktig roll och mycket att ge. Därför är jag glad att vara tillbaka i folkhögskolevärlden. Just nu jobbar jag med att bygga upp en helt ny studiehelhet kring kommunikation. Från och med i höst kan man alltså studera skriftlig, muntlig och visuell kommunikation vid VNF. Under ledning av bland annat mig. I slutet av februari kommer vi att lansera VNF Create.