Folkhögskoleåret för läropliktiga rymmer mycket konst och kreativitet på VNF i Karis

YLE 9.11.2021 / Monica Slotte

Från och med hösten 2021 är det möjligt för läropliktiga ungdomar att avlägga både obligatoriska studier och konstämnen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis. Nu studerar nio elever olika konstgrenar inom studieprogrammen Create och Perform.

Bild: Monica Slotte / Yle

– Det har kommit i gång jättejättebra, bättre än jag vågat hoppas på eller förvänta mig. Eleverna är helt ljuvliga – intelligenta, smarta, roliga, och vi trivs bra ihop, konstaterar Nina Nordström.

Anna Härmälä instämmer. Hon har jobbat som linjeledare för konsteleverna i tio år.

Lärarna Anna Härmälä och Nina Nordström har planerat de läropliktigas undervisning i konstämnen. Bild: Monica Slotte / Yle

Anna Härmälä lyfter fram möjligheten för studerandena att på skolan bekanta sig med flera olika sorters konst- och designämnen. Man undervisar i allt från silversmide och keramik till grafisk design och Adobe bildprogram, oljemålning och akvarell samt foto, film och manusarbete.

– Det är en otroligt fin chans att få pröva på olika saker, för att se vad man gillar och trivs med. Jag önskar jag själv hade haft den möjligheten då jag var villrådig efter gymnasiet, säger Nina Nordström.

Läs hela artikeln här!