Din röst berättar mer än du tror

På WORD-linjen är vi just nu mitt uppe i en modul som heter Voice. Vi har funderat på vilka egenskaper en bra röst kan ha, letat fram röster vi tycker om och så har vi haft förmånen att jobba några dagar tillsammans med Marina Motaleff-Kelly. Hon är pensionerad skådespelare, och har även jobbat i många år som bland annat röstcoach.

”Vi har gäspat, vi har spänt och vi har slappnat av.”

Studerande och personal i skolan har säkert undrat vad som varit på gång när de hört oss ha lektioner med Marina. Vi har letat efter vår talton, utfört röstaerobics, stretchat diafragman och värmt upp våra röster. Vi har lärt oss att andas och rättat till vår hållning, kämpat med att prata ur kroppen och hittat gomseglet. Vi har gäspat, vi har spänt och vi har slappnat av. Det mesta under väldigt högljudda former, som kan ha påmint lite om stereotypa sektritualer ibland. Och mitt i allt detta har vi haft så underbart roligt.

Bilder: Malin Åhman

För mig som inte tänkt så mycket på min röst öppnade det även upp för tankar. Jag insåg hur sammansmält mitt jag är med min röst, och hur mycket den berättar om mig så fort jag öppnar munnen. Jag insåg att det finns en orsak till att jag ibland känner att folk inte hör mig i högljudda sammanhang. Och jag insåg att det inte går att jobba med rösten utan att jobba med sig själv.

”Hon kom tillräckligt nära för att inte bara höra, utan även lyssna.” 

När Marina hittade ställena i kroppen som påverkar min röst, kände jag hur nära hon kom. Inte bara mitt fysiska jag, när hon stod med händerna i min midja och kände efter om jag verkligen ”öppnade” min andning, utan även mitt inre jag. Hon kom tillräckligt nära för att inte bara höra, utan även lyssna. Och hon lyssnade verkligen.

Marina kände efter om vi verkligen hade öppnat vår andning.

Om ni någon gång får möjligheten att gå några timmar hos en röstcoach, ta chansen och gör det med ett öppet sinne. Det ger verkligen massor!