WORD – tala & skriva

WORD är den ena inriktningen i studiehelheten VNF Create.

Vem?

För dig som tycker om att skriva och tala. För dig som vill bli säkrare och bättre på att uttrycka dig. För dig som vill arbeta bort din scenskräck och blygsel. För dig som vill bli en skickligare och snabbare skribent. För dig som vill hitta hela din potential.

Varför?

Den som har ordet i sin makt har nyckeln till sig själv, andra och världen. Den som kan kommunicera fritt, ledigt och övertygande i både tal och skrift har lättare att bli framgångsrik. Både i karriären och privatlivet.

Vad?

Studierna är praktiskt inriktade. Vi övar ofta och mycket – enskilt och i grupp. För att bli en bättre talare och skribent, behöver du tala och skriva.

I dag behöver vi alla journalistiska färdigheter när vi rör oss på nätet och IRL, bland bloggar, poddar och fake news. Vi skriver olika typer av texter, även skönlitterärt.

Vi övar oss att tala inför mänskor i både officiella och avspända sammanhang. Vi lär oss debatteknik, retorik och social skills.

Var?

Vi utgår från VNF i Karis men rör oss mycket i närregionen med täta besök i Helsingfors och Åbo. Vi skriver på caféer, rör oss på mässor och evenemang. Vi hälsar på hos författare, i mediahus och backstage på teaterscener.

En del av studierna är förlagda till BERLIN.

På reportageresa i Lettland.

Teamet

På WORD föreläser kulturjournalister, författare, programledaren, standupkomiker, skådespelare, bloggare och poddare.

Exempel på moduler:

FLOW – Släpp loss ditt kreativa flöde i skrift
SPEAK – Bli en bättre talare i olika sammanhang
WORK – Lär dig skriva CV, gå på arbetsintervju, bli en vinnare
BOSS – Lär dig leda dig själv och andra
GLOBE – Studera kommunikation med internationellt fokus (på engelska)
WRITE – Bli en vass och mångsidig skribent
BOOK – Erövra lusten att läsa och njuta

 

Du kan också välja moduler ur EYE.

Ett år på WORD

”Här får man en bra grund för fortsatta studier och utvecklas även som människa.”

Under min tid på WORD har jag bland annat utvecklats som skribent, lärt mig om kulturmöten och fått journalistiska färdigheter. Gruppen jag haft glädjen att jobba med har varit positiv, stöttande och trygg, jag har därför ofta gått hem från skolan med ett leende på läpparna. Lärarna är bra och uppmuntrande och vi har även fått besök av intressanta och kunniga föreläsare. Jag tycker VNF är ett super alternativ för dig som funderar på vad du skall göra under ditt mellanår. Man får en bra grund för fortsatta studier och utvecklas även som människa.

– Carolina Åhman, Tusby

 

”Ena dagen är vi på teaterbesök, den andra på radion eller har en författare på besök.”

Ingen dag är den andra lik. Jag har verkligen utvecklats inom mina intresseområden. Modulerna anpassas efter behov, vilket gör att studierna och vardagen flyter ihop till en kreativ oas i en familjär miljö. Expertisen och kunnandet i huset är guld värda. Vet du inte var du skall börja, så börja någonstans. Helst på VNF!

– Zakarias Hamiane, Kaskö

Berlin

Under vårterminen flyttar VNF Create till Berlin för en månad. Häng med till en av Europas mest dynamiska och kreativa städer!

Foto: Inkeri Karhunen

I Berlin tas du om hand av finländaren Freja Bäckman. Hon är pedagog, doktorand och specialiserad på att kombinera bild och ord på nya sätt. Du kommer att få träffa intressanta människor som arbetar med bland annat konst, design, skrivande och teater.

Freja Bäckman handleder i Berlin. 

Tillsammans besöker vi gallerier, museer, teatrar, kaféer… mitt i händelsernas centrum.

Mer än en vanlig studieresa

Det här är mycket mera än en vanlig studieresa. Vi bor, studerar, jobbar och lever i Berlin. Alla studerande får tillgång till ett gemensamt arbetsrum.

Modulen är valbar och en liten tilläggskostnad tillkommer. Berlin har en lägre prisnivå än Finland.

Illustration: Luka Appelberg