UT – utmaningar & utveckling

Vill du testa på olika friluftsgrenar? Är du den som tycker om att utmana dig själv?

Vill du ha ett äventyrligt och inspirerande mellanår? Eller kanske du siktar på att sadla om och satsa på fortsatta studier till vildmarksguide?

Om du svarade ja på något av ovanstående är ett år på UT något för dig! Du får vistas mycket utomhus, lära dig grunderna i olika friluftsgrenar på både land och vatten, samt förbättra din fysiska och psykiska hälsa.

Ut på tur, aldrig sur

Under året spenderar vi en hel del tid i olika natursköna områden i skolans näromgivning. Bland annat besöker vi Västerby friluftsområde, Läppträsk och Tykö nationalpark.

I Raseborg med omnejd finns många otroligt fina friluftsområden.

Vi vandrar, skidar, paddlar och cyklar. Vi bekantar oss också med några mer extrema grenar som t.ex. långfärdsskrinning, klättring och packrafting. Utomhus tillreder vi mat över öppen eld och testar olika friluftskök.

Baskunskaper

Vi börjar med grunderna i alla grenar, du behöver alltså inte ha kunskaper på förhand. Vi gör mest korta och enkla utfärder men också ett par turer med övernattning. Du får lära dig hur man packar för olika sorters turer, om utrustningen vi använder samt vad som lönar sig att ta i beaktande när du planerar maten.

I studieprogrammet ingår många dagsturer men också längre turer med övernattning.

Du kommer att få baskunskaper i orientering och navigering, 1:a hjälpen och hur man gör upp eld med olika metoder. Du får bekanta dig med allemansrätten och lär dig om olika växt-, svamp- och djurarter.

Hälsa

Vi bekantar oss med varierande metoder att vårda både kropp och själ. Tillsammans testar vi på t.ex. pilates, yoga, vinterbad och olika andningsmetoder. Vi kommer också att ha en del föreläsningar om hälsa och kroppsvård.

Utrustning

Det enda du behöver ha med dig när du inleder studierna är en personlig grundutrustning så som bra skor, regnkläder, liggunderlag och sovsäck. Gemensam utrustning för de olika friluftsgrenarna ordnas via skolan och för det tillkommer en utrustningsavgift till studiepriset. Avgiften räknas uppgå till max 200 €/termin.

Instagram @vnf_ut

Vi rör oss både på land och vatten. Bilder: Nina Nordström

Kursbeskrivningar

Att röra sig utomhus

Du får lära dig grunderna om hur man rör sig i olika naturområden. Vi talar om utrustning som behövs för olika sorters turer, kläder för olika väder, allemansrätten, 1:a hjälpen samt orientering och navigering.

Friluftsgrenar

Du får testa på många olika sorters friluftsgrenar så som vandring, terrängcykling, klättring, terrängskidning, snöskovandring, paddling, packrafting, fridykning och simning på öppet vatten. Till studierna tillkommer en utrustningsavgift som täcker hyran av större utgifter, men grundutrustning så som bra skor, regnkläder, liggunderlag och sovsäck.

Ut på tur

Vi gör flera dagsturer till olika nationalparker och friluftsområden i Raseborg. Vi kommer också att göra några längre turer då vi övernattar utomhus.

På olika stormkök kan man tillreda många delikatesser och mat smakar väl alltid extra bra utomhus?

Matlagning

Du får lära dig att tillreda många olika sorters rätter ute över öppen eld och på friluftskök. Vi lär oss också om hur det lönar sig att tänka kring mat inför olika slag av turer. Vi kommer också att laga mat inomhus som vi sedan torkar och tar med på tur.

Artkännedom

Du får lära dig om olika växt-, djur- och svamparter. Du får också lära dig känna igen ätliga vildörter som vi plockar och lagar mat av.

Eld

Du får lära dig att göra upp eld med olika metoder under varierande omständigheter. Vi tränar på att använda tändstål och bekantar oss med olika sorters tände.

Bilder: Nina Nordström

Överlevnad

I dagens turbulenta världsklimat är det bra att vara förberedd på det mesta. Vi lär oss om både vardags- och krishantering.

Andningstekniker & vinterbad

Vi bekantar oss med olika andningstekniker och –metoder, som hjälper en att klara både vardagliga och mera påfrestande situationer. Vinterbad ökar välmående och uthållighet på väldigt många olika plan.

Pilates & Yoga

Vi testar på olika typer av yoga och pilates, som används både för att höja sin psykiska och fysiska styrka.

Styrka & balans

Vi gör upp ett eget styrketräningsprogram som utförs med egen kroppsvikt. Vi kommer också att lära oss olika balans- och koordinationsövningar.

Det finns en massa vackert att fota ute i naturen.

Dokumentering

Lär dig att fota och filma ute i naturen. Vi lär oss grunderna i bildberättande och färglära. Vi övar kamerateknik och lär oss grunder i bild- och videoredigering.

Företagstänk

Kan man göra sin hobby till levebröd? Hur ser företagsvärlden ut och vad skall man ta i beaktande. Hur kan man använda sociala medier till nytta för sig själv eller ett eventuellt företag.

Instagram @vnf_ut

Nina Nordström

linjeledare för UT

”Jag inspireras av möjligheten att kunna utveckla kommunikation och förståelse för olika företeelser i världen och framför allt för varandra.”

Utbildning och studier:

Vildmarksguide, kock, manusskribent och regissör

Jag har alltid varit ivrig på att lära mig nya saker, uppleva så mycket som möjligt och utvecklas både fysiskt och psykiskt. Vad än jag gör, så vill jag göra det ute. Mina föräldrar tog ut mig på isen för att pilka och till skogen för att plocka bär och svamp redan som baby. I och med scouting lärde jag mig baskunsker i uteliv snart därpå. Sedan dess har jag testat massor av olika grenar; allt från kite surfing till undervattenshockey. Det jag ändå sysslat mest med är klättring och simning.

Mitt yrkesliv fokuserade ändå länge på TV-produktioner. Jag har skrivit, regisserat, filmat och editerat TV-program och dokumentärer samt dragit kurser för barn, unga och vuxna inom ämnet. För några år sedan fattade jag beslutet att försöka spendera mera tid ute; jag bestämde mig för att sadla om och studera till vildmarksguide. Jag har inte ångrat mitt beslut en sekund.

Jag inspireras av människor och hur vi på olika sätt upplever världen och uttrycker oss. Jag inspireras av möjligheten att kunna utveckla kommunikation och förståelse för olika företeelser i världen och framför allt för varandra.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?

Efter att ha fått testa på en mängd olika metoder, tekniker och grenar har du utvecklat dig både fysiskt och psykiskt. Du kommer att känna dig bekväm både på vatten, i skog och på klippan. Du kommer att ha det skitroligt och samtidigt lära dig LEVA!

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

Kom och uppLEV!