Cosplay

Är du fascinerad av en karaktär från någon film eller serie? Är du intresserad av asiatisk populärkultur? Är du nyfiken på gemenskapen kring Cosplay och ivrig på att skapa en kostym med tillhörande accessoarer?

På den här linjen får du under ett år bekanta dig med cosplaykulturen som helhet.

Det gäller att vara kreativ då man återskapar dräkter från existerande fiktiva världar och gör omtolkningar av dem. Det är både roligt och utmanande. Foto: Kyuu Eturautti

Vad?

Cosplay är en aktivitet där man klär ut sig till karaktärer från spel, filmer, serier, böcker, anime och andra genrer inom populärkulturen. Man kan välja att köpa färdiga dräkter och tillbehör eller tillverka sina kostymhelheter själv. Med dräkterna man formger och klär sig i, visar man uppskattning för de fiktiva karaktärerna och deras ursprungliga skapare. Man formger också accessoarer för att understryka karaktärernas personlighet.

Man kan klä ut sig till karaktärer från t.ex. filmer, serier, böcker och spel. Foto: Nathalie Östersund

Människan har ju genom historien gillat att klä upp sig till medeltida fester, venetianska maskeradbaler, festivaler från när och fjärran länder, Halloween och mycket mer. Att ta på sig spännande dräkter eller gå in i en roll och koppla bort vardagens bekymmer är något vi gemensamt har gjort och gör än idag över hela världen.

Namnet Cosplay är en sammanslagning av orden costume och play. Hobbyn har sitt ursprung från 1980-talets Japan och Amerika. I Japan används ordet cosplay för all typ av maskeradklädnad, medan ordet i västvärlden kopplas ihop med att specifikt klä ut sig till fiktiva rollfigurer inom populärkulturen.

Kurser i fotografering och bildbehandling ingår i studierna. Det är roligt att experimentera och redigera egna cosplayfoton för att skapa ikoniska referenser till den fiktiva världen. Foto: Matilda Lindroos

Hur går det till?

I studierna ingår kurser där vi bekantar oss med östasiatisk populärkultur med fokus på Japan och Sydkorea. Vi lär oss om Cosplay Communityn på sociala medier och besöker också konvent där vi träffar andra cosplayare och samlar inspiration och idéer till våra egna projekt.

Under året skapar du din egen cosplaydräkt med tillhörande accessoarer. Du får bekanta dig med olika material och tekniker och lära dig grunder i bl.a. mönsterkonstruktion och sömnad.

Läs mer om innehållet under fliken kursbeskrivning (ovan).

Till kostymerna skapar man olika accessoarer för att understryka karaktärernas personligheter. Under året får du prova på olika material och tekniker. Foto: Mio Holmlund

För vem?

Studierna är för dig som vill bli bekant med Cosplay och gemenskapen kring det och också för dig som redan är cosplayare och vill fördjupa dina kunskaper. Under året får du träna upp nyfikenhet, initiativtagande och mod att tänka utanför lådan. Du får verktyg för att utveckla självkänsla och välmående i förhållande till sociala sammanhang och sociala medier.

Kunskaperna du får under året kan bidra till intressanta uppdrag och karriärval i framtiden, t.ex.  arbete som influencer, samarbeten med media och företag inom film-, kultur- och förlagsbranschen eller som domare på evenemang och konventer.

Ta chansen och dyk in i cosplayvärlden på heltid under ett år!

Foto: Cecilia Pham

Kursbeskrivningar

Cosplay är ett utmärkt intresse som stärker initiativtagande och kreativt tänkande. Inom området finns många komponenter att utforska och specialisera sig i.

Under året på VNF får du tid och möjlighet att prova på olika tekniker och material som är mest förekommande inom cosplayvärlden medan du bekantar dig med hela gemenskapen.

Studierna är uppbyggda av 2–3 veckors moduler.

Exempel på temaområden:

 • Östasiatisk populärkultur
 • Manga och anime
 • Budgetplanering för Cosplay
 • Materiallära; bli bekant med de vanligaste förekommande materialen inom cosplayhantverk
 • Grunder i sömnad
 • Mönsterkonstruktion
 • Skapa peruker i olika stilar
 • Att arbeta med EVA Foam och Worbla
 • Individuella projektarbeten
 • Closet Cosplay: Att återanvända material till cosplay från din garderob eller loppisfynd
 • Mask
 • Cosplay Community på sociala medier
 • Cosplay och det ekologiska fotavtrycket
 • Stressfri produktivitet: att arbeta hälsosamt med cosplay, och hur man hanterar press
 • Fotografering i studio och miljö
 • Grunder i bildbehandling
 • Studiebesök till konvent
 • Studiebesök (ex. teatergarderob och syateljé)
 • Vårutställning/-uppvisning
Under studieåret får du lära dig om olika material som används inom cosplayhantverk. Worbla är t.ex. ett fantastiskt material. På bilden armskydd gjorda av worbla. Foto: A Pohjanpalo

Material

Till studieavgiften tillkommer en materialavgift för bl.a. tyger, foam, worbla, eventuella peruker och konventbesök. Avgiften räknas uppgå till max 250 €/läsår.

Mio Holmlund

linjeledare för Cosplay

”Jag blir inspirerad av att se studerande utforska de kreativa möjligheterna i att forma sitt personliga uttryck och sin konstnärliga identitet.”

Utbildning/Studier:

Yrkeslärare för bildkonst (2021)
Konstvetare från Åbo Akademi (2021)
Bildkonstnär från Yrkeshögskolan Novia (2016)

Jag har sedan 2011 arbetat med egna soloprojekt inom Cosplay. Min passion i det kreativa området ligger i att utforska och experimentera med olika material. Min styrka inom Cosplay ligger i att klippa och forma peruker, vilket varit mitt fokusområde i fem år. Andra områden jag jobbar med är sömnad, tillhörande rekvisita och ansiktsmålning. Man kan följa mina cosplayäventyr och processer på min Instagram profil Helicarrot.

Jag har deltagit i cosplaytävlingar såsom Intermediate Cosplay CompetitionNärCon Sommar i Linköping 2013 och 2016.

I samband med mina pedagog- och konststudier har jag arbetat som workshopledare inom performanskonst för konstnärsföreningar på Kimitoön, Pargas samt i Trondheim, Norge.

I övrigt har jag arbetat i grundskolor som handledare och lärare. Arbetet har gett mig goda insikter och värdefulla erfarenheter i det pedagogiska arbetet och ledarskap med unga.

Som pedagog inspireras jag av att se studerande utforska de kreativa möjligheterna i problemlösning och framför allt i att forma sitt personliga uttryck och sin konstnärliga identitet.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?

Med kunskaperna från linjen kan du utveckla din identitet som cosplayare. Du kan välja vägen till en karriär inom området eller behålla Cosplay som ett underhållande intresse för ditt välmående och din kreativitet.

Livsmotto:

I livet kommer man möta utmaningar oavsett, likväl kan dessa utmaningar vara relaterade till något man gillar.