Cosplay

Kiehtooko sinua jonkin elokuvan tai sarjan hahmo? Onko aasialainen populaarikulttuuri sinun juttusi? Kiinnostaako sinua Cosplay yhteisöt ja olet innokas luomaan oman cosplay puvun sekä siihen liittyvät asusteet?

Tällä opintolinjalla saat tutustua Cosplay-kulttuuriin kokonaisuutena yhden lukuvuoden ajan.

Fiktiivisten maailmojen asukokonaisuuksia ja niiden uudelleentulkintoja luodessa, tarvitaan mielikuvitusta. Työ on sekä haastavaa että hauskaa! Kuva: Kyuu Eturautti

Mitä?

Cosplayssa pukeudutaan eri pelien, elokuvien, sarjojen, kirjojen, animen ja muun populaarikulttuurin hahmoiksi. Voit ostaa valmiita pukuja, tai valmistaa ne itse. Hahmojen persoonallisuutta korostetaan myös niille kuuluvilla asusteilla. Suunnittelemillasi ja käyttämilläsi puvuilla osoitat arvostusta fiktiivisiä hahmoja ja heidän alkuperäisiä luojiaan kohtaan.

Cosplayssa voit pukeutua esimerkiksi elokuvien, sarjojen, kirjojen tai pelien hahmoiksi. Kuva: Nathalie Östersund

Ihmiset ovat kautta historian tykänneet pukeutua esim. keskiaikaisiin juhliin, naamiaisiin, festivaaleihin, Halloween-rientoihin ja moneen muuhun. Hienoihin ja jännittäviin pukuihin pukeutuminen, ja erilaisiin rooleihin hyppääminen on keino irtautua arjesta ja sen normeista. Yhdessä olemme tehneet tätä aikojen alusta ja teemme edelleen, kaikkialla maailmassa.

Cosplay-nimi on yhdistelmä englanninkielisistä sanoista costume ja play (puku ja leikki). Harrastuksen juuret ovat 1980-luvun Japanissa ja Yhdysvalloissa. Japanissa sanaa cosplay käytetään kuvaamaan kaikenlaisia pukujuhlia, kun taas lännessä sanalla viitataan nimenomaan joksikin populaarikulttuurin kuvitteelliseksi hahmoksi pukeutumiseen.

Myös valokuvauksen ja kuvankäsittelyn kursseja sisältyy opintoihin. Kuva: Matilda Lindroos

Miten?

Opintoihin sisältyy kursseja, joissa tutustumme Itä-Aasian populaarikulttuuriin keskittyen erityisesti Japaniin ja Etelä-Koreaan. Tutustumme sosiaalisen median Cosplay-yhteisöön ja vierailemme Coneissa, joissa tapaamme muita cossaajia ja keräämme inspiraatiota ja ideoita omiin projekteihin.

Vuoden aikana luot oman cosplay-asusi ja siihen liittyvät asusteet. Opit tuntemaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita, kuten peruukin valmistuksen, kaavojen luomisen ja ompelun perusteet. Opiskelet myös mm. studiovalokuvausta ja kuvankäsittelyä.

Lue lisää välilehdeltä kurssikuvaukset (yllä).

Hahmojen persoonallisuutta korostetaan valmistamalla myös niille kuuluvia asusteita. Opintovuoden aikana saat kokeilla eri materiaaleja ja tekniikoita. Kuva: Mio Holmlund

Kenelle?

Opinnot ovat sinulle, joka haluat tutustua cosplayihin ja sitä ympäröivään yhteisöön. Sekä sinulle, joka jo harrastat cosplayta ja haluat syventää tietojasi ja taitojasi. Opintovuoden aikana pääset harjoittelemaan aloitteellisuutta ja luovaa ajattelua. Saat työkaluja, joiden avulla voit kehittää itsetuntoasi ja hyvinvointiasi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja tarkastelet suhdettasi sosiaaliseen mediaan.

Vuoden aikana hankkimistasi tiedoista ja taidoista voi olla hyötyä tulevaisuuden opinnoissa tai työssä – voit hyödyntää oppimaasi esim. influensserina, media-, elokuva-, kulttuuri- ja kustannusalan tehtävissä tai vaikkapa erilaisten tapahtumien ja Conejen tuomarina.

Opetuskieli

VNF:ssa opetuksen pääkieli on ruotsi, mutta henkilökohtaista opastusta saa suomenkielellä. Opetuksessa käytetään myös englantia. Käytännössä toimimme monikielisessä ympäristössä.

Katso opettajan profiili: Mio Holmlund (sve)

Tartu tilaisuuteen ja sukella Cosplayn maailmaan kokopäiväisesti yhden lukuvuoden ajaksi!

Kuva: Cecilia Pham

Kurssikuvaukset

Cosplay on erinomainen kiinnostuksen kohde, joka vahvistaa aloitteellisuutta ja luovaa ajattelua. Erikoistumisen mahdollisuuksia on monia.

Tällä linjalla saat aikaa ja mahdollisuuden kokeilla cosplay-maailman yleisimpiä tekniikoita ja materiaaleja samalla kun tutustut koko yhteisöön.

Opinnot koostuvat 2-3 viikon opintojaksoista.

Esimerkkejä teemoista:

 • Itä-Aasian populaarikulttuuri
 • Manga och Anime
 • Cosplayn budjettisuunnittelu
 • Materiaalioppi; tutustumme yleisimpiin materiaaleihin joita käytetään pukukokonaisuuksien tekoon
 • Ompelun perusteet
 • Kaavojen teko
 • Eri tyylisten peruukkien valmistus
 • EVA Foamin ja Worblan työstäminen
 • Yksilölliset projektityöt
 • Closet Cosplay: materiaalien uudelleenkäyttö vaatekaapistasi tai kirppislöydöistä
 • Maski
 • Cosplay Community sosiaalisessa mediassa
 • Cosplay ja ekologinen jalanjälki
 • Stressitön tuottavuus: miten käsittelemme paineita Cosplayn parissa työskennellessämme
 • Cosplay Community sosiaalisessa mediassa
 • Valokuvaus studiossa ja miljöössä
 • Kuvankäsittelyn perusteet
 • Coni-vierailut
 • Eri opintokäyntejä (esim. teatterin puvustamossa)
 • Kevätnäyttely
Lukuvuoden aikana opit eri materiaaleista, joita käytetään cosplaypukujen ja asusteiden valmistamiseen. Worbla on esimerkiksi upea materiaali. Kuvassa worblasta valmistetut käsivarren suojat. Kuva: A Pohjanpalo

Materiaali

Opintomaksuun lisätään materiaalimaksu, johon sisältyy mm. kankaita, EVA foam, Worbla, mahd. peruukit ja konventtivierailut. Maksun suuruus on enintään 250 €/lukuvuosi.