Svenskans spår i Estland

Tvådelad resekurs
5–6.4 och 23–25.5.2024

Kom med på en spännande kurs som ger en inblick i den estlandssvenska befolkningen och relationerna mellan Estland och Sverige/Finland genom historien. Vi följer estlandssvenskarnas skeden från medeltiden, genom tyska, svenska och ryska makters kamp om hegemoni i området, till 1900-talets politiska omvälvningar och dagens självständiga Estland.

Tvådelad kurs

Kursen består av två delar. Den första delen är en introduktion som hålls på VNF 5–6.4.2024. Den andra delen är en resa till Estland 23–25.5.2024. Samma lärare håller introduktionsdelen och undervisar också under resans gång.

Resan

Reserutten går från Karis med buss till Helsingfors, där vi åker båt över till Tallinn. Därefter besöker vi Narva, och styr sedan vidare mot Tartu. Dag två reser vi vidare mot Hapsal. Under tredje och sista resedagen hinner vi bekanta oss med Hapsal innan vi styr vidare mot Tallinn och Helsingfors (och Karis). Under resan övernattar vi en natt i Tartu, och en i Hapsal.

I städerna vi besöker, bekantar vi oss med olika minnesmärken, muséer och annat som knyter an till det svenska Estland. Mer detaljerad information och introduktion till resans tema fås under kursdagarna på VNF.

 

Kursledare: Johanna Wassholm, historiker

Kurstid: 5–6.4 på VNF: fredag 18–20.30, lördag 10–16. Resan är 23–25.5.2024.

Kurspris: 795 € priset inkluderar både introduktionsdelen och kursresan.

  • i kursdelen ingår kvällste, lunch och kaffe
  • i resan ingår buss- och båtresor, helpension med logi i dubbelrum och måltider. Måltider under båtresorna (ca 3 h) ingår ej. Enkelrumstillägg: 78 €. Resan betalas i två rater.

Logi i Karis: under introduktionsdelen på VNF kan man bo på skolans internat i dubbelrum 25 €/natt eller enkelrum 35 €/natt. I logipriset ingår frukost.

Tilläggsinformation: 0440 22 6021, kurser@vnf.fi

Sista anmälningsdag: 17.3.2024. Anmälningen blir bindande 24.3.2024 (annulleringsvillkor för gruppresor gäller efter det).

Deltagarna antas till kursen i anmälningsordning. Kursen ordnas om minst 12 personer anmäler sig till kursen. Max antal deltagare: 18.

 

Anmälan

Fyll i dina uppgifter och klicka till sist på "skicka" för att lämna in din anmälan.

Födelsedatum (fyll i med siffror)

Jag behöver logi*


(Enkelrum delas ut vid mån av möjlighet)

Var fick du först information om kursen? Välj ett alternativ:*