Konstkurs på Själö

Plats- och situationsspecifik konstkurs

Kursen är inhiberad.

12–16.6.2022

Fira fem sommardagar i konstens tecken på vackra Själö i Åbolands skärgård!

Under kursen ska vi, genom att bli förtrogna med Själös unika natur, ekologi och historia, lära oss förstå olika förhållningssätt till ön och den egna närvaron.

Vi bekantar oss med de lager av natur och kultur som format ön och reflekterar över olika avlagringar av den mänskliga verksamheten i relation till naturen. 

Alla bilder: Visit Seili

Vi lär känna olika metoder för att öka den egna känsligheten för omgivningen och omsätter denna med egna konstnärliga metoder. Med hittat material eller naturmaterial undersöker vi med hur pass små medel, och i vilken mån ett verk kan uppstå med eller utan samverkan med omgivningen. Vi diskuterar gemensamt de genomförda övningarna samt de verk och alster som vi producerar.

Vi gör både gemensamma och enskilda övningar. De främsta teknikerna är akvarell, blyerts- och färgpennor, samt natur- och hittat material.

Material

Ta gärna med egna akvarell- och/eller gouachfärger, penslar, pennor och olika storlekars pappers- och skissblock.

Vi önskar att deltagarna på förhand ser filmen Själö – Island of souls av Lotta Petronella (länk till filmen på Yle Arenan) och läser en text som skickas till deltagarna innan kursen.

Själö

Själö är belägen ca 30 km söder om Åbo, i Nagu i Skärgårdshavet. Ön har en intressant men också dyster historia vilken återspeglas i de massiva byggnader som finns kvar på ön. Själö fungerade som sjukhusö i flera århundraden, men är sedan 1960-talet bas för Åbo universitets forskningsinstitut för Skärgårdshavet. Idag lockar Själö med sitt fascinerande kulturlandskap och historia årligen många besökare.

Vår kurs går av stapeln i huvudbyggnaden på den före detta sjukhusgården och vi övernattar i hus i anslutning till huvudbyggnaden.  Måltiderna intar vi på restaurang Själö.

 

Lärare: Ulrika Ferm
Ulrikas konstnärliga praktik baserar sig på forskning som tacklar historiska och socialpolitiska ämnen. Hon utexaminerades från Konstindustriella Högskolans bildkonstprogram PALLAS (1998) och från Hochschule der Kunste, Berlin (2001). Mellan åren 2013 och 2020 var hon professor för plats- och situationsspecifik konst på Konstuniversitetets Bildkonstakademi i Helsingfors och ansvarig för utbildningsområdet tid och rum. År 2002 utnämndes Ferm till årets unga konstnär.

Kursplats: Själö www.visitseili.fi

Kurstid: söndag ca kl. 9–torsdag eftermiddag. Schemat för kursen anpassas till förbindelsebåtens tidtabell. Vi träffas i Åbo och åker tillsammans med förbindelsebåt till Själö. Vi börjar och avslutar kursen med gemensam lunch.

Kurspris: 425 € inkl. helpension (frukost, lunch, kaffe, middag) och transport Åbo–Själö–Åbo. Inkvartering i dubbelrum. Enkelrumstillägg 65 €. (Toalett- och duschutrymmen är belägna i korridoren.)

Tilläggsinformation: kurser@vnf.fi, 0440 22 6021

Sista anmälningsdag: 1.5.2022
Kursen ordnas om minst 12 personer anmäler sig till kursen. Max antal deltagare: 14. Deltagarna antas till kursen i anmälningsordning.

 

Anmälan

Fyll i dina uppgifter och klicka till sist på "skicka" för att lämna in din anmälan.

Födelsedatum


Var fick du först information om kursen?:*Klicka en gång på "skicka" och vänta på meddelandet "Tack för din anmälan".