WORD – tala & skriva

WORD är den ena inriktningen i studiehelheten VNF Create.

Vem?

För dig som tycker om att skriva och tala. För dig som vill bli säkrare och bättre på att uttrycka dig. För dig som vill arbeta bort din scenskräck och blygsel. För dig som vill bli en skickligare och snabbare skribent. För dig som vill hitta hela din potential.

Varför?

Den som har ordet i sin makt har nyckeln till sig själv, andra och världen. Den som kan kommunicera fritt, ledigt och övertygande i både tal och skrift har lättare att bli framgångsrik. Både i karriären och privatlivet.

Vad?

Studierna är praktiskt inriktade. Vi övar ofta och mycket – enskilt och i grupp. För att bli en bättre talare och skribent, behöver du tala och skriva.

I dag behöver vi alla journalistiska färdigheter när vi rör oss på nätet och IRL, bland bloggar, poddar och fake news. Vi skriver olika typer av texter, även skönlitterärt.

Vi övar oss att tala inför mänskor i både officiella och avspända sammanhang. Vi lär oss debatteknik, retorik och social skills.

Var?

Vi utgår från VNF i Karis men rör oss mycket i närregionen med täta besök i Helsingfors och Åbo. Vi skriver på caféer, rör oss på mässor och evenemang. Vi hälsar på hos författare, i mediahus och backstage på teaterscener.

En del av studierna är förlagda till BERLIN, våren 2019.

Teamet

Huvudlärare för WORD är författaren och kulturjournalisten Camilla Lindberg samt artisten, skådespelaren och programledaren Thomas Lundin. Spännande författare (t.ex. Mia Franck), standup-komiker, skådespelare, programledare, bloggare och poddare gästföreläser.

Illustration: Luka Appelberg

Exempel på moduler:

FLOW – Släpp loss ditt kreativa flöde i skrift
SPEAK – Bli en bättre talare i olika sammanhang
WORK – Lär dig skriva CV, gå på arbetsintervju, bli en vinnare
BOSS – Lär dig leda dig själv och andra
GLOBE – Studera kommunikation med internationellt fokus (på engelska)

Du kan också välja moduler ur EYE.

Berlin

Under våren 2019 flyttar VNF Create till Berlin för en månad. Häng med till en av Europas mest dynamiska och kreativa städer!

Photo by Ingo Joseph from Pexels

I Berlin tas du om hand av finländaren Freja Bäckman. Hon är pedagog, doktorand och specialiserad på att kombinera bild och ord på nya sätt. Du kommer att få träffa intressanta människor som arbetar med bland annat konst, fotografering, design, skrivande och teater.

Tillsammans besöker vi gallerier, museer, teatrar, kaféer… mitt i händelsernas centrum.

Läs Frejas blogginlägg om Berlin.

Mer än en vanlig studieresa

Det här är mycket mera än en vanlig studieresa. Vi bor, studerar, jobbar och lever i Berlin. Alla studerande får tillgång till ett gemensamt arbetsrum.

Modulen är valbar och en liten tilläggskostnad tillkommer. Berlin har en lägre prisnivå än Finland.

Illustration: Luka Appelberg

Thomas Lundin

artist, skådespelare, programledare

”Jag påstår att en god kommunikationsförmåga är en av nycklarna till ett lyckligt liv.”

Jag har jobbat med kommunikation av olika slag i 25 år. Jag är utbildad journalist och har jobbat som programledare, redaktör och producent vid radio och TV i både Finland och Sverige. Jag är sångare, musikalartist och improskådespelare. Jag komponerar musik och gör låttexter. Jag skriver kolumner för olika tidningar. Jag brinner för att inspirera andra mänskor. Och ser därför mycket fram emot att undervisa vid VNF Create.

Jag tycker att alla mänskor borde öva upp sina förmåga att kommunicera. Det vill säga att uttrycka sig via skrift, tal och bilder. Det är något som vi alla behöver – oberoende av vad vi väljer för yrke och karriär. Allt färre av oss är fastanställda och för att klara sig bra i ett liv av projektanställningar och snuttjobb är det ett måste att kunna kommunicera. Du har också stor nytta av det som privatperson. Jag påstår att en god kommunikationsförmåga är en av nycklarna till ett lyckligt liv.

 

Camilla Lindberg

journalist, författare, lärare

”Ingenting i livet är enkelt, men mycket mera än vi tror är möjligt.”

Jag är utbildad pedagogie magister och arbetade länge som lärare i grundskolan. Livet bjöd på överraskningar och en dag fick jag möjligheten att förverkliga min dröm om att få skriva på heltid. Nu följde tio år som kulturjournalist.

I dag skriver jag fortsättningsvis massor. Det blir essäer, recensioner, poesi, kolumner, artiklar och reportage för många olika tidningar. Jag arbetar även som Finlandsredaktör för den nordiska kulturtidskriften Horisont som fungerar lite som en plantskola för nya lovande skribenter.

Jag har skrivit böcker och gett ut tre platsbiografier om spännande mänskor och platser. Allting har handlat om konsten att kommunicera både muntligt och skriftligt. Det är hård valuta i dagens värld. Ingenting i livet är enkelt, men mycket mera än vi tror är möjligt.

Jag ser framemot att få dela mina erfarenheter och mitt kunnande på VNF Create. Jag vill vara med och inspirera andra att våga stå upp för sig själv och följa sina drömmar. Men lika mycket vill jag bli inspirerad av dig.

 

Förutom huvudlärarna Camilla och Thomas föreläser spännande författare (t.ex. Mia Franck), standup-komiker, skådespelare, programledare, bloggare och poddare gästföreläser.