Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Studielinjer
Seriekonst, grafisk design och animation

SERIEKONST, GRAFISK DESIGN OCH ANIMATION

Berätta med bilder

Studielinjen ger dig grunderna i grafisk design, seriekonst, illustration och animation. I denna studiehelhet jobbar vi med idéer, koncept och berättelser. Vad vill du förmedla och hur når ditt budskap fram?

Vi kommer att göra bl.a. affischer, fanzines, serienoveller animationer och logotyper. Flera av kurserna är uppbyggda på ett sätt som låter dig experimentera med stilar och tekniker. Du kan måla och rita för hand eller jobba med datorer. Du kommer att lära dig grunderna i Photoshop, Indesign, Illustrator och After Effects. På våren har du också möjlighet att jobba självständigt med eventuella inträdesuppgifter.

Under studierna kommer du att få mycket individuell handledning. Grafiska formgivare och seriekonstnärer kommer att undervisa dig i ämnen från de fält de själva jobbar i och ta dig på studiebesök till bl. a. reklam- och designbyråer. Linjen siktar på att årligen göra en längre resa. De senaste åren har vi besökt Berlin. Linjen har också ett utbytesprogram med Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker i Norge.

Detta studieprogram är bra för den som vill fortsätta studier inom t.ex. grafisk design, film eller någon annan form av visuell kommunikation. Du kan arbeta inom film, animation, spel, mediasektorn eller reklamvärlden.

Kursbeskrivningar

ANSÖK

 

 Konstlinjerna vid VNF har ett samarbetsavtal med en brittisk högskola, University for the Creative Arts (UCA), som ligger nära London. Enligt avtalet har din huvudlärare på Seriekonstlinjen, utgående från överenskomna valkriterier, fullmakt att utse VNF-studerande för treåriga BA-examensstudier vid UCA.
Läs mera...

 

Seriekonst på Facebook

 

Min elevhandledare tipsade mig om VNF:s serielinje redan före gymnasiet. Efter gymnasiet hade jag inget bättre för mig, så jag sökte mig hit. Jag hade inte kunnat göra ett bättre val. Linjen är som gjord för mig, trots dess stora variation på ämnesområden. Under årets gång har jag lärt mig en hel hög små nyttigheter som jag aldrig hade kommit på att fråga någon om. Vad jag än får för mig att göra i framtiden är jag säker på att jag kommer ha stor nytta av detta år på ett eller annat sätt.

Alexander Ginlund, Kimito
2016–2017


 

Seriekonst, grafisk design och animation var ett bra sätt att tillbringa mitt mellanår. På linjen har jag lärt mig allt från att skapa karaktärer till att kunna använda adobe programmen, det har också givit mig en bra grund till vad jag i framtiden vill fortsätta med. Skolan har en bra atmosfär och jag har fått väldigt goda vänner.

Catharina Nylund, Raseborg
2015–2016

 

  

 

På linjen Seriekonst och grafisk design har jag fått möjlighet att utveckla mina teckningskunskaper och mitt kreativa tänkande. Utöver det har jag träffat många likasinnade människor och fått goda vänner.

Bodil Stenwall, Lovisa
2014–2015Studierna på VNF/Seriekonst och grafisk design har hjälpt mig bli bättre på att utrycka mig själv både i bild och verbalt. I bild – tack vare alla olika material och tekniker vi får experimentera med. Verbalt – tack vare alla fina och oliktänkande människor som jag träffat och som har accepterat mig för den jag är.

Emilia Lindholm, Uebersyren, Luxemburg
2013–2014
  

Jag sökte till Seriekonst och grafisk design för att prova på hur det är att arbeta med serier. Studierna har varit inspirerande. Som gästlärare har vi haft professionella designers och seriekonstnärer. Här får man konstruktiv kritik och goda råd av både lärarna och klass-kamraterna.

Marcus Östman, Mariehamn
2012–2013 

 

Ansökningstiden pågår!

Ett mellanår som visar vägen
insändare

Alla är inte Alexander Stubb
VN 6.6.2017

 

Media

Modelinjen som få hittar till
ÅU 11.5.2017

VNF täynnä taidetta
EU 7.5.2017

Tuntematonta ja haastavaakin
EU 7.5.2017

..författarskola börjar i Karis
YLE 20.4.2017

Kosketusta valokuvissa, sarjakuvissa ja tanssien
EU 26.3.2017

Tanssia, sarjakuvataidetta ja valokuvia...
LU 23.3.2017

Teaterlinjen spelar Värdshusvärdinnan
YLE 22.3.2017

...Beröring skapar känsla
VN 24.3.2017

En pjäs som gör en glad i magen 
VN 17.3.2017

Dikt i tolkning av fotostuderande
VN 17.3.2017

Runoutta VNF:n valokuvanäyttelyssä
EU 12.3.2017

Studier på folkhögskola
ger bra grund VN 17.2.2017

Recension:
MeWe on 50 minuutin upea
kokonaisuus LU 17.2.2017

 

Söker ni utrymme för möten eller kurser? VNF har utrymmen till uthyrning.