Keramik

Keramiklinjen är för dig som vill lära dig ett hantverk!

Keramik på heltid

Studielinjen ger dig möjlighet att under en termin ta ett avbrott i vardagen och på heltid ägna dig åt keramik. Det kan bli ditt framtida yrke, eller en givande hobby för hela livet.

Olika tekniker

Du lär dig grunderna i keramiktillverkning, olika bearbetnings- och dekorationstekniker. Du jobbar främst med stengodslera, men också rödlera i viss mån. Du lär dig bl. a. tumning, ring- samt kavlingsteknik och drejning.

En höst med hantverk

Studierna pågår under höstterminen, 20.8–20.12.2018. Sammanlagt 17 veckor.

Som lärare fungerar Catharina Borg-Wilén.

1. Grunder

Vi börjar från början. Vi bekantar oss med olika sorts lera, och deras olika egenskaper. Vi går igenom arbetsprocessens olika delar. Vi bekantar oss med hur man arbetar med lera, hur den torkar, bränns och glaseras.

2. Runda former

Vi arbetar med leran och bekantar oss med olika tekniker som ger oss runda föremål. Dessa kan vara muggar och skålar till exempel.

3. Funktionella former

Endast fantasin sätter gränsen. Vi skapar alster som används för de mest varierande ändamål.

4. Glasera formerna

Att glasera produkterna är en viktig del av arbetsprocessen inom keramik. Vi fördjupar det kunnandet och går vidare med de olika möjligheterna som det ger.

5. Producera former

Vi producerar. Var och en skapar en valfri serie föremål. Vi ordnar en utställning av det vi skapat.

Catharina Borg-Wilén

linjeledare för Keramik

”Det roligaste som kursledare är att få kursdeltagarna att utmana sig själv, gå litet utanför ramarna och utvecklas i sitt skapande.”

 

 

Utbildning/studier

Hortonom, finsmidesartesan

Jag designar och tillverkar främst specialbeställda kakel till kök och badrum, men även bruksföremål av keramik och ett flertal andra material, i egen ateljé.

Det roligaste som kursledare är att få kursdeltagarna att utmana sig själv, gå litet utanför ramarna och utvecklas i sitt skapande. Se gnistan tändas.

Vad ska en studerande ta med sig efter ett år på din linje?

Tillräcklig kunskap om tekniken och materialet för att våga använda det på ett mångsidigt sätt och gärna vilja fördjupa sej ännu mer i hantverket.

Min hälsning/livsfilosofi/slogan:

Jag njuter av visuellt vackra ting med enkla former och intressanta strukturer och blir väldigt inspirerad av oväntade material och innovativa, spännande materialkombinationer.