Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Studielinjer
Dans

 

HEINI HARJALUOMA

VNF danskonst 2009–2010. Västra Nylands Folkhögskolanin tanssitaiteenlinja toimi ponnahduslautana tanssitaiteen maailmaan. Vuosi oli hyvä läpileikkaus siitä mitä tanssijan jatkokoulutus ja työelämä vaatii ja voi pitää sisällään. Taiteellisesti ja teknisesta omaa tanssijuutta hakiessa vuosi ohjasi kehoa ja mieltä oikeaan suuntaan. Nykytanssinlinja tarjosi pehmeän ja määrätietoisen laskeutumisen keholliseen työskentelyyn, yksilöllisiin teknisiin valmiuksiin suhteessa aiempaan henkilökohtaiseen harjoitteluun ja antoi valmiudet jatkaa tanssin alueella.  
 

             

Pohjani on ollut alunperin jazztanssissa ja olen tehnyt kymmenvuotisen ammatti-maisen uran show- ja street tanssialalla, kouluttautunut erikoiskoulutusryhmissä ja opiskellut näyttelijäntyötä opistotasolla. VNF loi uudenlaisen ja merkittävän joh-dannon takaisin taiteen pariin. Koulutus oli minulle ratkaisevassa osassa avaamaan mahdollisuudet jatko-opintoihin. Karjaalta pääsin suoraan opiskelemaan Lontoon Trinity Laban yliopistoon tanssitaiteiden kandidaatin tutkintoa. Koulu oli henkisesti ja fyysisesti erittäin vaativa ja yllätti rank-kuudellaan. Se vaati vähimmässä määrin VNF:n kaltaisen pohjan kokopäiväselle tanssin harjoittelulle ja linja antaakin hienon mahdollisuuden tutustua alaan.

Lontoossa opiskelut veivät minua muka-naan mm. kiertueelle Englantiin sekä työharjoitteluun New Yorkiin. Valmistuin juuri (2013) koulusta ja olen nyt mukana erilaisissa nykytanssiprojekteissa Suomessa ja Lontoossa.

         

TANJA RÅMAN

Mielestäni opisto antoi ensi maun tanssin jokapäiväisestä opiskelusta ja antoi sekä valmiuksia että itseluottamusta ammatilliseen koulutukseen siirtymiseen. Täytyy kuitenkin myöntää, että ammatillinen koulutus oli sekä henkisesti että fyysisesti raskaampaa kuin osasin olettaa. Mutta uskon, että opiston käyminen auttoi kestämään ammatillisen koulutuksen vaatimukset paremmin.

Valmistuin the Northern School of Contemporary Dancesta vuonna 2000. Parantaakseni työtilannettani opiskelin tanssitieteiden maisteriksi Labanissa ja valmistuin 2003. Hyvin pian valmistumiseni jälkeen muutin Etelä-Walesiin, mikä on ollut erittäin hyvä ratkaisu urani puolesta. Vuodesta 2004 olen kehittänyt ja tuottanut omaa koreografiaani, mikä on ollut tähän mennessä menestyksekästä. Olen kiertänyt teoksillani ympäri Walesia ja viime vuonna alkanut päästä esiintymään myös Lontoon merkittäviin teattereihin, kuten the Royal Festival Hall, the Royal Opera House ja The Place Prize 2006.

Tällä hetkellä tuotan uutta teosta, mikä saa ensi-iltansa the Royal Opera Housessa Lontoossa, ja helmikuussa 2008 esiinnyn British Dance Editions tapahtumassa, mikä on suunnattu Britanniassa tuotettujen teosten ulkomaille markkinoimiseen. Vuodesta 2004 olen myös luennoinut/opettanut tanssia yliopiston tanssikurssilla, mistä olen nauttinut suunnattomasti. Tällä hetkellä valmistelen lopputyötäni opettajan tutkintoani varten.

JAANA PIRSKANEN

Tanssiopinnot ovat olleet tärkeää osa taiteen opetusta, ja jatkoin VNF:ltä ensin Northern School of Contemporary Danceen ja sieltä Middlesex Universityn tanssipuolelle, josta sitten valmistuin tanssijaksi. Tätä nykyä teen väitöskirjaa naistutkimuksen laitoksella filosofian alalta. Teen myös performanssitaidetta ja lyhytelokuvia. Liike onkin minulle vielä tärkeä asia. Mutta siis nyt olen ensisijaisesti tohtoriopiskelija, ja taiteen tekijä vapaa ajalla.

FAVELA VERA ORTIZ

Koreografi, oppilaana VNF:n tanssitaiteen linjalla 1991–1992.

Olen valmistunut koreografiksi Tukholman Danshögskolanista v. 2001, ja työskennellyt koreografina siitä lähtien sekä Suomessa että ulkomailla. Aloitin nykytanssiopinnot 15-vuotiaana Leena Porrin modernin tanssin tunneilla, ja aika pian minusta tuntui, että olin löytänyt lajini. Västra Nylands folkhögskolan tanssilinjan kävin heti lukion jälkeen. Tanssilinja oli mielestäni loistava tilaisuus keskittyä ensimmäistä kertaa tanssimiseen kokopäiväisesti. Vakuutuin siitä, että tätä todella haluan tehdä ammatikseni.

SOFIA TÖRNQVIST

Magister i teaterkonst.
www.subfrau.net

RIINA HUHTANEN

Koulu jonka kävin Hollannissa oli silloin vielä nimeltään Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, Dansacademie, nykyään koulu on nimeltään ArtEZ School of Dance Dansacademie (www.artez-dansacademie.nl). Koulun jälkeen olen säännollisesti työskennellyt täällä erään belgialaisen koreografin Jens van Daelen kanssa. Meneillään on nyt kahden kuukauden kiertue. Olenl tanssinut Liisa Pentin, Hanna Brotheruksen sekä Satu Tuomiston teoksissa.

Teatteri/esitystaiteen puolella olen ollut tiiviissä yhteistyössä teatteriohjaajien Heidi Rasasen ja Milja Sarkolan kanssa. Olen erittäin tyytyväinen työelämääni. Töitä on ollut paljon, välillä liikaakin. Olen myös iloinen että koulun myötä yhteydet Keski-Eurooppaan ovat syntyneet ja säilyneet. Suosittelen ulkomailla opiskelua todella!

METSÄLINTU PAHKINEN

1997–2002
Teatterikorkeakoulun Tanssitaiteenlaitoksen koreografien koulutusohjelma

1992–1997
Turun Taiteen ja Viestinnän Oppilaitoksessa valmistuen tanssinopettajaksi 31.5.1997.

1991–1992
Suoritin Karjaalla Västra Nylands folkhögskolanin 1-vuotisen tanssilinjan.

1984–1990
Tarja Saran Tanssikoulussa Jyväskylässä opiskelin jazz- ja nykytanssia.

Olen tehnyt runsaasti koreografioita eri kokoonpanoille ja teattereille, mm. Keski-Uudenmaan teatteri. Olen toiminut monipuolisesti koreografina, tanssijana ja näyttelijänä lukuisissa tanssiteoksissa, musikaaleissa, musiikkinäytelmissä sekä näytelmissä. Minullä on myös laaja työkokemus pedagogina. 2002 elokuusta lähtien olen ollut päätoiminen tuntiopettaja STADIA:ssa, jossa toimenkuvaani kuuluu suunnitella ja toteuttaa teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden liikkeeseen, kehollisuuteen ja tanssiin liittyvät opinnot. Stadialle on myös valmistunut lukuisia produktioita.

KAROLIINA BLACKBURN

Teatteritaiteen maisteri, Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitos, valmistumisvuosi 1997. Tanssitaiteen ammattiopintoja ennen teatteriopintoja.
Blackburn Karoliina

MARI KOPONEN

Valmistuin 2006 Kuopion musiikki- ja tanssiakatemiasta tanssinopettajaksi.

PIIA FRIIS

Utexamineras från Balettakademien i Göteborg våren 2008.

MIRVA MÄKINEN

Tutkinnot: Tanssitaiteen maisteri, Tanssi- ja Teatteripedagogiikan laitos, Teak. Liikuntatieteiden maisteri, Jyväskylän yliopisto

Työelämä: Olen Kallion ilmaisutaidon lukion tanssin lehtori. Tanssijan töitä olen tehnyt useassa eri paikassa mm. Tanssiteatteri Hurjaruuth, Tanssiteatteri Raatikko, Uuden tanssin keskus Zodiak, Gruppen Fyra, Kansallisooppera, Teatterikorkeakoulu, Uuden sirkuksen ryhmä Circo Aereo sekä olen ollut mukana useassa freelancer pohjaisessa produktiossa. Tulevana keväänä tanssin Jyrki Karttusen uudessa teoksessa. Olen opettanut tanssia myös ulkomailla, mm. Ruotsissa, Venäjällä, Saksassa, USA:ssa, Espanjassa, Romaniassa ja Israelissa.

KATJA KÖNGÄS

Ursprungligen hemma från Lappland, är magister i danskonst och jobbar nu med dans i Västra Nyland som danslärare samt föreståndare i Västra-Nylands Dansinstitut. Hon har studerat i Teaterhögskolan och blivit färdig från pedagogiska fakulteten. Hon har studerat vid Västra Nylands folkhögskola 1995 och jobbat i Karis som danslärare och verksamhetsplanerare i över 12 år. Hon har även varit danslärare i Kuopio, Åbo och Helsingfors samt undervisat danshistoria i Sibeliusgymnasiet och Västra Nylands folkhögskola sedan år 2001. Huvudtyngden ligger nu i nutida- och jazzdans samt improvisation. Förutom danslärandet har hon de sista åren varit med som Ung Kultur- ambassadör och hon har gjort koreografi för gruppen. De har uppträtt både i Finland och utomlands. Förutom dansen jobbar Katja sen sju år tillbaka som HR- specialist.

Rektor för Hurja Piruetti Västra Nylands dansinstitut. 

 

Ansökningstiden pågår!

Ett mellanår som visar vägen
insändare

Alla är inte Alexander Stubb
VN 6.6.2017

 

Media

Modelinjen som få hittar till
ÅU 11.5.2017

VNF täynnä taidetta
EU 7.5.2017

Tuntematonta ja haastavaakin
EU 7.5.2017

..författarskola börjar i Karis
YLE 20.4.2017

Kosketusta valokuvissa, sarjakuvissa ja tanssien
EU 26.3.2017

Tanssia, sarjakuvataidetta ja valokuvia...
LU 23.3.2017

Teaterlinjen spelar Värdshusvärdinnan
YLE 22.3.2017

...Beröring skapar känsla
VN 24.3.2017

En pjäs som gör en glad i magen 
VN 17.3.2017

Dikt i tolkning av fotostuderande
VN 17.3.2017

Runoutta VNF:n valokuvanäyttelyssä
EU 12.3.2017

Studier på folkhögskola
ger bra grund VN 17.2.2017

Recension:
MeWe on 50 minuutin upea
kokonaisuus LU 17.2.2017

 

Söker ni utrymme för möten eller kurser? VNF har utrymmen till uthyrning.