Teatteri

Haluatko kehittää taitojasi näyttelijänä? Oletko kiinnostunut ohjaajan, lavastajan, näyttämöteknikon tai vaikka näytelmäkirjailijan työstä?

Teatterilinja tarjoaa sinulle valmiuksia, jotka ovat hyödyksi tulevasta ammatinvalinnastasi riippumatta: itseluottamusta, luovuutta, aloitekykyä, työkuria, kestävyyttä ja ryhmähenkeä.

Oma näyttämö

Opiskelet ammattia harjoittavien näyttelijöiden, ohjaajien, lavastajien, näyttämöteknikkojen, koreografien ja muusikkojen ohjauksessa. Erikoisuutemme ovat palkitut esitykset oikealle yleisölle. Harjoitustilamme sijaitsee TryckeriTeaternissa Karjaan keskustassa, missä myös esitämme joka vuotisen produktiomme – usein yhteistyössä opistomme muiden taidelinjojen kanssa.

Opintomatkat

Teemme opintovierailuja ja pyrimme joka lukuvuosi tekemään myös opintomatkan. Viime vuosina olemme matkustaneet Ateenaan, Barcelonaan, Roomaan, Berliiniin, Leerokselle ja New Yorkiin.

Tulevaisuudessa

Suuri osa opiskelijoistamme jatkaa opiskeluaan näyttämötaiteen oppilaitoksissa sekä Suomessa että ulkomailla. Monet ovat hakeutuneet eri tehtäviin teatterimaailmaan myös heti VNF-vuoden jälkeen.

Opintolinjan kunnianhimo on korkealla, tartu siis mahdollisuuteen ja kokeile teatteria pääaineena!

Vaikka äidinkielesi ei olisi ruotsi, voit hyvin hakeutua Teatterilinjallemme.

@teaterlinjen2018 Instagramissa

Näyttelijäntyö I, II, III

Osa I:
Tavoitteena on kehittää opiskelijoiden luovia ja ilmaisullisia taitoja improvisaatio-, aisti-, kontakti- ja keskittymisharjoituksien avulla. Peruskurssi korostaa sanattoman ilmaisun sekä oman mielikuvituksen ja leikkisyyden vapauttamisen tarpeellisuutta. Luomme perustan ryhmäyhteistyölle.

Osa II:
Opiskelijoiden työskentely pohjautuu fyysiseen toimintamenetelmään, jossa analysoidaan näytelmiä, kohtauksia ja rooleja.

Osa III:
Opiskelijat syventyvät pienempään roolityöhön ja työstävät tekstiä yksilöllisesti opettajan opastuksella.

Liike

Tavoitteena on saavuttaa parempi kehontietoisuus, voima, rohkeus ja kestävyys säännöllisellä, viikoittaisella liikunnalla. Harjoituksiin kuuluu mm. tanssia, joogaa ja akrobatiaa.

Ääni/Puhe

Liikeharjoitukset yhdistetään ääneen. Opiskelemme äänenkäyttöä fyysisten harjoitusten avulla; hengitystekniikkaa, äänensävyjä, voimaa ja kehon tukea. Lisäksi käsittelemme artikulaatiota, resonanssia ja rytmiä.

Improvisaatio

Opiskelijat perehtyvät improvisaatioon. Perustana käytämme Keith Johnstonen improvisaatiomenetelmään perustuvia tekniikoita.

Musiikki-improvisaatio

Kurssin aikana opiskelijat tutustuvat laulu- ja rytmiharjoituksiin ja hakevat inspiraatiota eri musiikkiperinteistä ympäri maailmaa. Painopisteenä on löytää oma yksilöllinen lauluääni ja musikaalisuus.

Naamiotyöskentely

Tavoitteena on venyttää rajoja ja lähestyä äärimmäistä ilmaisua. Opiskelijat työskentelevät sekä transsinaamioiden että klovnitaiteen avulla ymmärtääkseen sekä fyysistä roolityötä että lavaesiintymistä.

Lavastus

Lavastus-työpaja toteutetaan kevään päätuotannon yhteydessä. Työskentelemällä lavastajan johdolla sekä suunnittelun että konkreettisen työn parissa oppilaat saavat käsityksen lavastuksellisesta ajattelusta.

Klovni

Tavoitteena on harjoitella improvisaatiokykyä, löytää oma leikkimielisyys ja oppia mitä yhteys yleisöön merkitsee.

Tuotantotyö

Opintolinjan päätuotanto tehdään keväällä. Opiskelijat työskentelevät ohjaajan johdolla yhden tai useamman roolin parissa. Opiskelijat jaetaan myös työryhmiin, joilla on vastuu seuraavista alueista: lavastus, puvustus, meikki, valo ja ääni, markkinointi ja tuotanto. Kurssi vaatii suurta sitoutumista kaikilla alueilla ja tarjoaa realistisen ja arvokkaan kuvan näyttämötaiteilijan tai teatteri-työntekijän työstä.

Lagen bekräftad 2018

Värdshusvärdinnan 2017

Sju bröder 2016

Peer Gynt 2015

WOYZECK avec la musique de l'opéra Carmen 2014

I väntan på Godot 2013

Ymmärrän hyvin, mitä sanonta ”Voit jättää Tryckiksen mutta se ei jätä sinua” tarkoittaa. Ida-Maria Keisala. Espoo

Kun kesällä postilaatikkooni kolahti VNF:n esite, tiesin tismalleen, missä halusin seuraavan vuoteni viettää. Pääsykokeessakin tuntui jännityksestä huolimatta kotoisalta, helpolta hengittää. Sama tunne on pysynyt ja vahvistunut siitä asti. Opetus on intensiivistä ja laajaa sisältäen esimerkiksi lavatyöskentelyä, akrobatiaa kuin klovneriaakin. Ja vaikka päällä seisominen tuntui hurjalta onnistumiselta, jää tästä vuodesta tärkeimpänä kuitenkin käteen taito puhua ruotsia, kehittyminen monipuolisemmaksi näyttelijäksi ja etenkin ihmiset, joiden kanssa koko kokemuksen sai jakaa. Yhteisiä hetkiä ja onnistumisiamme. Teatterilinja viettää päivänsä Tryckeri-teatterilla ja ymmärrän hyvin, mitä sanonta ”Voit jättää Tryckiksen mutta se ei jätä sinua” tarkoittaa.

"Kaikki tukevat toisiaan ja teatterilinjasta onkin tullut kuin toinen perhe. Ruotsinkielen opin nopeasti juuri muiden ihmisten avulla." Essi Parkas, Salo

Teatteri on rankkaa työtä, mutta ennen kaikkea myös sellaista, joka antaa paljon. Teatterilinja on ruotsinkielinen, joka näkyy teatterin tekotavassakin, opiskelu täällä on ollut kuin hyppy uuteen maailmaan. Kaikki tukevat toisiaan ja teatterilinjasta onkin tullut kuin toinen perhe. Ruotsinkielen opin nopeasti juuri muiden ihmisten avulla. Olen oppinut paljon uutta niin itsestäni, muista ihmisistä kuin teatteristakin. Ja mikä tärkeintä teatteria saa täällä tehdä sydämensä kyllyydestä.