EYE – taide & muotoilu

EYE on osa VNF Create kokonaisuutta.

Mitä?

EYE:ssä voit kokeilla kaikenlaista tai keskittyä johonkin tiettyyn aineeseen. Vuoden aikana työskentelet käsin, koneella tai näitä yhdistäen.

Opit erilaisia piirrustus- ja maalaustekniiokita, taidegrafiikkaa tai kehittämään kuvia pimiössä.

Voit myös työskennellä digitaalisin menetelmin ja oppia Adoben ohjelmat. Voit opiskella graafista suunnittelua, typografiaa tai valokuvausta ja kuvankäsittelyä.

Esimerkkejä moduuleista:

 • Graafinen suunnittelu
 • Maalaustekniikoita
 • Piirrustustekniikoita
 • Digitaalinen valokuvaus
 • Analoginen valokuvaus
 • Liikkuva kuva
 • Animaatio
 • Sarjakuvataide
 • Kuvitus
 • Taidegrafiikka
 • Web Design
 • Hopeasepäntyöt
 • Anatomia
 • Pop culture in Amsterdam

Menestyneet suunnittelijat ja taiteilijat sekä kokeneet taidekasvattajat toimivat opettajina ja luennoitsijoina.

Voit myös valita moduuleja WORD-kokonaisuudesta.

Kenelle?

Sinulle joka haluat työskennellä intuitiivisesti. Sinulle joka haluat taiteilijaksi, muotoilijaksi, kulttuurituottajaksi, valokuvaajaksi, kuraattoriksi tai johonkin muuhun luovan alan ammattiin.

Miksi?

Kuvan merkitys kommunikaatiomuotona kasvaa. Kuvan avulla voit viestiä asioita jota muuten on vaikea ilmaista.

Karjaa–Berliini

Työskentelemme koulun hyvin varustetuissa tiloissa. Teemme vierailuja mainostoimistoihin, gallerioihin ja muihin kulttuurialan työpaikkoihin vuoden aikana.

Osan opinnoista voit suorittaa Berliinissä (lue lisää kohdassa Berliini) ja Amsterdamissa.

Uusimmat ohjelmat

Opetuksen hintaan sisältyy Adoben Creative Cloud Student & Teacher ohjelmapaketti käyttöösi vuoden ajaksi. Adobe-paketti sisältää Photoshopin, InDesignin ja Illustratorin uusimmat versiot + paljon muuta. Opintovuoden alussa ohjeistamme sinua ohjelmistojen asennuksessa omalle kannettavalle tietokoneellesi. Lisää hinnoista

Opiskelijavaihto

VNF tekee yhteistyötä pohjoismaisten kansanopistojen kanssa. EYE:n opiskelijana sinulla on mahdollisuus päästä opiskelijavaihtoon Norjassa sijaitsevaan Ringsaker folkhögskolaan.

UCA

VNF-vuoden jälkeen voit jatkaa opintoja University for the Creative Arts korkeakoulussa Englannissa, ilman erillistä sisäänpääsykoetta. Lue lisää!

Kuva: Luka Appelberg

@create_eye_vnf Instagramissa

Moduulit

Opintokokonaisuus koostuu 2–4 viikon pituisista samanaikaisista kursseista/moduuleista. Valitset sen joka kiinnostaa eniten tai joka sopii parhaiten opintokokonaisuuteesi.

Voit keskittyä johonkin tiettyyn osa-alueeseen esim. graafiseen suunnitteluun (typografia, Adobe ohjelmat, taitto, fanzine työpaja …) tai kuvataiteeseen (anatomia, öljyvärimaalaus, taidegrafiikka, videotaide…). Voit myös valita valokuvauskursseja tai vähän kaikkea ja saada siten kattavamman pohjan. Moduulipohjan ansiosta voit rakentaa juuri sinulle sopivan opintovuoden.

Syksy alkaa neljän viikon pituisella moduulilla joka on kaikille yhteinen ja antaa pohjan vuoden opinnoille. Tämän aikana saat myös valita syyslukukauden muut moduulit.

Kevätlukukauden moduulit valitset marraskuussa. Silloin tiedät paremmin mitkä aineet kiinnostavat eniten. Kevään aikana voit myös keskittyä ennakkotehtävien tekoon ja muuttaa kuukaudeksi Berliiniin.

Lukuvuoden päätteeksi järjestämme näyttelyn jossa vuoden parhaat työt nostetaan esiin.

Opinnot ovat täysipäiväisiä, saat siis lähiopetusta vähintään 25 t/viikko.

Berliini

Keväällä 2019 EYE ja WORD muuttavat Berliiniin kuukaudeksi.

Photo by Ingo Joseph from Pexels

Saat mahdollisuuden opiskella ja asua yhdessä Euroopan dynaamisimmista ja luovimmista kaupungeista. Ohjaajana toimii Freja Bäckman.

Berliinissä saat tavata mielenkiintoisia ihmisiä, jotka työskentelevät taiteen, valokuvauksen, suunnittelun, kirjoittamisen ja teatterin parissa.

Vierailemme gallerioissa, museoissa, teattereissa, kahviloissa… tapahtumien keskipisteessä.

Lue Frejan blogiteksti Berliinistä.

Enemmän kuin tavallinen opintomatka

Tämä on paljon enemmän kuin tavallinen opintomatka. Asumme, opiskelemme ja työskentelemme Berliinissä. Opiskelijoilla on käytössään yhteinen työhuone.

Moduuli on valinnainen ja pieni lisämaksu lisätään hintaan. Berliinissä on alempi hintataso kuin Suomessa.

Kuva: Luka Appelberg

Opetuskieli

VNF:ssa opetuksen pääkieli on ruotsi, mutta henkilökohtaista opastusta saa suomenkielellä. Opetuksessa käytetään myös englantia. Käytännössä toimimme monikielisessä ympäristössä, jossa jokainen saa henkilökohtaista ohjausta omalla kielellään.

Opettajat

VNF: n omien opettajien, Anna Härmälä, Markku Nyytäjä ja Auni Pelho, lisäksi menestyneet suunnittelijat ja taiteilijat sekä kokeneet taidekasvattajat toimivat opettajina ja luennoitsijoina.

Tässä osa heistä:

Guido van der Werve on palkittu hollantilainen taiteilija joka tunnetaan töistä jotka venyttävät kestokykyä äärimmilleen. Hänen töistään on kirjoitettu mm. Art Forumissa, Flash Artissa, New York Timesissa, Los Angeles Timesissa ja Die Weltissä. Van den Werven töitä on ollut esillä mm. Kunsthalle Baselissa, MoMA/PS1 ja Venetsian Biennalessa. www.roofvogel.org

 

Veronica Lassenius työskentelee animaation ja kuvituksen parissa. Hän on luova tuottaja ja perustajajäsen Pikkukalassa. Veronican kynänjälkeä ovat mm. Saari, Fungi ja Little Sisters. Veronica on opiskellut graafista suunnittelua ENSBA de Nancyssä ja pukusuunnittelua ENSAD:ssa Pariisissa.

 

Kasper Strömman on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka tunnetaan sarjakuvistaan ja blogeistaan. Kasper toimii myös juontajana. Hän on opiskellut Camberwell College of Artsissa Lontoossa. www.kasperstromman.com

 

Johannes Ekholm on Helsinkiläinen kulttuurin moniosaaja. Johannes on mm. kirjoittanut näytelmät Kasper Hauser ja Wunderkinder sekä kirjat Rakkaus niinkun ja Graafinen suunnittelu: Käytännöt, tekniikat, strategiat. Johannes on valmistunut Aalto yliopistosta graafiseksi suunnittelijaksi ja on yksi TSTO:n perustajajäsenistä. www.johannesekholm.com

 

Johanna Bruun on graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Johanna on taidehistorian maisteri ja työskentelee mm. taidekriittikkona. www.johannabruun.com

 

Karstein Volle on Norjalainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataiteilija. Hän valmistui taidemaalariksi Oslon kuvataideakatemiasta vuonna 1999. www.vollewelt.com

 

Pekka Nikrus tekee tohtorintutkintoa valokuvauksessa Aalto-yliopistossa. Aiemmasta hänellä on maisterin tutkinto taidekasvatuksesta ja valokuvauksesta samasta yliopistosta. Pekka on opettanut valokuvausta usean vuoden ajan. Hän on myös työskennellyt AD:na. Hänen asiakkainaan ovat olleet niin pienet kuin suuret, aatteelliset ja kaupalliset tahot. Pekka on taiteellisesti aktiivinen ja osallistuu yksityis- ja ryhmänäyttelyihin suomessa ja ulkomailla. www. skrubu.net

 

Terhi Pölkki on Helsinkiläinen kenkäsuunnittelija ja yrittäjä. Hän on opsikellut London College of Fashionissa. Terhi on luonut brändin joka kantaa hänen nimeään. www.shop.terhipolkki.com

 

TSTO on graafisen suunnittelun toimisto joka on erikoistunut konseptisuunnitteluun. TSTO:n asikkaita ovat mm. Flow festivaali, Artek, Kiasma, Design museo ja Amos Anderson taidemuseo. www.tsto.org

 

Blank blank + Vilunki 3000

Blank blankon luova studio Berliinissä jonka jäsenet työskentelevät graafisen suunnittelun ja liikkuvan kuvan parissa. Heidän asiakkaita ovat mm. Bergen Kunsthall, Ars Viva Prize ja Oslo Art weekend. He ovat työskennelleet mm. Jaakko Eino Kalevin ja Kim Gordon + Nacen kanssa. www.blankblank.org

Vilunki 3000 on vuoden graafikko 2017. Hän on muusikko, graafinen suunnittelija ja radiojuontaja Radio Helsingissä.

Anna Härmälä

pääopettaja Create EYE

”Minusta olen onnistunut työssäni, kun opiskelija löytää oman visuaalisen kielensä ja tekemisen halun.”

Koulutus ja opinnot:

2009 Kunsthøgskolen i Bergen (MA), visuaalinen viestintä
2007 Lahden Muotoiluinstituutti (AMK), Graafinen suunnittelu

Olen työskennellyt VNF: ssä vuodesta 2011. Asun Helsingissä. Opettajan työn lisäksi, kirjoitan ja kuvitan kirjoja sekä piirrän sarjakuvia. Pidän matkustamisesta, tapaan mielellään uusia ihmisiä ja katselen hyviä tv-sarjoja.

Mitä opiskelija saa mukaansa vuoden opiskelun jälkeen  Create EYE: ssa?

EYE: ssa  tutustut taiteen ja muotoilun maailman alan tekijöiden ohjauksessa. Voit kokeilla erilaisia materiaaleja ja tekniikoita ja oppia analysoimalla. Toivon, että EYE-opiskelijat kehittävät kykyään ajatella käsitteellisesti, mutta että myös kädentaidot, havainnointi ja tekninen osaaminen kehittyvät.

Tervehdykseni/elämän filosofia/slogan:

”It’s made me want to find a hole in the world, in the shape of me, and just fill it up.” – Hannah Horvath, GIRLS (omien unelmien seuraamisesta)

 

Auni Pelho

kuvataiteen opettaja

”Pedagogina ispiroidun nähdessäni opiskelijoiden taiteellisuuden kasvavan esiin”

Koulutus ja opinnot

MFA konstfack, Tukholma. Yksityisiä klassisen taiteen opintoja, sekä piirustus ja maalaus opintoja.

Olen työskennellyt taideopettajana VNF:ssa monta vuotta. Vuosien varrella minulla on ollut monia omia näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Olen myös ollut aktiivinen eri taideorganisaatioissa.

Mitä opiskelija saa mukaansa vuoden opiskelun jälkeen Create EYE: ssa?

Opetan klassisen taiteen-, anatomian-, piirustuksen- sekä maalauksen moduuleja. Nämä aineet antavat sinulle vahvan sekä monipuolisen pohjan, josta sinulla on hyötyä kun ja jos, työskentelet myös muilla metodeilla. EYE-vuoden jälkeen sinulla on parempi lähtökohta, hakiessasi taideopintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Tervehdykseni/elämän filosofia/slogan:

Tule avoimin mielin ja tee kovasti työtä!

 

Markku Nyytäjä

valokuvataiteen opettaja

”Pedagogina inspiroidun nähdessäni opiskelijoiden kehittyvän sekä teknisesti että taiteellisesti.”

Koulutus/opinnot:

Sain ensimmäisen kamerani ja ohjausta pimiötekniikassa isältäni koulupoikana. Osallistuin erilaisiin valokuvauskursseihin- ja työpajoihin vuodesta 1983, opiskelin kuvallista viestintää Laajasalon opistossa 1984-1985 ja valmistuin taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun Valokuvataiteen linjalta 1993. Vuosien 2006-2008 aikana suoritin työn ohella pedagogisia opintoja Taideteollisessa korkeakoulussa ja sain visuaalisten alojen taideopettajan pätevyyden.

Olen työskennellyt valokuvauksen opettajana VNF:ssä elokuusta 1994. 1980-luvulla tein freelancekeikkoja lehtikuvaajana sekä mainos- ja tuotekuvaajana. 1990-luvun alussa työskentelin pari kesää kuvatoimittajana ja valokuvaajana Helsingin sanomissa. Sen lisäksi olen tehnyt muun muassa esitekuvauksia, muotikuvausta sekä kuvannut häitä ja muita perhetapahtumia.

Pedagogina inspiroidun nähdessäni opiskelijoiden kehittyvän sekä teknisesti että taiteellisesti, nähdessäni heidän alkavan luottaa itseensä – säilyttäen silti pienen epäilyksen siemenen, nähdessäni heidän löytävän oman tyylinsä ja itsensä valokuvaajina ja taiteilijoina sekä nähdessäni heidän pääsevän eteenpäin ja menestyvän opinnoissaan ja työelämässä.

Mitä opiskelija saa mukaansa opiskeltuaan vuoden Create EYE:lla?

Create EYE:n valokuvaopinnoista opiskelija saa mukaansa kaiken, mitä hän on kerännyt, kokenut, oppinut ja luonut taiteellisten, teknisten, viestinnän ja elämänhaasteiden täyttämän, kannustavassa ilmapiirissä viettämänsä vuoden aikana. Ja paljon uusia ystäviä, joiden kanssa ystävyys usein kestää eliniän!

Terveiseni/elämänfilosofiani/mottoni:

”Jos tavoitat kuvallasi yhdenkin ihmisen ja kosketat sillä hänen sisintään, olet onnistunut.”