EYE – taide & muotoilu

EYE on osa VNF Create kokonaisuutta.

Mitä?

EYE:ssä voit kokeilla kaikenlaista tai keskittyä johonkin tiettyyn aineeseen. Vuoden aikana työskentelet käsin, koneella tai näitä yhdistäen.

Saat oppia esim. taidegrafiikkaa, kuvanveistoa sekä erilaisia piirrustus- ja maalaustekniikoita.

Voit myös työskennellä digitaalisin menetelmin ja oppia Adoben ohjelmat. Voit opiskella graafista suunnittelua, typografiaa sekä animaatiota.

Esimerkkejä moduuleista:

 • Graafinen suunnittelu
 • Maalaustekniikoita
 • Piirrustustekniikoita
 • Liikkuva kuva
 • Animaatio
 • Sarjakuvataide
 • Kuvitus
 • Taidegrafiikka
 • Hopeasepäntyöt
 • Anatomia
 • Pop culture in Amsterdam

Menestyneet suunnittelijat ja taiteilijat sekä kokeneet taidekasvattajat toimivat opettajina ja luennoitsijoina.

Voit myös valita moduuleja WORD-kokonaisuudesta.

Kenelle?

Sinulle joka haluat työskennellä intuitiivisesti. Sinulle joka haluat taiteilijaksi, muotoilijaksi, kulttuurituottajaksi, kuraattoriksi tai johonkin muuhun luovan alan ammattiin.

Miksi?

Kuvan merkitys kommunikaatiomuotona kasvaa. Kuvan avulla voit viestiä asioita jota muuten on vaikea ilmaista.

Karjaa–Berliini

Työskentelemme koulun hyvin varustetuissa tiloissa. Teemme vierailuja mainostoimistoihin, gallerioihin ja muihin kulttuurialan työpaikkoihin vuoden aikana.

Osan opinnoista voit suorittaa Berliinissä (lue lisää kohdassa Berliini) ja Amsterdamissa.

Uusimmat ohjelmat

Opetuksen hintaan sisältyy Adoben Creative Cloud Student & Teacher ohjelmapaketti käyttöösi vuoden ajaksi. Adobe-paketti sisältää Photoshopin, InDesignin ja Illustratorin uusimmat versiot + paljon muuta. Opintovuoden alussa ohjeistamme sinua ohjelmistojen asennuksessa omalle kannettavalle tietokoneellesi. Lisää hinnoista

Opiskelijavaihto

VNF tekee yhteistyötä pohjoismaisten kansanopistojen kanssa. EYE:n opiskelijana sinulla on mahdollisuus päästä opiskelijavaihtoon Norjassa sijaitsevaan Ringsaker folkhögskolaan.

UCA

VNF-vuoden jälkeen voit jatkaa opintoja University for the Creative Arts korkeakoulussa Englannissa, ilman erillistä sisäänpääsykoetta. Lue lisää!

Kuva: Luka Appelberg

@create_eye_vnf Instagramissa

Moduulit

Opintokokonaisuus koostuu 2–4 viikon pituisista samanaikaisista kursseista/moduuleista. Valitset sen joka kiinnostaa eniten tai joka sopii parhaiten opintokokonaisuuteesi.

Voit keskittyä johonkin tiettyyn osa-alueeseen esim. graafiseen suunnitteluun (typografia, Adobe ohjelmat, taitto, fanzine työpaja …) tai kuvataiteeseen (anatomia, öljyvärimaalaus, taidegrafiikka, videotaide…) tai valita vähän kaikkea ja saada siten kattavamman pohjan. Moduulipohjan ansiosta voit rakentaa juuri sinulle sopivan opintovuoden.

Syksy alkaa neljän viikon pituisella moduulilla joka on kaikille yhteinen ja antaa pohjan vuoden opinnoille. Tämän aikana saat myös valita syyslukukauden muut moduulit.

Kevätlukukauden moduulit valitset marraskuussa. Silloin tiedät paremmin mitkä aineet kiinnostavat eniten. Kevään aikana voit myös keskittyä ennakkotehtävien tekoon ja muuttaa kuukaudeksi Berliiniin.

Lukuvuoden päätteeksi järjestämme näyttelyn jossa vuoden parhaat työt nostetaan esiin.

Opinnot ovat täysipäiväisiä, saat siis lähiopetusta vähintään 25 t/viikko.

Kenelle?

Sinulle joka haluat työskennellä intuitiivisesti. Sinulle joka haluat taiteilijaksi, muotoilijaksi, kulttuurituottajaksi, kuraattoriksi tai johonkin muuhun luovan alan ammattiin.

Opetuskieli

VNF:ssa opetuksen pääkieli on ruotsi, mutta henkilökohtaista opastusta saa suomenkielellä. Opetuksessa käytetään myös englantia. Käytännössä toimimme monikielisessä ympäristössä, jossa jokainen saa henkilökohtaista ohjausta omalla kielellään.

”Olen oppinut kuinka voi tehdä, turhautua, nähdä, oivaltaa, kysyä, motivoitua – ja haluan oppia lisää!”

Tarvitsin taukoa Helsingin hulinasta ja härdellistä, joten tulin tänne hengähtämään. Pikkupaikkakunnan tyyneys kuitenkin ruokkii luovuutta ja antaa tarmoa tekemiseen, joten olenkin nyt onnellisesti syli täynnä töitä sekä tekemistä! Suhtaudun opiskeluun uudenlaisella motivaatiolla – haluan panostaa ja ottaa opetuksesta kaiken irti, sillä olen täällä tekemisen ilosta ja täysin omasta tahdosta.

Olen jo syksyn aikana ottanut haltuun digitaalisia ilmaisukeinoja ja saanut uudelleen otteen rapistuneesta ruotsin kielen taidosta. Suurin ja kaikkein tärkein oivallus on kuitenkin ollut se, että todella haluan tehdä töitä taiteen parissa ja hakea keväällä graafisen alan koulutukseen. Olen oppinut (opettajilta, kanssaopiskelijoilta, opintomatkoilta) kuinka voi tehdä, turhautua, nähdä, oivaltaa, kysyä, motivoitua – ja haluan oppia lisää!

– Milla Juslin, Porvoo

Berliini

Keväällä EYE ja WORD muuttavat Berliiniin kuukaudeksi.

Photo by Ingo Joseph from Pexels

Saat mahdollisuuden opiskella ja asua yhdessä Euroopan dynaamisimmista ja luovimmista kaupungeista. Ohjaajana toimii Freja Bäckman.

Berliinissä saat tavata mielenkiintoisia ihmisiä, jotka työskentelevät taiteen, suunnittelun, kirjoittamisen ja teatterin parissa.

Vierailemme gallerioissa, museoissa, teattereissa, kahviloissa… tapahtumien keskipisteessä.

Lue Frejan blogiteksti Berliinistä.

Enemmän kuin tavallinen opintomatka

Tämä on paljon enemmän kuin tavallinen opintomatka. Asumme, opiskelemme ja työskentelemme Berliinissä. Opiskelijoilla on käytössään yhteinen työhuone.

Moduuli on valinnainen ja pieni lisämaksu lisätään hintaan. Berliinissä on alempi hintataso kuin Suomessa.

Kuva: Luka Appelberg

Opettajat

VNF: n omien opettajien lisäksi menestyneet suunnittelijat ja taiteilijat sekä kokeneet taidekasvattajat toimivat opettajina ja luennoitsijoina.

Tässä osa heistä:

Guido van der Werve on palkittu hollantilainen taiteilija joka tunnetaan töistä jotka venyttävät kestokykyä äärimmilleen. Hänen töistään on kirjoitettu mm. Art Forumissa, Flash Artissa, New York Timesissa, Los Angeles Timesissa ja Die Weltissä. Van den Werven töitä on ollut esillä mm. Kunsthalle Baselissa, MoMA/PS1 ja Venetsian Biennalessa. www.roofvogel.org

 

Veronica Lassenius työskentelee animaation ja kuvituksen parissa. Hän on luova tuottaja ja perustajajäsen Pikkukalassa. Veronican kynänjälkeä ovat mm. Saari, Fungi ja Little Sisters. Veronica on opiskellut graafista suunnittelua ENSBA de Nancyssä ja pukusuunnittelua ENSAD:ssa Pariisissa.

 

Kasper Strömman on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka tunnetaan sarjakuvistaan ja blogeistaan. Kasper toimii myös juontajana. Hän on opiskellut Camberwell College of Artsissa Lontoossa. www.kasperstromman.com

 

Johannes Ekholm on Helsinkiläinen kulttuurin moniosaaja. Johannes on mm. kirjoittanut näytelmät Kasper Hauser ja Wunderkinder sekä kirjat Rakkaus niinkun ja Graafinen suunnittelu: Käytännöt, tekniikat, strategiat. Johannes on valmistunut Aalto yliopistosta graafiseksi suunnittelijaksi ja on yksi TSTO:n perustajajäsenistä. www.johannesekholm.com

 

Johanna Bruun on graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Johanna on taidehistorian maisteri ja työskentelee mm. taidekriittikkona. www.johannabruun.com

 

Karstein Volle on Norjalainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataiteilija. Hän valmistui taidemaalariksi Oslon kuvataideakatemiasta vuonna 1999. www.vollewelt.com

 

Terhi Pölkki on Helsinkiläinen kenkäsuunnittelija ja yrittäjä. Hän on opsikellut London College of Fashionissa. Terhi on luonut brändin joka kantaa hänen nimeään. www.shop.terhipolkki.com

 

TSTO on graafisen suunnittelun toimisto joka on erikoistunut konseptisuunnitteluun. TSTO:n asikkaita ovat mm. Flow festivaali, Artek, Kiasma, Design museo ja Amos Anderson taidemuseo. www.tsto.org

 

Blank blank + Vilunki 3000

Blank blankon luova studio Berliinissä jonka jäsenet työskentelevät graafisen suunnittelun ja liikkuvan kuvan parissa. Heidän asiakkaita ovat mm. Bergen Kunsthall, Ars Viva Prize ja Oslo Art weekend. He ovat työskennelleet mm. Jaakko Eino Kalevin ja Kim Gordon + Nacen kanssa. www.blankblank.org

Vilunki 3000 on vuoden graafikko 2017. Hän on muusikko, graafinen suunnittelija ja radiojuontaja Radio Helsingissä.