Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Norden, studerandeutbyten
Norden, studerandeutbyten

 

Hösten 2015, vecka 45, åkte två av Danslinjens studerande till Lunnevad, samtidigt besökte två studerande från Lunnevad VNF.

Det här berättar Blanca och Teo om utbytet i Lunnevad:

Dansens hus var Lunnevads dansstuderande har sina lektioner är otroligt, nästan lite som i gamla filmer där balettläraren står uppe på "balkongen" och spanar ner på ballerinorna vid barren mitt i den enorma salen. Det var precis så vi inledde veckan, med en balettlektion fast läraren Åse, hölls i salen med oss förstås.

Det är klart att själva stilen på träningen var annorlunda med en annan lärare men det kändes vant så fort musiken kom på. Det var lite nostalgiskt eftersom musiken var den exakt samma som min balettlärare på Åland använde under alla år jag dansade där.

Eftersom dansens hus ligger så långt bort från skolan så bor inte dansstuderandena på internat utan skolan hyr ut lägenheter som de äger i stan. Stället jag bodde var hur fint som helst! Men att inte bo på internat, märkte jag att gjorde kvällarna där lite tråkigare, man har liksom inte nån att umgås med i lägenheten bredvid.

Veckan rullade på, utöver balett (som vi bara hade måndag) så hade vi jazz (väldigt mkt jazz), modern/nutida dans och streetdance. Vi gick väldigt snabbt framåt i samtliga. En viktig sak jag lade märke till är att de dansar mera, nu menar jag koreografier och serier vilket var askul! Dock hade de inte lika mycket dansteknik som vi har på VNF. Även om det var super att faktiskt dansa så mycket som vi gjorde där så vet jag inte om jag skulle ha klarat av koreografierna utan den teknik som jag har lärt mig på VNF, eftersom det var så pass krävande. Vet faktiskt inte vilket jag föredrar, mer av båda kanske?

I jazzen fokuserade vi på mattox-teknik, väldigt krävande för mig som inte dansat mycket jazz. Nutida dansen var ganska lik det vi gör på VNF, fast som nämnt ovan mer dans mindre teknik och mer akrobatisk, vi hjulade och gjorde olika typer av kullerbyttor som användes i koreografier. Både Sofia (nutidsdans) och Åse (jazz/balett) var väldigt spralliga och det var fart på, här slösas ingen tid.

Nu till ett ämne som jag blev väldigt tagen av, vi hade dansteori. Den veckan vi var där var det fokus på banbrytande solon ss Martha Grahams lam entation, Yvonne Rainers Trio A, William Forsythes solo och Virpi Pahkinens Morphoz solo. Om jag inte helt misstar mig så har den sistnämnda tidigare gått på VNF:s Danslinje. Den lektionen var så givande, så mycket bara klickade och jag kan inte räkna de "aha" upplevelser jag fick. Så många frågor som man kanske aldrig skulle ställa blev besvarade, varför vi gör på ett visst sätt, vem som kom på det, när det hände och hur dansen har utväcklats sen dess. Det kommer jag ta med från det här utbytet och det skulle jag också önska att vi hade som ett ämne på VNF, dansteori.

Resten av veckan gick smärtfritt förutom morgonfysen på onsdag morgon, boxercise guh de va tungt! Och jag säger då det, jag skulle inte vilja möta Åse i en fight, hennes front-kick.. WOW!

Resan hem var en dans på rosor om man jämför med ditresan och jag hann hem till Karis lagom till att möta upp Teatereleverna utanför Tryckis efter Tryckis 20 års jubileum. Det var ett perfekt avslut på veckan.

Blanca Lindkvist

- -

Lunnevadissa opetus oli mielestäni monipuolista ja hyvin jaksotettua, ja tahti opettajilla kova. Teimme paljon sarjoja, jotka käytiin suhteellisen nopeasti läpi. Seuraavana päivänä aina kertasimme sarjat ja paneuduimme ensimmäistä päivää enemmän sarjojen yksityiskohtiin. Näin annettiin liikesarjan muhia aivoissa ja vartaloissa illan ja yön yli. Koulussa oli balettia, nykytanssia, jazzia, soolotunteja, prokkistunteja, joogaa ja hauskana lisänä jokaperjantaiset street-lajit (hip-hop, house, locking, popping jne.). Mielestäni välillä myös sivuutettiin tietynlaisia taidefilosofisia aiheita prokkis- ja soolokeskustelujen lomassa.

Koska heilläkin on omia produktioita, muttei tiloja käytettävänä varsinaisen kouluajan ulkopuolella, työskentelivät he produktioittensa parissa kouluaikana. Tästä mielestäni plussat VNF:lle, joka tarjoaa hyvät harjoitustilat, jotta voimme esimerkiksi dansaftoneita varten treenata kouluajan ulkopuolella.

Viikonloput oli suunniteltu siten, että maanantait ja perjantait olivat hivenen lyhyempiä kuin muut koulupäivät. Maanantaina aloitettiin myöhemmin, vasta lounaan jälkeen ja perjantaina lopetettiin aikaisemmin, ennen lounasta. Tämä mahdollisti ”pitkän” viikonlopun, joka mielestäni ei ollu hassumpi idea; varsinkin oppilaille, jotka halusivat käydä kotipaikkakunnallaan viikonloppuna, mutta asuivat niin kaukana, ettei lyhyempi viikonloppureissu olisi tuntunut kannattavalta. Vastavuoroisesti tiistaista torstaihin päivät olivat pitkiä, ettei aika käynyt tylsäksi ainakaan ennen iltaa.

Teo Mattila


 

Ansökningstiden pågår!

Ett mellanår som visar vägen
insändare

Alla är inte Alexander Stubb
VN 6.6.2017

 

Media

Modelinjen som få hittar till
ÅU 11.5.2017

VNF täynnä taidetta
EU 7.5.2017

Tuntematonta ja haastavaakin
EU 7.5.2017

..författarskola börjar i Karis
YLE 20.4.2017

Kosketusta valokuvissa, sarjakuvissa ja tanssien
EU 26.3.2017

Tanssia, sarjakuvataidetta ja valokuvia...
LU 23.3.2017

Teaterlinjen spelar Värdshusvärdinnan
YLE 22.3.2017

...Beröring skapar känsla
VN 24.3.2017

En pjäs som gör en glad i magen 
VN 17.3.2017

Dikt i tolkning av fotostuderande
VN 17.3.2017

Runoutta VNF:n valokuvanäyttelyssä
EU 12.3.2017

Studier på folkhögskola
ger bra grund VN 17.2.2017

Recension:
MeWe on 50 minuutin upea
kokonaisuus LU 17.2.2017

 

Söker ni utrymme för möten eller kurser? VNF har utrymmen till uthyrning.